Som alla andra : min judiska familj och jag (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
206
Utgivningsdatum
2019-07-19
Förlag
Förlaget M
Medarbetare
Carpelan, Anders (form)
Dimensioner
213 x 142 x 20 mm
Vikt
317 g
SAB
Lz Odrischinsky, Eva
ISBN
9789523332287
Som alla andra : min judiska familj och jag (inbunden)

Som alla andra : min judiska familj och jag

Inbunden Svenska, 2019-07-19
189
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Eva Odrichinsky växte upp i ett medelklasshem i Helsingfors. Att familjen var judisk var lika självklart som att hennes pappa talade finska och mamman svenska, och att gojim icke-judar inte var att lita på. Men vänkretsen bestod lika fullt av icke-judar från hennes finlandssvenska skola. Pappans tal om en knivskarp skillnad mellan judarna och de andra som varken kan eller vill förstå fick Eva att tona ner sitt judiska jag. På liknande sätt teg hon hemma om sina eskapader i kretsar som till och med var direkt judefientliga. I de här memoarerna bryts tystnaden. Eva Odrichinsky låter högst privata upplevelser komma till tals och dokumenterar en livskänsla hos en liten minoritet, den judiska, som i hennes fall är en minoritet inom en annan minoritet, den finlandssvenska. Den judiska gemenskapen i Helsingfors är inbördes brokig och skygg utåt. Den tid minnena vittnar om är en annan än idag, men som all judisk historia oberoende av var den utspelar sig belyser den utmaningen i att hålla fast vid sin egenart och samtidigt vilja vara som alla andra. Hur finna sig tillrätta i det obekväma gränslandet mellan utanförskap och integration? Eva Odrischinsky är född 1953 i Helsingfors, numera bosatt i Jerusalem. 2011 gav hon tillsammans med Mikaela Hasán och Mats Gezelius ut boken Jerusalem: En bok som hjälper dig att gå vilse.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Som alla andra : min judiska familj och jag
  2. +
  3. Prinsessan Romanoff - ett liv i Romanovdynastins skugga

De som köpt den här boken har ofta också köpt Prinsessan Romanoff - ett liv i Romanovdynastin... av Hh Prinsessan Olga Romanoff, Coryne Hall (inbunden).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Eva Odrischinsky

  • Som alla andra

    Eva Odrischinsky

    Eva Odrischinsky växte upp i ett medelklasshem i Helsingfors. Att familjen var judisk var lika självklart som att hennes pappa talade finska och mamman svenska, och att gojim - icke-judar - inte var att lita på. Men vänkretsen bestod lika fullt av...