Sant Eller Sannolikt : Tankar Kring Matematik, Statistik Och Sannolikheter (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
310
Utgivningsdatum
2002-09-01
Upplaga
1
Förlag
Norstedts Förlag
Dimensioner
217 x 142 x 24 mm
Vikt
560 g
SAB
ThÂ,60-01
ISBN
9789113010724
Sant Eller Sannolikt : Tankar Kring Matematik, Statistik Och Sannolikheter (inbunden)

Sant Eller Sannolikt : Tankar Kring Matematik, Statistik Och Sannolikheter

Inbunden, Svenska, 2002-09-01

Slutsåld

Sannolikhetsteorin börjar sin historia på 1600-talet när franska adeln spelade bort sanslösa summor på spel och dobbel. Teorin har i dag en enorm betydelse för vårt samhälle i allt från brobyggen och utbildningsplanering till V75.

Sannolikhet är för många bara en krånglig och tråkig matematisk term som på sin höjd kan användas för att klura ut hur nästa lottorad kommer att se ut, och det är ju lättare sagt än gjort. Men i själva verket är det inte särskilt krångligt, i sina grunder i alla fall, och absolut inte opraktiskt. Faktum är att vi har mer nytta av sannolikhetsteori än vi tror: försäkringspremier, syltburkens vikt och chansen att få ihop alla samlarbilder på idolerna från fotbolls-VM har alla beräknats med matematisk sannolikhetsteori. Dess historia började med att matematikerna Pascal och Fermat hjälpte en kollega att räkna ut hur han skulle vinna pengar på tärningsspel. Och vem minns inte Tage Danielssons klassiska monolog om kärnkraften?

Med klar och ledig stil visar matematikprofessorn Allan Gut från Uppsala hur fascinerande, användbart och rent av roligt det kan vara med sannolikhetskalkyler. Exemplen handlar om en massa saker vi kommer i kontakt med så gott som dagligen, som varuhuskassor, körsång och matsedlar såväl som opinionsundersökningar, trafikolyckor och hasardspel.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Sant Eller Sannolikt : Tankar Kring Matem...

Övrig information

Allan Gut debatterar både mot vanligt folks överdrivna rädsla för matematik och mot onödig snobbism hos fackmän som inte vill förklara sitt ämne för oinvigda, och visar själv exempel på gott populärvetenskapligt författande.

Allan Gut, f. 1944, är professor i matematisk statistik vid Uppsala universitet och har publicerat omkring 40 vetenskapliga verk i ämnet matematisk statistik.