Trädgårdsmästarens orangeri : om växternas övervintringshus (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2023-10-27
Förlag
Appell Förlag
Dimensioner
235 x 175 x 35 mm
Vikt
1014 g
SAB
Qe-c:k.4,Icdö-c.4
ISBN
9789198815276
Trädgårdsmästarens orangeri : om växternas övervintringshus (inbunden)

Trädgårdsmästarens orangeri : om växternas övervintringshus

Inbunden,  Svenska, 2023-10-27
311
  • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Detta är berättelsen om hur pomeranser, citroner, lagerbär och fikon kunde bli en del av svensk odling. Maria Löfgren tecknar övervintringshusens historia i Sverige - från de första planerna på1500-talet, över orangerikulturens storhetstid under följande århundraden, fram till nedgången runt sekelskiftet 1900, då intresset för det omhuldade citrusträdet avtog och orangeri blev ett sällsynt ord.

Övervintringshus - med över tiden varierade värmesystem och byggnadsdetaljer som luckor, nischer och dekorationer i gjutjärn - var ett viktigt inslag i trädgårdarna vid slott och herresäten, en statussymbol för ägarna. Trädgårdsmästarna ställdes ständigt inför nya utmaningar, vilket här tydliggörs genom deras odlingsperspektiv och betraktelser. Med hjälp av samtida trädgårdshandböcker och ett rikt bildmaterial beskriver författaren finurliga sätt att förflytta de tunga krukorna med de dyrbara träden och visar sinnrika metoder för bevattning och omplantering. Kunskaper om glas, ljusinsläpp och dess förhållande till temperatur och luftning hade avgörande betydelse, liksom kännedom om allt från jord och näring till växtskydd och beskärning.

Fram växer bilden av skönheten i dessa blomstrande rum, av deras mångfacetterade historia och av en yrkesgrupp med specialiserad kunskap och högt anseende.

Maria Löfgren är hortonom, trädgårdsmästare och trädgårdshistoriker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Trädgårdsmästarens orangeri : om växternas övervintringshus
  2. +
  3. Bevingade vänner : hur jag fyllde min trädgård med fåglar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bevingade vänner : hur jag fyllde min trädgård ... av Susanne Åkesson (inbunden).

Köp båda 2 för 550 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maria Löfgren