Sammetsdiktaturen : motstånd och medlöpare i dagens Ryssland (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.4 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2021-02-10
Förlag
Förlaget M
ISBN
9789523333857
Sammetsdiktaturen : motstånd och medlöpare i dagens Ryssland (e-bok)

Sammetsdiktaturen : motstånd och medlöpare i dagens Ryssland E-bok

(4 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2021-02-10
188

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Termen som skapades redan i det sena 1800-talets turbulenta Ryssland beskriver sig själv: En sammetsdiktatur är något hårt invävt i nåt mjukt.

Det mjuka i Ryssland är till exempel rätten att uttrycka en åsikt, rätten att gå till valurnan. Att åsikten sällan ges någon betydelse, eller att kandidaten redan är vald är något de flesta ryssar finner sig i. Men inte alla.

Anna-Lena Laurén berättar om människor som protesterar mot hur landsbygden godtyckligt gjorts till storstädernas skräpkorg eftersom det är förmånligare att dumpa avfall i naturen än att sortera, och i Ryssland är snabba cash ännu snabbare än i väst. Någon har förlorat sin åkermark till storbolagen, och har mage att protestera. Någon forskar i massgravar och arresteras. Någon får sina nätsidor stängda av Kreml men bygger upp dem på nytt. Oppositionspolitiker trakasseras, fängslas, dödas. Det är farligt att motsätta sig makten - som antagit formen av en aldrig åldrande president med bar överkropp - men ändå fortsätter demonstrationerna. Demokrati är inte ett för Ryssland naturvidrigt system, men missförstånden kring vad demokrati går ut på är många.

Förändringen är igång. Det är den hoppfulla tesen i Anna-Lena Lauréns nya bok som är ett slags fortsättning på hennes debut De är inte riktigt kloka de där ryssarna - men mörkare och mer samhällsinriktad. De är fortfarande inte riktigt kloka, men de är inte heller dumma - klockan tickar långsamt, men den tickar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sammetsdiktaturen : motstånd och medlöpare i dagens Ryssland. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Utmärkt beskrivning av Rysslan i dag.
    Maud, 10 mars 2021

    Anna-Lena Lauren beskriver på ett flytande och lätt tillgängligt sätt hur Ryssland fungerar i dag, både i stora sammanhang och på gräsrotsnivå. Kan varmt rekommenderas!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Anna-Lena Laurén