Karin Smirnoff. Under ansvar & Ödesmärkt (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
245
Utgivningsdatum
2013-12-10
Upplaga
1
Förlag
Schildts & Söderströms
Medarbetare
Rask, Hedvig (red.)
Dimensioner
210 x 150 x 15 mm
Vikt
425 g
SAB
Hc,Hc.02
ISBN
9789515232120

Karin Smirnoff. Under ansvar & Ödesmärkt

Häftad,  Svenska, 2013-12-10

Slutsåld

Liksom sin far August Strindberg var författaren och dramatikern Karin Smirnoff (1880-1973) inte rädd för att skriva om svåra ämnen och brännan de samhällsfrågor. Författarskapet omfattar flera romaner och dramer samt två biografier över hen nes far och modern, skådespelaren Siri von Essen.

I denna volym ingår två av Karin Smirnoffs mest intressanta verk: romanen Under ansvar (1915) och pjäsen Ödesmärkt (1923).

Hur var det att vara singelmamma i 1910-talets Helsingfors? Hur skildrades det homosexuella be gäret i en av Nordens första pjäser med HBT- tema? För att framkalla texterna i ett modernt ljus har redaktörerna bett minoritetsombudsmannen Eva Biaudet, skådespelaren Riko Eklundh och författaren Anneli Jordahl skriva varsin kommen tar. Biaudet reflekterar kring moderskapets vill kor, Jordahl granskar klassperspektivet och Ek lundh tolkar det homoerotiska temat hos Karin Smirnoff.

Redaktörer: Julia Dahlberg, Kajsa Heselius, Ylva Larsdotter, Maria Lival-Juusela, Rita Paqvalén och Hedvig Rask
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Queera minnen

    Rita Paqvalén

    Se det behöfs ett visst mod en kraft att säga ut det, eller som jag att skrifva det i mitt lefvernes historia. Men hvarför hålla detta hemligt som är den röda tråd som går genom mitt lif, som är den nyckel som öppnar alla dörrar till hemligheterna...

  • Islossning

    Julia Dahlberg

    Långt ute i det yttersta havsbandet i den östnyländska skärgården ligger Ängö. I Julia Dahlbergs debutroman Islossning är Ängö både tillflyktsort och någonting man söker sig bort från.Skärgårdsmiljön är lugn och handfast - havet ligger ju kvar hur...