Rätten att jävlas med Gud (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
96
Utgivningsdatum
2024-05-20
Förlag
Nopolar Publishing
Översättare
Cecilia Franklin
Originaltitel
Le droit d'emmerder Dieu
Dimensioner
190 x 125 x 12 mm
Vikt
200 g
SAB
Oclb
ISBN
9789198858501

Rätten att jävlas med Gud

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2024-05-20
213
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I januari 2015 attackerades satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Tolv personer dödades och ytterligare elva skadades. Vid rättegången 2020 höll advokaten Richard Malka ett kraftfullt tal där han spårar ondskans ideologi och vädjar om mod att hävda vår frihet. Men mycket mer än en slutplädering och vädjan är dessa ord, denna bok, även ett lovtal över det fria, glada och upplysta livet.

"Yttrandefrihetens förkämpe" - Le Figaro
"En krigsförklaring mot mörkret" - Les Inrocks
"En formidabel hymn till friheten" - Le Points
"Böckerna är jättevälskrivna, väldigt grundade" - Cecilia Blomberg, SR Kultur
"Denna lilla moderna klassiker bör stå i tänkande demokraters bokhylla" - Edward Nordén, Ledarsidorna

UR BOKEN

"Det är upp till oss, och bara oss, att reflektera, analysera och ta risker för att förbli fria. Fria att göra vad vi vill och vara vad vi vill. Det är upp till oss, och ingen annan, att finna orden, att uttala dem, att skriva dem kraftfullt för att dölja ljudet av knivar genom våra strupar.

Det är vi som måste skratta, teckna, älska, njuta av våra friheter och leva med huvudet högt inför fanatiker som vill påtvinga oss sin neurotiska och frustrerade värld, understödda av akademiker som tvångsmatats med anglosaxisk kommunitarism och intellektuella som är arvtagare till dem som stödde några av 1900-talets värsta diktatorer, från Stalin till Pol Pot."

OM BOKEN

Så argumenterar Richard Malka, Charlie Hebdos advokat, i rättegången 2020 efter attackerna i januari 2015. En intellektuell rättegång, en historisk rättegång, där författaren på ett kraftfullt sätt spårar ondskans underjordiska och ideologiska väg.

Varje ord väger tungt. Varje ord landar med kraft. Men det är också ömsint, med hänvisning till namnen på de försvunna, deras vänner, deras pennor, deras penslar, deras ironiska och omtänksamma distans.

Men mycket mer än en vädjan och slutplädering är detta ett lovtal över det fria, glada och upplysta livet.

OM ATTACKEN MOT CHARLIE HEBDO

Den 7 januari 2015 attackerade två islamistiska terrorister den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Tolv personer dödades och ytterligare elva skadades. De två gärningsmännen dog i konfrontation med polisen två dagar senare.

I den utdragna rättegången i Paris, stod 14 personer anklagade för att ha hjälpt terroristerna, varav samtliga dömdes. Rätten att jävlas med Gud är ett referat av advokaten och författaren Richard Malkas avslutande plädering i rättegången 2020.

OM FÖRFATTAREN

Richard Malka är advokat, essäist, romanförfattare och seriemanusförfattare. Han har gjort sig känd för att ta sig an rättsliga fall kopplade till politiska och känsliga samhällsdebatter i Frankrike, ofta med frågor som yttrandefrihet och sekularism i fokus. Malka har försvarat tidskriften Charlie Hebdo sedan den grundades år 1992.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Rätten att jävlas med Gud
  2. +
  3. Traktat om intoleransen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Traktat om intoleransen av Richard Malka (inbunden).

Köp båda 2 för 420 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Richard Malka