Siri

Siri

Uppläst av Lena Einhorn

5 stjärnor av 5 möjliga

(3)
Lyssna på den här och tusentals andra böcker i Bokus Play - det smarta abonnemanget för ljudböcker:
  1. Från endast 79 kr per månad
  2. Ingen bindningstid - avsluta när du vill
  3. Rabatter och förmåner hos Bokus och Akademibokhandeln
"Mamma, jag är inte skapad för ett stilla hem med frid och rosendoft! Jag behöver strid för att bli lycklig!" Så förklarar friherrinnan Siri Wrangel, ett år efter mötet med författaren August Strindberg, för sin förkrossade mor sitt plötsliga uppbrott från man och barn och allt vad konventioner heter. Siri vill bli aktris, det har alltid varit hennes brinnande önskan. Men en friherrinna, till råga på allt gift med en kapten i gardet, kan förstås under inga omständigheter stå på en scen.
Siri lämnar allt för August Strindberg. Hon välkomnas i Augusts konstnärskretsar och lyckas skaffa sig en skådespelarkarriär. Men moderns bifall får hon aldrig. Och vad beträffar "strid" ska Siri snart få mer än hon rimligtvis kan ha önskat sig.
Detta är berättelsen om Siri von Essens liv före, under och efter äktenskapet med August Strindberg. Lena Einhorn skildrar en stark och livsbejakande kvinna som vågar bryta mot sin tids, och framför allt sin omgivnings, sociala regler. Men äktenskapet med Strindberg ska till slut komma att bli hennes olycka. I romanen löper två parallella tidsplan, ett som skildrar nyförälskelsen och ett med utgångspunkt i den uppslitande skilsmässan från Strindberg, där väninnan Marie David spelar en viktig roll. Dessa två spår vrider sig mot och runt varandra till den avgörande punkt där allt går samman och slits sönder på samma gång.
"... som roman är Lena Einhorns "Siri" ett välartat stycke prosa, men betraktad som en feministisk stridsskrift, som ett nytt "En dåres försvarstal" - är den lysande." Svenska Dagbladet
"... i Lena Einhorns varsamma och med medryckande rättframhet skrivna debutroman." Göteborgsposten
"Lena Einhorn bygger skickligt en övertygande psykologisk studie av två människor som verkar som skapta för varandra, men hon reserverar helt naturligt sympatierna för den Siri som byter ett fängelse mot ett dårhus." Dagens Nyheter
"Under den behärskade prosan skymtar en smått rasande poesi, knivskarpa formuleringar" Helsingborgs Dagblad
"Boken talar direkt till mitt hjärta" Tara