Lisa har en bakgrund som bibliotekarie, förläggare och biografmaskinist och har jobbat i bokbranschen sedan 2000.

- Jag har alltid läst mycket och var en riktig bokslukare som barn.  Läste allt! Från tecknade serier till Eterna-paket (nyttig müsli back in the days) till klassiker.

I arbetet som kategoriansvarig ingår att ha kunskap om aktuell utgivning och veta vilka böcker det pratas om i massmedia.  

- Jag älskar att jobba med böcker - det berättas så många fantastiska historier dagligen. Man måste också veta när det är läge att lyfta en bok eller att göra den där extra insatsen för att en bok ska lyfta.

På fritiden läser hon gärna romaner och deckare och det blir också en hel del tecknade serier.  

- Jag blandar min läsning väldigt mycket och försöker variera mellan det mest kommersiella och egna favoriter.


Lisas tips

 • Bakom stängda dörrar

  B A Paris

  Det perfekta äktenskapet? Eller den perfekta lögnen?Alla känner ett par som Jack och Grace. Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster. Fast de är nygifta verkar de ha allt. Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar. Man skulle vilja lära känna Grace bättre.Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga.Vissa skulle kalla det för riktig kärlek. Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar. Hur hon kan laga sådan enastående mat och ändå vara så slank. Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig när hon går ut ur huset, inte ens en penna. Eller varför det sitter skyddande ståljalusier för alla fönster på bottenvåningen.Vissa skulle kanske undra vad som egentligen pågår när middagen är över och ytterdörren har stängts.Det här är en av de bästa och mest skrämmande psykologiska thrillers jag någonsin har läst. San Francisco Book ReviewJag behövde bara en eftermiddag för att läsa ut boken, och i slutet bultade hjärtat hårt. Om man gillar snabba, hektiska historier kommer man att älska den här.The SunOm ni tyckte om Kvinnan på tåget, så läs Bakom stängda dörrar.ElleDen här boken är 2016 års svar på Gone Girl. Nog sagt.Womens Health UKBehind Closed Doors är både oroande och beroendeframkallande, och jag sträckläste för att få veta hur det skulle gå för Grace. En isande thriller som man inte kan sluta läsa.Mary Kubica, författare till The Good GirlEtt fängslande familjedrama den känsla av trovärdighet och skräck som genomsyrar hela Behind Closed Doors sviktar aldrig.The Washington PostB. A. Paris använder klichén om att man inte vet vad som händer bakom stängda dörrar till en mardröm För varje kapitel stegras spänningen, och allt mer står på spel för Grace i det helvete som hennes perfekta äktenskap med Jack har blivit.Huffington PostDet nygifta paret Grace och Jack Angel verkar leva ett perfekt liv i den engelska författaren Paris debutroman, men skenet kan bedra Graces skräck är smittande, och faran som väntar Millie skapar en tickande klocka som driver denna klaustrofobiska katt-och-råttalek till dess kusliga, tillfredsställande slut.Publishers WeeklyBästäljande författaren B. A. Paris växte upp i England men har bott i Frankrike i största delen av sitt liv. Behind Closed Doors är hennes debutroman, och den har sålt i över 1 miljon exemplar.

 • Grattis, Gaston!

  André Franquin, Jidéhem

  Jösses! Tänk att 60 år har gått sedan Gaston först dök upp på tidningen Spirous redaktion. I detta jubileumsalbum har vi samlat 60 exempel på Gastons galnaste upptåg, hämtade från hela karriären som kontorets olycksfågel nummer ett!

 • Nya Norrland

  Mats Jonsson

  I serieromanen Nya Norrland kastar sig Mats Jonsson handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som allt mer framstår som som en av vår tids avgörande konflikter.När hans familj flyttade till Bollstabruk 1974 hade den ångermanländska sågverksorten 3 600 invånare, full sysselsättning och ett rikt affärsliv längs huvudgatan. Fyrtio år senare går Mats omkring bland förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, trots att sågverket omsätter en miljard om året och har blivit ett av de största i Europa. Med vrede och svart humor skildrar Mats Jonsson både Bollstabruk och platsen han flyttat till Telefonplan i Stockholm, där designbyråer, mäklarkontor och tusentals nya bostadsrätter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker och tvivelaktiga friskolor.I sitt sökande efter Telefonplans själ wallraffar han i bostadsrättsföreningens styrelse, kartlägger sina grannar och infiltrerar Konstfack. På jakt efter en strimma hopp för det döende Bollstabruk intervjuar han politiker, nationalekonomer och sina gamla klasskamrater. Han pratar med högstadieelever, asylsökande och SD-väljare. Fikar med ortens eldsjälar. Frågar sina föräldrar varför de blev så arga när han flyttade, och går på företagsgala i Folkets hus där han en gång dansade sin första tryckare. I Nya Norrland fortsätter den skildring av hans eget liv som Mats Jonsson påbörjat i hyllade serieromaner som Mats kamp och Hey Princess, nu med fokus på den utflyttades skuldkänslor över att vara en del av det problem man försöker bekämpa. Resultatet är en lika bred som personlig samtidsskildring som försöker svara på frågan Var uppstår Sveriges välstånd, och vart tar det vägen?Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i fem serieromaner, senast den kritkerhyllade Mats kamp (2011). Han är redaktör för tidskriften Galago, ritar serier i Aftonbladet och har givit ut tre barnböcker.

 • The hate u give

  Angie Thomas

  "Spännande och välskriven, uppmuntrar till hopp och engagemang." Katarina Lycken, BTJ "Rasande uppgörelse med polisstaten." Judith Kiros, Dagens Nyheter "Det är en oupphörligt intressant och gripande roman med en oförglömlig huvudperson. Starr Carter är skarp och försonande, cool och förlägen, livrädd på barrikaderna. Och mycket, mycket rolig." Elin Ruuth, Norrbottens-Kuriren Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna och de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med. Med en stark berättarröst gestaltas Starrs värld, som är full av konflikter men också full av kärlek. Träffsäkert beskrivs rasismen i skolan, Starrs alltmer ansträngda förhållande till sin vita pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas högt av samhället i stort. Angie Thomas är uppvuxen i Jackson, Mississippi. Hon har varit rappare och har en examen i Creative Writing. The Hate U Give är hennes debutroman. Hon ville skriva om en förort som liknar den hon själv kommer ifrån, och om unga som lever det liv som hon själv har levt.Rasande uppgörelse med polisstaten. Judith Kiros, Dagens Nyheter

 • Mina drömmars stad

  Per Anders Fogelström

  En sommarkväll 1860 kommer Henning vandrande till staden han drömt om. Det är den stora omvandlignens tid: industrier växer fram och nya möjligheter öppnar sig - till arbete, bröd och lycka. Men för de flesta är Stockholm en mörk och fattig stad, ...

 • Handbok för superhjältar. Handboken

  Elias Våhlund, Agnes Våhlund

  Lisa måste bo hos sin mormor i några månader eftersom hennes mamma jobbar i en annan stad. Problemet är bara att Lisa vantrivs något fruktansvärt i sin nya skola. Killgänget retar henne konstant för hennes utstående öron, och varje kväll somnar Lisa med händerna tryckta mot öronen, för att de förhoppningsvis ska sluta stå ut så mycket.En dag när Lisa, i vanlig ordning, blir jagad av killgänget rymmer hon in på biblioteket. Där, längst ner på en hylla, står en bok som liksom lyser. Lisa dras till hyllan och får fram boken som har det besynnerliga namnet "Handbok för superhjältar". Märkligt nog är inte boken registrerad i bibliotekets system, och bibliotekarien viskar till Lisa att det nog är så att handboken helt enkelt ska följa med Lisa hem och stanna där. Och i det ögonblicket börjar Lisas resa mot att bli superhjälten Röda masken!Fartfyllt, spännande och läckert om en liten tjej som tar saken i egna händer. Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska!Fyra delar är planerade i tät utgivningstakt.

André Franquin, Jidéhem, Grattis, Gaston!
Så kul att återupptäcka Gaston som nu kommer i en fin samlingsvolym. Passa på att läsa detta tillsammans med barnen. Hysteriskt roliga bilder!

B A Paris, Bakom stängda dörrar 
En riktig bubblare som garanterat går snabbt att läsa! Psykologisk thriller med ett riktigt bra slut!!

Mats Jonsson, Nya Norrland
Mats Jonssons nya serieroman skildrar med humor och ilska klyftan mellan storstad och landsbygd. Det är lite av en "follow the money"- berättelse spänd över de senaste fyrtio åren med sig själv som kritisk berättare. Mats beskriver på sitt högst personliga vis samhällsutvecklingen där han bär den egna skulden över att han lämnade Bollstabruk bakom sig och flyttade till Telefonplan i Stockholm. Det är en snygg och maffig seriebok som bjuder på många skratt och djupa intressanta lärdomar och insikter.

Angie Thomas, The hate u give
En stark berättelse om Starr som delar sin vardag mellan den fattiga förorten och den fina privatskolan i stan. Hon har en pojkvän som hon älskar samtidigt som hon känner sig utanför i den miljö han kommer ifrån och den vardagsrasismen som präglar hennes vardag.

Starr blir en dag vittne till en dödsskjutning och allt ställs på sin spets. En debut som blivit hyllad i USA för sin starka berättarröst och skildring av förorten.

Per Anders Fogelström, Mina drömmars stad 
I samband med 100-årsjubileet av Per Anders Fogelströms 100-årsdag så är återigen denna fantastiska bokserie åter aktuell. Böckerna tåls att läsas om och om igen och ingen har väl skildrat Stockholms framväxt lika gripande och fascinerande som Fogelström.

Elias & Agnes Våhlund, Handbok för superhjältar
Har man barn som inte är jättesugna på att läsa så är detta ett supertips. Den går fort att läsa, är spännande och med snygga bilder. Boken tål att läsas flera gånger och snart kommer #2. Missa inte att kolla in trailern på boken!