Jag är en samlare, jag vill ha mer! (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
415
Utgivningsdatum
2019-09-19
Förlag
Aja Lund Photography & Art
Dimensioner
282 x 222 x 42 mm
Vikt
2182 g
SAB
Rds
ISBN
9789529420346
Jag är en samlare, jag vill ha mer! (inbunden)

Jag är en samlare, jag vill ha mer!

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2019-09-19
366
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
I debutboken Jag är en samlare, jag vill ha mer! tar Aja Lund avstamp i sin barndom, där hennes eget samlande började i en enslig landsbygdsmiljö i Markby, Nykarleby. Där hände det inte mycket, men varje sak och skräp blev till viktigt material för hennes fantasifullhet och uttrycksbehov. Trettio år senare gör hon en bok av sin resa genom livet som samlare.

Författaren som också är fembarnsmamma och startade livsstils- och byggnadsvårdsbutiken Lundagård, fördjupar sig i samlandets mekanismer och samlarens beteende. I boken möter vi över tjugo säregna samlare, med en geografisk spridning i Finland, Sverige och Frankrike, som delar med sig av sina livsberättelser och visar sina samlingar. 

Aja Lunds egna samlingar, som består av allt från tänder till möss är avbildade i färgstarka fotografier och presenteras tillsammans med närgångna reflektioner. Genom raderna och föremålen lyser en del sorg, vilken kan härledas till en förlorad far. Några av de porträtterade samlarna delar på samma personliga vis med sig av hur föremål kan bli ett stöd när ord och känslor är svårhanterliga, medan andra samlare visar på rationella eller komiska förhållningssätt till sina samlingar.
 
På ett nytt angreppssätt till föremålen, som vi alla är mer eller mindre påverkade av, undersöker Aja Lund sakernas betydelser och konsekvenser i en samlares liv. Igenkännande berättar hon om samlandets drivkrafter och hur de plötsligt blir ett sätt att förhålla sig till sin omvärld. För att vara samlare handlar om mycket mer än saker! Det är jakt och spänning, kaos och kontroll, njutning och passion, rivaler och kamrater, kunskap och eskapism, nätverk och handel, terapi och fantasi! 

Att yrka på mer i dagens konsumtionssamhälle kan verka provocerande men Aja Lund lyfter fram vikten av att inte städa bort sin historia i en tid när vi dödstädar och minimalistisk livsstil hyllas högt. Vi bör inte konsumera mera men spara och återanvända mera. Det gynnar berättandet, görandet och miljön. Ting är viktiga historiebärare och lärare. 

Med sitt sagda mer, sätter författaren in mer, och vill också ge mer. Hon vill ge det obetydliga eller skadade en uppgift och sätter sina saker i arbete så att de skapar rumslighet, förvandlar miljöer och människomöten. Då blir föremålen mer än oansenliga ting, de blir medlare av mening. 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jag är en samlare, jag vill ha mer!
  2. +
  3. My Little Pony : den inofficiella boken om det svenska samlandet

De som köpt den här boken har ofta också köpt My Little Pony : den inofficiella boken om det ... av Mina Hansson (inbunden).

Köp båda 2 för 780 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Jag är en samlare, jag vill ha mer!. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Härliga och passionerade samlare
    Irmeli Göök , 28 oktober 2020

    Här får vi träffa samlare av alla de slag. Det är absolut inget utdött släkte. Trodde det ett tag, nu när så många är emot konsumtion och att samla på hög hörde till det mest förbjudna. Fast begagnade saker kanske är undantagna? Trevlig bok, härliga bilder. Även för en icke-samlare.

Visa alla 1 recensioner