Sverige i Afghanistan Vitbok om kriget 2002-2021 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
76
Utgivningsdatum
2023-01-23
Upplaga
2
Förlag
Oktoberförlaget
Dimensioner
220 x 155 x 5 mm
Vikt
161 g
SAB
Kc.6,Koal.6,Obfaa
ISBN
9789198838695
Sverige i Afghanistan Vitbok om kriget 2002-2021 (häftad)

Sverige i Afghanistan Vitbok om kriget 2002-2021

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2023-01-23
126
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Denna utredning av två djupt engagerade och kunniga författare är ett must-read! Lars-Gunnar Liljestrand och Stefan Lindgren - båda tidigare ordföranden i Föreningen Afghanistansolidaritet - ska ha stort tack för "Vitbok om Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan 2002-2021." Den handlar naturligtvis om Sveriges insats baserad på ideligen orealistiska "fakta" och politisk-militära felbedömningar. Men speciellt viktigt - och riktigt - är att den övertygande dokumenterar på flera sätt hur det absolut viktigaste för Sveriges regering och Riksdag var att visa lojalitet med USA och NATO - och att talet om demokratisering, utveckling, kvinnors rättigheter aldrig var det. Det är en faktaspäckat och trovärdig rapport, som jag varmt rekommenderar - också därför att den plockar sönder mångas tro på att kriget på något sätt var förenligt med folkrätten och FN:s stadga. Det var det inte. Eller att kriget syftade till att öka säkerheten för befolkningarna i ockupationsländerna. Det har det inte gjort - tvärtom. Vi vet att det globala kriget mot terror, som George W Bush startade efter 9/11 med angreppet på Afghanistan 10/7, årligen skördar 40 gånger fler liv - 16 000 - än i år 2000. Det måste vara historien dummaste krig - och det startades i Afghanistan. Vitboken genomgår tillika historien, alla beslut om kriget och uppräknar mot slutet de mänskliga och andra kostnader för kriget. Djupt tragisk läsning - men allt viktigt samlat på ett enda ställe för den som önskar att få ett överblick, bilda sig en uppfattning - och förhoppningsvis önskar lära hur viktigt det är att engagera sig tidigt i motståndet mot militarismen och dess medieburna bedrägeri - om det nu skulle bli en nästa gång. Iran? En liknande utredning som denna Vitbok kommer inte att produceras av någon regering, som varit involverat i det förutsägbara moraliska, politiska och militära fiaskot som heter kriget mot Afghanistan. Jan Öberg, docent och ledare av tankesmedjan Transnationella Stiftelsen för Freds- och Framtidsforskning (TFF)
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sverige i Afghanistan Vitbok om kriget 2002-2021
 2. +
 3. Tyrannens tid : om Sverige under Karl XII

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tyrannens tid : om Sverige under Karl XII av Magnus Västerbro (inbunden).

Köp båda 2 för 357 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sverige i Afghanistan Vitbok om kriget 2002-2021. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Afghanistan och den svenska insatsen
  Bengt Johansson, 18 mars 2023

  Boken relaterar hela tiden till fakta som är otvetydiga och inledningen är skriven av vår tidigare försvarsminister Thage G Pettersson som är mycket kritisk, med all rätt, till Afghanistan "äventyret". De insatser svenskar deltog i tillsammans med den Natostyrda militären förtjänar inte respekt tvärtom och detta framkommer klart i boken. En bok som visar hur vi förs bakom ljuset av både militär och politiker!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna