Dödens ansikte : tro och sed bland herre och folk (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
216
Utgivningsdatum
2013-05-06
Förlag
Förlagsaktiebolaget Scriptum
Dimensioner
230 x 210 x 20 mm
Vikt
642 g
SAB
Mz
ISBN
9789525496994

Dödens ansikte : tro och sed bland herre och folk

Häftad, Svenska, 2013-05-06
248 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Döden är en oåtkomlig makt: närvarande och frånvarande, synlig och osynlig, tidsbunden och tidlös, aktiv och passiv. Döden har ofta uppfattats som en skepnad med mänskliga drag som attraherar hela känslolivet. Symboliskt har döden getts drag av ljus, renhet, ljud, dofter och värme, men också skugga, kyla, vällust, avsky, kärlek, sexualitet och förintelse följer i dödens spår. Människan har genom en riklig flora av sedvänjor, ritualer och trosföreställningar försökt förstå, blidka och tämja döden.

Dödens ansikte beskriver några av de strategier människan som kulturvarelse skapat för att komma tillrätta med döden som en biologiskt omutbar makt. Bokens tyngdpunkt vilar på de mänskliga berättelserna och upplevelserna. Traditionen har skrivits ner av 76 bygdemeddelare i Finlands svenskbygder, födda ca 1880-1920, som svar på en frågelista 1967-68. Sedvänjorna bland de högre stånden belyses med utdrag ur historiska dokument, dagböcker och memoarer. Ett rikt material av föremål, konstverk och bilder i kyrkor, museer och arkiv avtäcker Dödens ansikte.

Bo Lönnqvist, fil. dr och professor emeritus, är folklivsforskare/etnolog. I ett 30-tal böcker och närmare 500 artiklar har han i femtio års tid beskrivit och tolkat den mänskliga kulturen i vid bemärkelse. Från avhandlingen om dräkt och mode med exempel ur folktraditionen i Vörå (1972) har intresset riktats mot t.ex. föremålens roll och betydelser i barnkulturen, kläder och ritualer som symboler och makt, herrgårdar och adelskultur som minnen och mänskoöden, stadens och lyxens kultur i konditorier och bakelser, hushållsseminariet Högvalla som kvinnovärld och etikettskola samt minoritets- och identitetsstudier. Hans bok Kyrkotukten i Vörå (2010) är en inträngande studie av folkets världsbild i mötet med kyrkans morallära under 1700-talet.

Bo Lönnqvist har senast verkat som professor i Jyväskylä. Han har även varit gästprofessor i Oslo och Münster, Westfalen. Han är hedersdoktor vid universitetet i Szeged, Ungern. Han är ledamot av Finska Vetenskaps-Societeten och Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dödens ansikte : tro och sed bland herre och folk
  2. +
  3. Berättade gemenskaper : individuella livshistorier och kollektiva tankefigurer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Berättade gemenskaper : individuella livshistor... av Ulf Palmenfelt (häftad).

Köp båda 2 för 516 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bo Lönnqvist

Bloggat om Dödens ansikte : tro och sed bland herre ...