Omgiven av idioter - Boken som aldrig verkar lämna topplistan! Thomas Eriksson lär oss hur vi kan förstå varandra bättre och minimera missförstånden som uppstår i all mänsklig kommunikation.

Stora små lögner - Den här boken har alla ingredienser en bok behöver om man är ute efter spänning, mystik, drama och fängslande story. Full pott!

Min hemlighet - Vill du få en spark i baken när det kommer till att sätta igång projekt? Då är det här läsningen för dig. Inspirerande! 

 • Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte går att förstå

  Thomas Erikson

  Har du någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig förstå vad du säger - hur tydlig du än är. Visst är det ett mysterium?Välkommen till en rad uppfriskande aha-upplevelser - möjligen även en eller annan åh nej-upplevelse - och med lite flyt är det inte du som är idioten. Efter att ha läst den här boken kommer du att förstå vad din omgivning egentligen vill säga dig. Jag garanterar att du radikalt kommer att minska mängden idioter i din omgivning, hälsar Thomas Erikson.Omgiven av idioter beskriver konkret och underhållande en av världens mest spridda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation. Via den vetenskapliga bakgrunden, genom vardagens möten, ger den ett konkret hjälpmedel att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikations¿stilar. Den visar på en av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen - dålig kommunikation. Och den ger dig som läsare svaret på frågan: vad gör jag åt det? Efter att ha läst boken kommer ingenting att se ut som förr.Thomas Erikson är beteendevetare, coach, föreläsare, ledarskapstränare och författare. Han driver en konsultverksamhet med fokus på att förändra beteenden inom olika typer av organisationer, och coachar ett antal chefer varje år inom det svenska näringslivet.

 • Stora små lögner

  Liane Moriarty

  Vid en första anblick framstår den prydliga villaförorten Pirriwee som en välmående och sömnig idyll.Men under ytan kokar det.Madeline och Celeste är grannar och bästa vänner. De har barn i samma förskoleklass och tar alla tillfällen de får att prata om livet på favoritcaféet. Madeline har händerna fulla med sin tonårsdotter, som plötsligt tycks föredra sin pappa och yogafrälsta styvmamma framför henne (hur är det möjligt??). Men hon kan inte låta bli att samtidigt kasta sig in i intrigerandet mellan olika fraktioner av föräldrar på skolan. Förortens okrönta skönhetsdrottning Celeste backar förstås upp Madeline, men har verkat mer virrig än vanligt på sistone - kanske inte så konstigt med två helvilda tvillingpojkar där hemma och en man som ständigt är på resande fot. Eller finns det något som Celeste inte berättar?När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området möts hon av kyliga blickar från de andra förskolemammorna och blir misstagen för att vara femårige Ziggys barnflicka. Madeline och Celeste tar dock Jane under sina vingar, och står på hennes sida när stämningen blir allt mer hätsk efter att Ziggy blivit anklagad för mobbning. Temperaturen på skolgårdar och villagator skruvas upp för att nå sin våldsamma kulmen under skolans årliga föräldrakväll...Stora små lögner är en roman om vänner, mammor, döttrar, nya fruar och före detta män - full av igenkänning, värme och humor. Men det är också en roman som inte väjer för det mörka i livet, för gråzonerna vi accepterar och de farliga lögnerna vi intalar oss själva."Om du är ute efter en roman som är helt omöjlig att lämna halvläst behöver du inte leta längre."oprah.com

 • Min hemlighet

  Petter A Stordalen, Jonas Forsang

  Jag heter Petter Anker Stordalen. Jag gick från att vara Norges bästa jordgubbsförsäljare till att bygga upp en av Skandinaviens största hotellkoncerner. Idag har vi 180 hotell och 13 000 anställda. Hela mitt liv har jag jagat framgången. Hela mitt liv har jag haft siktet inställt på framtiden. Mot nästa mål. Mot nästa affär. Mot nästa möjlighet. Jag har aldrig haft tid eller lust att skriva en bok. Men under våren 2014 förändrades allt. Våren 2014 fick vi beskedet vi hade befarat. Att min fru, Gunhild, var dödligt sjuk. Där och då rasade min värld. *** I Min hemlighet delar Petter Stordalen med sig av alla sina hemligheter, alla de tips och tricks som tagit honom dit han är idag både som make, far och företagsledare. En historia om att våga när andra tvekar, om att få ut det bästa av de omkring dig. En historia att både lära av och leva efter. Stordalen delar med sig av sin kunskap om företagande, investeringar, förhandling och hur man inspirerar sina anställda. Men det handlar lika mycket om resan hit om hur blev Petter Stordalen en av Nordens största entreprenörer. Vad är nyckeln till att nå framgång? Och var det värt det?

Helikopterrånet - Sträcklyssningsvarning! En fascinerande spänningsroman som bygger på helikopterrånet i Västberga 2009.

Ensam i Paris - En riktig feelgoodfavorit! Här läser vi Jojo Moyes i lite kortare historier än vi är vana vid - det är en kortroman och ett gäng noveller. Men det är lika supermysigt och roligt som vanligt.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar - Augustpristagare! Johannes Anyurus bok är välskriven, spännande och helt och hållet annorlunda allt annat. En riktig läsupplevelse som jag rekommenderar starkt.

 • Helikopterrånet

  Jonas Bonnier

  En gastkramande spänningsroman som bygger på mängder av intervjuer, full av spektakulära detaljer.Helikopterrånet är såld till 29 länder. Rättigheterna till filmversionen har köpts av Netflix och Jake Gyllenhaal!Tidigt på morgonen den 23 september 2009 går larmet - en värdedepå i Västberga rånas.Det är upptakten till ett av de mest spektakulära brotten någonsin i Sverige. Rånarna anländer via helikopter och polisen kan bara se på när de försvinner med närapå 40 miljoner kronor. Inte ett enda skott avlossas.Jonas Bonnier har skrivit en gastkramande roman byggd på mängder av intervjuer, en thriller full av halsbrytande detaljer från ett brott som kom att slå världen med häpnad. Helikopterrånet är såld till 29 länder, och rättigheterna till filmversionen har köpts av Netflix och Jake Gyllenhaal." Läs och lär, deckarfabrikanter." - Expressen

 • Ensam i Paris och andra historier

  Jojo Moyes

  Jojo Moyes är tillbaka med en härlig samling berättelser! Varsågod: två kortromaner och nio noveller! Nell är tjugosex år och har aldrig har varit i Paris. Hon har aldrig ens varit på en romantisk weekend någonstans. Att åka utomlands är inte riktigt hennes grej. Men när Nells pojkvän struntar i att dyka upp vid tåget har hon chansen att bevisa för alla inklusive sig själv att hon kan vara självständig och modig. Väl i Paris hittar Nell en version av sig själv som hon inte visste existerade Kortromanen Ensam i Paris är romantisk och charmig verklighetsflykt när den är som bäst. I den andra kortromanen Smekmånad i Paris får vi möta Liv och Sophie från Sophies historia, många år tidigare. Sophie, som är från landet, sveps med i den glamorösa Belle epoque-tillvaron i Paris, men upptäcker att ett liv med en hyllad konstnär som Edouard kan vara komplicerat. Ett århundrade senare följer Liv i hennes fotspår; efter en hastig romans blir smekmånaden i Paris inte riktigt så romantisk som hon hoppats De kortare novellerna bjuder på ett galleri av kvinnor mitt i vardagslivet, där stora som små ämnen blir oförglömliga historier i Moyes skickliga händer. Det finns mycket att glädjas åt i Moyes första novellsamling. Om du vill ha romantik kommer titelhistorien och dess olyckliga hjältinna Nell att ge dig det i överflöd. Red Magazine Den bästsäljande drottningen av romantiska romaner levererar du kommer att älska att förlora dig i dessa charmerande berättelser. Sunday Mirror En bok som beskriver det fantastiska med vardagskärlek. Metro Oemotståndlig Ensam i Paris erbjuder en dos snabb eskapism som för dig bort från vardagen. Daily Express

 • De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

  Johannes Anyuru

  En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.Hon menar att hon kommer från framtiden.Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

Herbariet - I denna bok hamnar man på en bildningsresa där man får lära sig så mycket nytt och spännande om örter. Myter och magi blandas med handfasta tips om hur örter kan tillagas för att äta eller användas på andra sätt (hårtvätt, lugnande etc). Elin Unnes har stenkoll på sitt ämne och skriver riktigt bra. 

Homo Deus - Har du inte läst Harari ännu så är det dags nu! Här får du en ny syn på mänsklighetens framtid. 

The Master and Margarita - Romanernas roman! Har man läst den glömmer man aldrig de fantastiska karaktärerna som rör sig i 30-talets Moskva såsom Behemot, katten som röker cigarr och har revolver. En mörk, gåtfull, fantastisk och smågalen historia.

Born to run - Bossen skriver personligt och underhållande om sin uppväxt i New Jersey, om hur karriären tar fart och hur han slutligen blir en superstjärna. Det känns verkligen att det är hans egna formuleringar och ingen spökskrivares. Han väjer heller inte för att skriva om de mörkare sidorna av sitt liv.

I det enkla bor det goda - Mångsysslaren Ernst är kock i grunden och här presenterar han sina bästa recept. Jag har fått förmånen att äta ett par rätter ur boken (dock inte tillagade av Ernst själv...) och de var läckra!

Tiden second hand : slutet för den röda människan - Starka och gripande röster ur Rysslands ofta tragiska historia. De enskilda människorna levandegör historien.

 • Herbariet

  Elin Unnes

  "Läsvärt är bara förnamnet."Allt om Trädgård"Vilken fantastiskt intressant och lärorik bok."Plaza InteriörAtt bli intresserad av grönsaksodling är som att hamna med rumpan före i en soptunna förrädiskt enkelt att sjunka ner i och helt omöjligt att ta sig ur. Att bli intresserad av örtodling och vilda växter är betydligt mer labyrintiskt. Vissa växter går att glufsa i sig, andra är nyttiga i måttliga mängder och ett par stycken kan bota ett sjukt hjärta eller stoppa ett friskt, med bara några milligrams skillnad.Herbariet är en vetenskapssagobok och odlingsmanual om läkeväxter från slingerkrasse och salvia till mjöldryga och malört. En bok som reder ut både hur man utvinner hydrolat ur lavendelblommor, hur man gör egen absint, och huruvida växter kan se, höra och läsa dina tankar.Ett gäng pressade favoritväxter och alla de infusioner, macerationer och sprittinkturer som gör deras magi tillgänglig för människan. För som de flesta örtodlare redan vet: Den enes medicin är den andres cocktail.Elin Unnes är rockjournalisten som började leva ett hemligt dubbelliv som odlare. Hon har varit redaktör på tidningar som Darling, Vice och Rodeo, och skriver regelbundet om musik för Dagens Nyheter. Numera skriver hon även för Allt om Trädgård. Hon har tidigare skrivit boken The Secret Gardener (2014), som utsågs till Årets svenska måltidslitteratur i kategorin Köksträdgårdslitteratur och beskrevs som Den intressantaste och mest lärorika bok jag har läst i år av Jan Gradvall i Dagens Industri.Fotografer är Valdemar Asp och Lina Scheynius, formgivare är Stefan Fält."Elin Unnes är tillbaka. Hurra!"Allt om Trädgård"En fascinerande vetenskaplig sagobok och odlingsmanual för läkeväxter som slingerkrasse, salvia och malört."Buffé "Bladvändningsvarning utfärdas."Kristianstadsbladet"Häftig bok."SVT Go' kväll"Med ett underhållande språk virvlande som en humla berusad på mjöldryga pollinerar Unnes boken med vetenskap och icke-vetenskap, magi och folktro, kuriosa och egna odlingsupplevelser av gott och ont. Resultatet blir en charmig tinktur med potentiellt dödlig beska för alla som är intresserade av sambanden mellan växter, medicinhistoria och magi."Gourmet"Vilken fantastiskt intressant och lärorik bok."Plaza Interiör"Nya boken Herbariet: Växter till mat, magi och medicin av Elin Unnes beskrivs som en kombinerad vetenskapssagobok och odlingsmanual."Mariestads-Tidningen"Författaren och odlaren Elin Unnes är kvinnan som kan tala med växter!"Damernas Värld"...den magiskt snygga odlingsboken Herbariet."Books & Dreams"Fotona på växter som utsätts för elektricitet är helt magiska."Folkbladet"När Elin Unnes skriver om växter och örter är det mycket mer spännande än när andra skriver om klubbar och äventyr. För två år sedan släppte Elin Unnes sin redan klassiska odlingsbok, The secret gardener. Nu kommer uppföljaren Herbariet."Jan Gradvall, DI Weekend"Missa inte denna!"Vegourmet"Att göra-lista: Läsa Elin Unnes fantastiska bok Herbariet."Borås Tidning"Jag älskade Elins förra bok The secret gardener och henens citat blommor är töntiga, här ägnar vi oss åt grönsaker. Efter att gjort upptäckten att även de allra flesta blommor är ätliga, att det finns en hel växtvärld där ute som kan stänga sår, stoppa ditt hjärta och öppna ditt tredje öga. Lite vetenskap, mycket husmorstips och en stor dos magi!"Malin Persson, Elle Decoration"Boken är full av humor och en hel del aha- och va? -upplevelser."Ljusdals-Po

 • Homo Deus : en kort historik över morgondagen

  Yuval Noah Harari

  "Briljanta spekulationer om framtiden... En storartad bok."SvD "Utmanande och tankeväckande"Bill Gates Under det senaste århundradet har människan lyckats göra det omöjliga. Svält, krig och sjukdomar har förvandlats från obegripliga naturkrafter till problem som faktiskt går att hantera. Idag är det fler som dör av för mycket mat än för lite, det är fler som dör av hög ålder än av smittsjukdomar och självmord är en vanligare dödsorsak än krig och terrordåd tillsammans.Frågan är bara vad som ska ersätta krigen och svälten som mänsklighetens huvudfokus. Vilka framtidsprojekt, drömmar och mardrömmar kommer att prägla vår värld under återstoden av 2000-talet? Yuval Noah Harari har hyllats av läsare och kritiker världen över för sitt avväpnande och samtidigt djupt belästa sätt att skildra mänsklighetens historia. I Homo Deus fortsätter han den utforskning av våra grundläggande villkor som påbörjades i föregångaren Sapiens - men nu riktar han sökarljuset mot mänsklighetens framtid. Homo Deus går på djupet i ämnen som dödens avskaffande, introduktionen av artificiellt liv och varför vi människor strävar efter att förvandlas till gudar. Det är en fascinerande bok som dyker rakt in i mänsklighetens stora och omöjliga ödesfråga: Vart är vi på väg?Yuval Noah Harari (född 1976) har doktorerat i historia vid University of Oxford och undervisar vid Hebreiska universitetet i Jerusalem. Hans bok Sapiens blev en enorm internationell succé och har sålts till över 30 länder.Översättning: Joachim Retzlaff "Underhållande och tankegymnastisk läsning... när författaren ägnar sig sin speciella blandning av evolution, teknikhistoria och idéhistoria kan han briljera med snabb klarhet och pedagogisk kraft... Man tar en paus i läsningen, ler, och känner den vilda kraften i människohjärnan svisha förbi alldeles intill. Och sådana läsupplevelser är ju minst halva grejen med denna typ av bok... imponerande och lärdomspackade bok."Per Andersson, SVT Kulturnyheterna"Att i tider av fake news och facebook truths få lyssna till någon som sansat, sakligt och intelligent desillusionerar snarare än illusionerar finner många vara en lisa... Läsningen är lika oavbrutet fascinerande... Harari är inte enbart en intressant tänkare, han är också en god författare och pedagog som vet att välja bland bilder och exempel... Hararis böcker inger känslan av att få lyssna på något förbjudet, långt bortom populism och åsiktsdrev. Både trots och genom att de skapar en sådan existentiell svindel hos läsaren är de synnerligen svåra att lägga ifrån sig." Kristian Fredén, Borås Tidning"Vad kommer vi människor att pyssla med i framtiden när vi utrotat svält, sjukdomar och en sisådär några miljarder oskyldiga djur? När robotarna knyckt jobben? När själen bara är en algoritm bland andra? Historikern Yuval Noah Harari, som låg bakom mästerverket Sapiens, snärjer oss på nytt med Homo Deus: en kort historik över morgondagen som argumenterar för att människan rentav kommer att uppgradera sig själv till Gud. Kuslig och helt omistlig läsning." Jenny Lindh, M-magasin"Läsning som gör en på gott humör. Med Harari är morgondagen definitivt en annan dag."Kenneth Gysing, Femina"När jag läser Harari tänker jag ibland att det är som att sitta på ett moln långt ovan jord och se på vad som händer nere på jordklotet genom en kikare... oavbrutet spännande och fascinerande. Man behöver inte hålla med om allt, men man utmanas hela tiden under läsningen."Inger Alestig, DagenHomo Deus kommer att chocka dig. Den kommer att underhålla dig. Framför allt kommer den att få dig att tänka på ett sätt som du aldrig gjort förut. Daniel Kahneman, författare till Tänka, snabbt och långsamt

 • The Master and Margarita (Vintage Classic Russians Series)

  Mikhail Bulgakov

  THE ORIGINAL AND BEST TRANSLATION BY MICHAEL GLENNY 50th Anniversary Edition Afterwards, when it was frankly too late, descriptions were issued of the man: expensive grey suit, grey beret, one green eye and the other black. He arrives in Moscow one hot summer afternoon with various alarming accomplices, including a demonic, fast-talking black cat. When he leaves, the asylums are full and the forces of law and order are in disarray. Only the Master, a man devoted to truth, and Margarita, the woman he loves, can resist the devil's onslaught. Brilliant and blackly comic, The Master and Margarita was repressed by Stalin's authorities and only published after the author's death. The Vintage Classic Russians Series: Published for the 100th anniversary of the 1917 Russian Revolution, these are must-have, beautifully designed editions of six epic masterpieces that have survived controversy, censorship and suppression to influence decades of thought and artistic expression.

 • I det enkla bor det goda

  Ernst Kirchsteiger

  Enkelheten och omsorgen om råvarorna är Ernst Kirchsteigers främsta signum. I I det enkla bor det goda har han hämtat inspiration från de tre kök som ligger honom närmast hjärtat: det toskanska bondköket, det skandinaviska köket med sina tydliga råvaror och sist, men inte minst, hans rustika centraleuropeiska matarv.I boken varvas recept med personliga berättelser. I det enkla bor det goda är en generös och smaksäker matbok med omkring 80 recept på vällagade middagar. Här finns enkla pastarätter, värmande grytor, matiga sallader, soppor, gratänger och lite sött att avrunda måltiden med. Ängamat, dillkött och renskav samsas med toskanska bönsoppor, långbakad rotselleri, gulasch och rabarbersorbet. Dessutom hittar du mer matnyttiga texter om hur du skapar en trivsam kryddtäppa, och listor på oumbärliga ingredienser att ha i skafferiet.»De finaste måltidsupplevelserna är ofta de enklaste. Kanske är det den där första fikastunden på farstukvisten i mars när solens strålar äntligen värmer försiktigt och fåglarna skvallrar om våren. Eller en stilla försommarkväll framför en sjö tillsammans med någon du älskar. Myggsurr i luften och en spegelblank vattenyta som krusar sig lätt när det orangevita flötet på fiskespöet åker ned under vattenytan.Lyckan när du drar upp en abborre och sedan tillagar den över öppen eld. De där stunderna är matögonblick som likt kärlek drabbar mig. Det är finedining i sin renaste form.«

 • Born to run

  Bruce Springsteen

  "Bruce Springsteen har åstadkommit något så anmärkningsvärt som en rockhistoria som är rolig att läsa"DN"Han är en svårslagen berättare" Expressen "Att skriva om sig själv är märkligt... Men i ett sådant här projekt har författaren avgett ett enda löfte, och det är att visa läsaren sitt inre. På de här sidorna har jag försökt göra det." Bruce Springsteen År 2009 stod Bruce Springsteen och E Street Band för underhållningen på Super Bowl. Upplevelsen var så omvälvande att Bruce bestämde sig för att skriva om den. Det var så denna personliga självbiografi tog sin början.Under de senaste sju åren har Bruce Springsteen i hemlighet ägnat sig åt att skriva berättelsen om sitt liv och bjuder här på samma ärlighet, humor och originalitet som utmärker hans låtar. Han beskriver den katolska uppväxten i Freehold i New Jersey, som väckte hans drömmar och ledde fram till ögonblicket han kallar Big Bang: att se Elvis Presleys debut på Ed Sullivan Show. Här skildrar han på ett levande sätt sin drivkraft att bli musiker, sina tidiga år som barbandskung i Asbury Park och E ¿Street Bands tillkomst. Med stor öppenhet berättar han för första gången om de personliga motgångar som inspirerat hans främsta verk, och visar varför låten Born to Run har en djupare innebörd än de flesta känner till. Born to Run är en ögonöppnare för alla som någonsin gillat Bruce Springsteen, men boken är mer än en legendarisk rockstjärnas memoarer. Det är en bok för knegare och drömmare, älskare och ensamvargar, konstnärer, galningar och alla som någonsin velat döpas i det heliga vatten vi kallar rocknroll. Sällan har en artist berättat sin historia med en sådan kraft och spännvidd. I likhet med hans låtar¿ - Thunder Road, Badlands, Darkness on the Edge of Town, The River, Born in the USA, för att nämna några - är Bruce Springsteens självbiografi skriven med en unik låtskrivares poetiska skärpa och en reflekterande människas livserfarenhet. Bruce Springsteen slog igenom 1975 med albumet Born to Run. Han har blivit invald i Rock and Roll Hall of Fame, Songwriters Hall of Fame och New Jersey Hall of Fame. Han har till delats tjugo Grammy Award, en Oscar och Kennedy Center Honors. Han bor i New Jersey med sin familj.Översättning av Erik MacQueen Omslagsfoto © Frank Stefanko "Rockbiografier är en träig genre, men Springsteen har åstadkommit något så anmärkningsvärt som en rockhistoria som är rolig att läsa... Ja, ibland skriver Springsteen som om han håller ett brandtal från en stor arena under en fyratimmarskonsert... Resultatet är en jovialisk prosa där man hör hans hesa skratt." Malena Rydell, DN "Jag blir flera gånger också genuint rörd av den genuina välvilja, snällhet, som berättarrösten utstrålar. Och jag blir lika berörd när Springsteen med retorisk skicklighet förklarar sin gränslösa kärlek till förlösande soul och rocknroll samt, senare i livet, kärleken till själva kärleken" Andres Lokko, SVD "Bruce Springsteen ger allt i självbiografin... Översättningen av Erik MacQueen är utmärkt, koncis, med flytet intakt." Jan Gradvall, Expressen"I sista kapitlet skriver han naket till sin far, som fick diagnosen paranoid schizofreni, och konstaterar för egen del att 'djävulen är aldrig mer än en dag bort'. Det är mörkt. Men i epilogen skymtar ljuset. Bruce Springsteen sätter sig på sin motorcykel, flyr in i ensamheten och fångar den frihetskänsla han tonsatt så många gånger tidigare. Han är en svårslagen berättare." Anders Nunstedt, Expressen "Boken känns också som en av Springsteens spelningar. Den är lång och utmattande och extatisk och larvig och rolig och sorgsen och sentimental och kärv och romantisk och obehaglig. Texten böljar fra

 • Tiden second hand : slutet för den röda människan

  Svetlana Aleksijevitj

  »Alla talar om Sovjetunionens fall, men vad ett imperiums sammanbrott egentligen innebär, det förmår bara en författare som Svetlana Aleksijevitj skildra. Hon ger röst åt dem som hamnade under hjulen i det postsovjetiska kaoset, och upp stiger en kör som hämtad ur antiken men scener¿na utspelar sig i dag, i det begynnande tjugohundratalet.«Karl SchlögelSovjetunionen. Det började med drömmar om en ny människa, som skulle formas av de kommunistiska idéerna. I stället kom hon att präglas av krig, läger och umbäranden, men också av höga ideal och »vardagens socialism«. Hon levde i ett mäktigt imperium, älskat och fruktat världen över, men en dag bröt det samman och kvar blev sovjetmänniskan, som kastades ut i en osäker och obegriplig tillvaro där ett fåtal blev ofattbart rika och de flesta fattigare än någonsin.I över tjugo år har Svetlana Aleksijevitj rest runt i de forna sovjetrepublikerna och sökt upp kvinnor och män med olika bakgrunder och erfarenheter. Hon har pratat med förlorarna - gästarbetare, barnhemsbarn, anhöriga till självmördare och många, många fler. Av dessa tusentals röster har hon skapat ett körverk om livet i den socialistiska utopin, om kaoset som följde och om det tilltagande politiska förtrycket av i dag.»Tiden second hand« ingår i Utopins röster, ett unikt försök att beskriva den sovjetiska erfarenheten ur den lilla människans perspektiv.Om »Kriget har inget kvinnligt ansikte«:»En av vår tids viktigaste författare«Anneli Jordahl»Ett storslaget litterärt oratorium.Dokumentärjournalistik som stor konst.«Per Svensson»Ett unikt konstverk i den stora ryska litterära traditionen.«Ulrika Knutson

Bakom stängda dörrar - Otroligt spännande bladvändare! Boken går snabbt att läsa och man få verkligen precis det man önskar av en psykologisk triller.

Hallon - Kanske svårt att tro men våren är på väg. Medan vi väntar kan man läsa allt om hallon och låta sig inspireras och kanske börja odla själv.

Den som stannar, den som går och Det förlorade barnet - Ferrante är ren läsglädje genom alla fyra delarna!

Dumma teckning - Augustnominerad barnbok som fick lysande recensioner när den kom i höstas. Bilderna är pricksäkra och berättelsen har stor igenkänningsfaktor. Kärleksfullt om liten och stor.

Seriesidan - Det finns ovanligt mycket bra tecknade serier med på bokrean i år. Både för barn och vuxna inom alla olika stilar. Liv Strömkvists senaste Uppgång och fall. Den tokhyllade Nya Norrland av Mats Jonsson. Passa också på att köpa de båda klassiska albumen om Snobben.


The secret gardener - Nu mitt i vintervädret går jag i vårtankar och planerar vad som kommer att odlas i mina tre pallkragar på baksidan. Det här är ingen traditionell trädgårdsbok. Den är full av tips, inspiration och roligt språk och jag rekommenderar den starkt till både den nya och den mer erfarna odlaren. 

Elon Musk - Jag älskar historier om människor som inte bara drömmer, men också får saker hända på riktigt - det är väldigt inspirerande och slagkraftigt. 

Food pharmacy - Magen räknas! Det är viktigt att tänka på det vi stoppar i oss för att det påverkar vår välmående på ett så direkt sätt. Dags att tänka till vid middagsplanering. 

Arthur - För inre barnen inom oss - vi älskar ju historier om otroliga djur med lyckliga slut! 

Tacopedia - Ett måste i vår familj som äter tacos varje vecka, speciellt nu när barnen började vilja laga maten själva.

De oroliga - När pappan en dag kommer 17 minuter för sent vet dottern att det är början på slutet. Det som skulle vara en gemensam bok baserad på intervjuer förvandlas i stället till en lysande uppväxtskildring. De oroliga är en läsupplevelse utöver det vanliga och du behöver inte vara Bergmanfantast för att uppslukas av berättelsen.

Kunskapens frukt - Liv Strömquist briljerar som vanligt i seriealbumet Kunskapens frukt. Som läsare lär man sig hela tiden nya saker och Liv är fenomenal på att kombinera kunskap med sylvass humor.

Svansar runt i djungeln - Rolig och spännande bilderbok för de minsta där man får gissa svans och klura på varför alla djuren kämpar på. Hanna Albrektsons illustrationer är dessutom så himla fina.

 • De oroliga

  Linn Ullmann

  Slutsåld

  "Jag numrerar, ordnar och katalogiserar. Jag säger: Det var tre kärlekar. Jag är idag lika gammal som min far var när jag föddes. Fyrtioåtta år. Min mor var tjugosju, hon såg både mycket äldre och mycket yngre ut än sin ålder den gången."De oroliga är en lekfull, utforskande och genreöverskridande roman om ett barn som inte kan vänta med att växa upp, och föräldrar som skulle föredra att vara barn. Det är en bok om minnen, glömska och de många berättelser som utgör ett liv."Trollbindande" (DN), "Ett litterärt mästarprov inom den självbiografiska genren" (Expressen)

 • Kunskapens frukt

  Liv Strömquist

  "Strömquists absolut största styrka ligger dock varken i hennes akademiska och historiska kunskap eller sättet att sylvasst skärskåda vår samtidskultur. Det är hennes befriande humor och förmåga att skapa visioner som verkligen får mig att jubla." Elin Grelsson, Göteborgs-PostenLiv Strömquists nya seriealbum Kunskapens frukt handlar om det som brukar kallas för det kvinnliga könsorganet. Vad är det för något? Och varför har mänskligheten ett så extremt osoft, bordelineartat love-or-hate-relationship med just denna mänskliga kroppsdel?I en brokig mosaik bestående av gamla greker, stenålderskvinnor, Sigmund Freud, Magnus Uggla, prinsessan Törnrosa, hinduistiska gudinnor, Dogge Doggelito, biologiböcker och Stig Larsson försöker Liv Strömquist knåpa ihop en bild av det organ som Gustave Coubert kallade "Världens ursprung". Albumet innehåller också den fullständiga, 40 sidor långa mens-serien Blood Mountain, som var utgångspunkt för Liv Strömquists Sommarprogram i P1. Liv Strömquist följer äntligen upp sina tidigare succéalbum Hundra procent fett, Drift, Einsteins fru, Prins Charles känsla och Ja till Liv!. Kunskapens frukt är en historisk analys av konstruktionen av ett könsorgan som inte bara är lärorik utan också vansinnigt rolig.Liv Strömquist slog igenom med buller och bång med succédebuten Hundra procent fett (2005) vilken följts upp av Drift (2006), Einsteins fru (2008), Prins Charles Känsla (2010) och Ja till Liv (2011). Hon är idag en av landets mest etablerade serietecknare. Liv har tidigare medverkat i P3:s Tankesmedjan. Hennes serier har kunnat läsas i bland annat Handelsnytt, Galago, Ordfront Magasin, Aftonbladet och DN På stan.

 • Svansar runt i djungeln

  Hanna Albrektson

  HJÄLP! Apan har trasslat in sig! Vilken tur att djungelns alla djur är redo att hjälpa till. Tigern drar i elefantens svans, elefanten drar i giraffens svans och giraffen drar i Ja, vems svans drar giraffen i? Hanna Albrektson är illustratör och formgivare bosatt i Malmö. Nu följer hon upp 2014 pekbokssuccé Svansar runt på bondgården med en minst lika spännande gissningslek, som denna gång utspelar sig bland djuren i djungeln. "Att man har läst det tusen gånger och alla kan varje svans utantill spelar ingen som helst roll - det blir lika spännande och fnissigt ändå." Anna Matzinger, Vi Föräldrar "... en snygg, gåtfull, smart och charmig pekbok för de yngsta barnen " Annika Widholm, BTJ