Lyser och lågar (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (450.5 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Stina Engström
Utgivningsdatum
2022-08-27
Förlag
Förlaget M
ISBN
9789523334939
Lyser och lågar (ljudbok)

Lyser och lågar Ljudbok

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Ljudbok (MP3), Svenska, 2022-08-27

Styckköp

169

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
I Ulla-Lena Lundbergs nya roman eldar man i spisar och kakelugnar, tänder oljelampan på bordet och ger sig ut i mörkret med stallyktan i handen. Värme och ljus är förutsättningen för överlevnad under vintrarna i Finland. På samma sätt är det den brinnande idealismen och hänförelsens eld som åstadkommer förändring under slutet av 1800-talet, de stora folkrörelsernas tid.

I Lyser och lågar får vi följa tre kärlekspar ur tre generationer från analfabetism via fruntimmersskolor och universitet till istadig skolvägran. I centrum står Finns folkhögskola, en historisk institution. Själva grundandet av skolan är en triumf, och här utspelar sig under åren livgivande samtal och diskussioner. Under förryskningsperioden i Finland blir avvägningen mellan aktivism och laglydighet ett konfliktämne. Folkhögskolan är opolitisk och bör vara en oas av lugn och civilisation, men...

Lyser och lågar handlar om den brinnande kampen för folkbildning och upplysning, om de personliga sorgerna och vardagsslitet och om den glödande, allt uppslukande kärleken.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Lyser och lågar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Historisk och episk
    -, 16 november 2022

    Något av det bästa jag läst. Kvinnohistoria, bildningshistoria, tidsskildring. Levande porträtt. Bra inläst dessutom.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ulla-Lena Lundberg