Magnus är veteran i bokbranschen och började arbeta i bokhandel redan på 1980-talet. Numera ansvarar han för fackböcker, engelska böcker och digitala böcker på Bokus. Modiano-fantast som jublade högt då denne vann Nobelpriset i litteratur. Inspireras av kokböcker till gourmetmiddagar och trädgårdsböcker till kolonilotten. Katten Saga styr och ställer i familjelivet, inte minst på morgnarna.

Efter 29 år i bokvärlden tycker Magnus fortfarande att det är roligt att arbeta med böcker.
- Böcker har så många dimensioner - de är både mediala och kulturella. Det är inte så ofta man diskuterar produktnyheter inom andra branscher i morgonsoffan - till exempel nya skruvmejslar - på samma sätt som man gör med böcker.

Magnus tips

 • Just nu är jag här

  Isabelle Ståhl

  Elise läser på universitetet och dejtar på Tinder. Hon har GPS:en ständigt påslagen och utbyter erfarenheter av antidepressiva med sina vänner. Hon tycker egentligen bara om män i övre medelåldern, de är som hästar, så lugna, orubbliga och förnöjsamma, de har ingen ångest, de bara äter och sover och berättar anekdoter. Hon skulle vilja vara en häst.När hon träffar Victor verkar hon bli lycklig på det där omedelbara sättet, trots att han är i hennes egen ålder. Lyckan går snart över i en känsla av tomhet."Just nu är jag här" handlar om hur man ska kunna säga »jag älskar dig« i en avförtrollad tid där alla ord har förlorat sin mening, men där längtan efter närhet är ofrånkomlig.En Stockholmsskildring som är medveten om traditionen tillbaka till Hjalmar Söderberg, och samtidigt är en relationsroman i högsta grad för och i vår egen tid.Isabelle Ståhl är en av våra mest profilerade yngre skribenter och kritiker, tidigare verksam på Expressens kultursida, numera Svenska Dagbladet. Hon är doktorand i idéhistoria vid Stockholms universitet.

 • Exit väst

  Hamid Mohsin

  Den självständiga Nadia och den återhållne Saeed träffas i ett land som är på gränsen till inbördeskrig. De inleder en kärleksaffär, och kommer varandra inpå livet snabbare än väntat på grund av de oroligheter som deras kärlek växer i. När oroligheterna till slut exploderar i bombkrevader och när det i hemmakvarteren uppstår ett nätverk av vägspärrar, börjar de höra rykten om dörrar som för bort från våld och krig om man går genom dem. Men det är farligt och har ett pris. När våldet eskalerar bestämmer sig Nadia och Saeed för att de inte har något val. De hittar en dörr, och lämnar sina gamla liv bakom sig...I en främmande och osäker framtid försöker de hålla fast vid varandra och sitt förflutna. Det är en tidlös berättelse, som samtidigt handlar om just vår tid: om kärlek, lojalitet och mod.MOHSIN HAMID är född i Lahore i Pakistan, och har hittills givit ut fyra uppmärksammade och kritikerrosade böcker utöver "Exit väst": romanerna "Nattsvärmare", "Den ovillige fundamentalisten", "Så blir du snuskigt rik i det snabb växande Asien" och reseberättelsen "Missnöje och dess civilisationer", samtliga översatta till svenska.»Det var som om Hamid visste vad som skulle hända med Amerika och världen, och gav oss en karta över vår framtid. /.../ Den är både skrämmande och till slut på ett märkligt sätt hoppfull.« THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

 • Blonde

  Joyce Carol Oates

  Marilyn Monroe (1926-1962), av Hollywood lanserad som den amerikanska Drömflickan, är förmodligen en av 1900-talets mest omskrivna kvinnor: ett resultat av hennes skönhet, sexuella utstrålning, talang som komedienn och sångerska, hennes trassliga privatliv, hennes nyckfulla personlighet. Och inte minst på grund av de oklara omständigheterna kring hennes tragiska död den 3 augusti 1962. Det blev årets nyhet, större än Kuba-krisen några veckor senare. Under de snart fyrtio år som gått sedan dess har många försök gjorts att teckna hennes levnadsöde: ett övergivet och ensamt barn utan fotfäste i livet, psykiskt labil mor, okänd far, fosterhem, trevande start som modell, en kanske alltför snabb filmkarriär - "Herrar föredrar blondiner", "Flickan ovanpå", "I hetaste laget", "Låt oss älska", "De missanpassade" - drogmissbruk, olyckliga kärleksaffärer och äktenskap, aborter och förtal. Den här boken är något helt annat. Den ger sig inte ut för att vara en biografi. Det är en storslagen och inlevelsefull roman på 862 sidor, där Joyce Carol Oates ger röst åt barnet Norma Jean, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande sätt. Isande inblickar ges i en filmindustri som både när och förtär sina offer, liksom långt ifrån smickrande bilder av de mäktiga männen i Monroes liv: f d baseballstjärnan Joe DiMaggio, dramatikern Arthur Miller, John F Kennedy och många andra.Om romanen Blonde säger Jeanne Moreau: "Joyce Carol Oates exakta och inspirerande skrivande ligger häxkonsten nära. Hon nystar mästerligt upp en mytisk blondins historia, den oerhört beundrade och föraktade Marilyn Monroe. Andlöst följde jag de tilltrasslade och passionerade känslor som omgav den ljuvliga och komplexa Norma Jean, vars bländande aura spred sig över hela världen och skrämde de män som älskade henne mest."

 • Satyricon

  Gertrud Hellbrand

  Olivia blir presenterad för Rufus med en känsla av att vara kvällens överraskning, som om väninnan Renée erbjöd henne i festlig gåva till sin bror. Snart är O, som Olivia också kallas, indragen i syskonens dekadenta krets Satyricon, som umgås i ett ständigt rus i en stor uppsaliensisk våning. Femton år senare har Olivia lagt de utlevande studentåren bakom sig - ända tills en oväntad festinbjudan får henne att återkalla det förflutna och den katastrof som allt en gång utmynnade i. Satyricon är ett mörkt erotiskt drama, en roman om vänskap, svartsjuka och besatthet."I blindo sprang jag genom slyskogen. Jag sprang med den sönderrivna särken fladdrande kring benen. Oändligt höga trädstammar kom störtande i dunklet. Grenar piskade mot mina bröst. Jag hade ingen aning om var jag befann mig. Jag visste bara att han var efter mig. Jag hade väckt Pans vrede och nu fanns ingen återvändo."

 • Hängiven

  Patti Smith

  Generöst öppnar rockstjärnan, författaren och poeten Patti Smith sina anteckningsböcker och bjuder in oss i sin kreativa process. Vi följer med henne till Albert Camus trädgård i Frankrike, Simone Weils grav utanför London och vandrar vid hennes sida längs de parisiska gatorna i Patrick Modianos romaner. <br/><br/>Genom Patti Smiths minnen och betraktelser kring varför vi skapar, tecknas en bild av en djupt hängiven konstnär, författare och läsare. <br/><br/>Varför är man tvungen att skriva? För att få vara för sig själv, som i en kokong, försjunken i ensamhet, på trots mot andras behov. Virginia Woolf hade sitt rum. Proust sina stängda fönster luckor. Marguerite Duras sitt tysta hus. Dylan Thomas sin enkla bod. Alla var ute efter en tomhet att fylla med ord. Orden som ska tränga in på orörda marker, uppdaga ännu ej inmutade associationer, ge uttryck åt oändligheten. Orden som formade Lolita, Älskaren, Tjuven och kärleken.

 • Handbok för köksträdgården

  Lena Israelsson

  Ett måste för varje odlareLena Israelssons Handbok för köksträdgården utkom första gången 2000 och blev direkt oumbärlig för alla grönsaksodlare - proffs som hemmaodlare. Här är nu en helt reviderad, utökad och aktuell utgåva med nyskrivna kapitel och uppdaterade sorter, fakta och odlingsmetoder.Till grund för den här nya utgåvan ligger nya forskarrön, men också de erfarenheter som Lena Israelsson och andra odlare gjort under senare år.Boken ger kunskap om alla former av ekologisk odling av köksväxter, i trädgårdsland för självhushåll, i villaträdgårdarnas pallkragar, i alla slags stadsodlingar, på balkonger och uteplatser. Tiden är förbi när köksväxtodling beskrevs som en trend. Vi är nu på väg att bli en odlande nation och det finns gott om skickliga grönsaksodlare.Praktiskt taget alla köksväxter som går att odla i Sverige presenteras: grönsaker, kryddörter och bär. Men nu beskrivs de med ännu mer faktauppgifter och med nya, heta sorttips. Det gäller även bärkapitlet, som utökats med flera spännande växter.Boken ger ny kunskap om allt från biokol, kompostmetoden bokashi och mördarsniglar till det magiska samarbetsprojekt som pågår under jord och kallas mykorrhiza.I kapitlet om planering har permakultur fått den plats den förtjänar med idéer till planering av alla former av nyttoodlingar.Höst- och vinterodling har fått ett eget kapitel. Genom att välja rätt växter och metoder kan du odla dubbelt så lång tid.Nya Handbok för köksträdgården är förhoppningsvis inte bara en handbok, utan också en inspirationsbok, en bok som väcker matlust och doftar jord.

Isabelle Ståhl, Just nu är jag här
Om framtida historiker vill veta hur en person i 30-årsåldern levde i Stockholm en bit in på 2000-talet så är denna bok en guldgruva. Fast för mig som 50-plussare är det också intressant och en aning exotiskt. Elise pluggar, dejtar på Tinder, intar narkotiska preparat, träffar människor och filosoferar. När hon träffar Victor förändras tillvaron. Ljudboken är mycket bra inläst av författaren.

Mohsin Hamid, Exit väst
Gripande om två älskande i en stad utan namn där inbördeskrig uppstår och fundamentalister intar staden. De hittar en dörr mot väst och flyr mot det okända.

Joyce Carol Oates, Blonde 
En modern klassiker. Fascinerande om hur Norma Jeane blev Marilyn Monroe med världen. Inte en regelrätt biografi utan ett poetiskt och personligt porträtt av en spännande och komplex person.

Gertrud Hellbrand, Satyricon
Jag har läst Gertrud Hellbrands tidigare romaner och särskilt Veterinären var riktigt stark. Den nya boken handlar om Olivia vars dekadenta studentår långt senare gör sig påminda.

Patti Smith, Hängiven 
Patti Smith är cool och den här boken känns mycket lockande tycker jag. Hon anknyter till sina hjältar i litteraturen och går i deras fotspår. Dylan Thomas, Patrick Modiano, Albert Camus, Marguerite Duras...

Lena Israelsson, Handbok för köksträdgården
Detta är den bästa trädgårdsboken enligt många och även mig! Kombinationen av att författaren skriver så bra samt har djupa kunskaper i ämnet är perfekt. Många är vi som har väntat på en uppdaterad utgåva med nya sorter, metoder och tips. Nu är den här!