Rågen : en spretig historia (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
270
Utgivningsdatum
2022-05-17
Förlag
Schildts & Söderströms
Illustratör/Fotograf
Herta Donner
Dimensioner
208 x 147 x 25 mm
Vikt
456 g
SAB
Qddda:k,Uffbc:k
ISBN
9789515256003
Rågen : en spretig historia (inbunden)

Rågen : en spretig historia

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2022-05-17
261
  • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Gräsättlingar försörjer mänskligheten, ris, vete och majs är alla gräs. Rågen, från början ett turkiskt ogräs, blev så småningom nationalsymbol i Finland. Rågen har besjungits i dikten och svedjebruket har avbildats i konsten. Under ljusa sommarnätter kunde älskande par gömma sig i den höga rågen. I verkligheten har rågskördarna varit avgörande för folkets överlevnad. Det märktes inte minst under den stora hungerkatastrofen 1867-68. Fortfarande håller rågbrödet ställningarna och än idag bakar folk surdegsbröd av alla krafter. Rågen. En spretig historia är både en fackbok och en spännande berättelse. Annika Luther skriver om kapprustningen mellan gräs och betande djur, om forskarna som svalt ihjäl hellre än att äta sina värdefulla frön, om missväxt och hungerår och om varför rågens följeslagare blåklinten blev högerns favoritblomma. Idag dyker rågen upp som whisky i Vörå och bevaras för framtiden i det stora Domedagsvalvet på Spetsbergen. Boken är illustrerad av Herta Donner.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Rågen : en spretig historia
  2. +
  3. Februari 33 : litteraturens vinter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Februari 33 : litteraturens vinter av Uwe Wittstock (inbunden).

Köp båda 2 för 490 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Rågen : en spretig historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Väldigt intressant bok!
    Anna, 9 september 2022

    En välskriven och vackert illustrerad bok som på ett väl avvägt sätt blandar fakta med anekdoter och berättelser. Boken beskriver spannmålsodlingens betydelse och påverkan på historien på ett sätt som är lätt att ta till sig, samtidigt som man lär sig mycket (och drar på munnen lite nu och då). Aldrig har väl en rågbrödsmacka smakat så gott som efter läsning av denna pärla till bok!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Annika Luther