Användarprofil enkoppoenbok / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av enkoppoenbok

Antal betyg: 53
Antal recensioner: 53

Bärarna

En dystopisk bladvändare

16 oktober 2020

Wow!! Storyn. Språket. Karaktärerna. Det här är bra. Vi snackar bladvändare, för att använda ett något sliten, men ack så användbar beskrivning. Jessica Schiefauer had me at hello. Svag som jag är för dystopier och postapokalyptiska böcker så frestade bokens synopsis. Jag skulle bara kolla lite, läsa typ första sidorna, det gick sådär.
Jag konstaterar att Schiefauer har skrivit en dystopisk roman värd namnet.
Bärarna får ☕☕☕☕ + en rejäl påtår. Läs vetja!!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sörjen som blev

Det vackraste av språk

17 november 2020

Jag är djupt tagen. Så berörd. Anna Takanen skriver naket, så levande och det går rakt in i hjärtat. Hon har det vackraste av språk och det är en välsignelse att få läsa hennes angelägna historia.
Jag är själv dotter till ett krigsbarn vilket fördjupar läsupplevelsen. Det blir för mig en läsning där igenkänningen flera gånger är ett faktum. Ibland rinner tårarna stillsamt och ibland gråter jag så att jag skakar. Det är smärtsamt och det är förlösande. Sörjen som blev är att betrakta som ett viktigt tidsdokument rörande ett historiskt skeende som kastar skuggor än idag. Det är en bok som berör, vare sig du är barn till ett av Finlands krigsbarn eller inte.
Sörjen som blev får ☕☕☕☕☕.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nattsångaren

Spännande rakt igenom

11 november 2020

Den här boken väckte mitt intresse omedelbums när jag fick nys om den i början av juni. Inte minst för att den utspelar sig på Öland och i Kalmar. Det förhöjer läsupplevelsen när en kan relatera till miljöerna som en bok utspelar sig i, anser jag. Johanna Mo har tagit avstamp i sina egna erfarenheter när hon i sitt skrivande utforskar hur det är att leva med en skuld som inte är ens egen, när en närstående dömts för mord. På så sätt blir Nattsångaren något mer än "bara" en deckare. Den bjuder ett psykologiskt djup vilket är tilltalande och skänker en autenticitet i berättelsen. Jag uppskattar att vi får läsa om den mördade tonåringens sista dygn i livet i ett återkommande kapitel som heter Den sista dagen. Det är ett intressant grepp att låta oss följa händelseförloppet ur hens perspektiv parallellt med vad som händer efter hens död.
Nattsångaren är en deckare väl värd namnet, det är spännande rakt igenom och vad som hänt lyckades jag inte lista ut, hur jag än försökte. Boken är indelad i korta kapitel vilket bidrar till att det är lätt att läsa "bara ett kapitel till" och vips så är boken slut. Tyvärr. Jag gläds dock åt att detta bara är början, nästa sommar får jag träffa Hanna Duncker igen och tillsammans med henne återvända till Öland. Det var snubblande nära full kanna för Nattsångaren, men jag ger den ☕☕☕☕ + en rejäl påtår samt en 🍰 för omslaget.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Befrielsen

En stark kvinna i en tid där männen styrde

4 juni 2020

Kolla omslaget!! Visst är det fint? Jag är som bekant svag för böcker med vackra och snygga omslag. Likaså är romaner som utspelar sig under andra världskriget my cup of tea. Så att jag lockades att läsa Befrielsen är föga förvånande. Att Befrielsen är baserad på verkliga händelser och människor gör den än mer intressant i mina ögon. Det är en spännande och gripande historia med en sann hjältinna i huvudrollen. Nancy Wake skildras som en stark kvinna i en tid där männen styrde. Men Nancy kunde de inte kontrollera, hon var riktigt bad-ass. Befrielsen tog dock några kapitel på sig för att fånga mig i sitt grepp. Fascineras du, liksom jag, av historiska romaner så kan det här vara en bok för dig. Jag ger Befrielsen ☕☕☕☕ plus en påtår för tilltalande omslag.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jag var hon : tio berättelser från kvinnorna som öve...

Den här boken borde inte finnas.

19 april 2020

Fan, fan, fan!! Den här boken borde aldrig behövt skrivas. Eller snarare kunna skrivas, annat som fiktion möjligen. Men det här är på riktigt. Och läsningen är smärtsam, så jävla ont gör det att läsa och tårarna rinner. Jag blir så arg, på de män som tar sig rätt att utöva våld på olika sätt och på hur samhället många gånger brister i att hjälpa våldsutsatta kvinnor och deras barn. Boken låter tio kvinnor som överlevt berätta sina historier och författaren berättar om vännen Annie som inte klarade sig med livet i behåll. I boken får vi också möta en utredare vid polisen och ta del av hans erfarenheter. Författaren presenterar fakta vad gäller mäns våld mot kvinnor, statistik, lagstiftning och definitioner av olika slags våld. Längst bak i boken finns viktiga telefonnummer och kontaktuppgifter till organisationer och myndigheter som jobbar med våldsutsatta kvinnor.
Det här är tuff läsning, men den är angelägen. Relationsvåld är ett samhällsproblem. Vi är alla skyldiga att se och agera. Att bry oss. Vara medmänniskor. Att läsa den här boken är ett sätt att bry sig och att hjälpa. För varje såld bok går 20% till kvinnojourerna. Och det är riktigt bra, inte sant? Självklart blir det full kanna, ☕☕☕☕☕.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

De som inte syns

Spännande deckare där de som inte syns ges utrymme

19 maj 2021

De som inte syns är en deckare som lyfter fram ett socialt perspektiv. Författaren låter de som inte syns ta plats i hans roman. De som lever i utanförskap med missbruk och ensamhet. Han låter dem synas och han synliggör med sin bok samhällets brister.

Storyn är spännande och tämligen oförutsägbar. Redan i början av boken väcktes mitt intresse och jag valde att lyssna vidare på den i bilen för jag ville inte vänta på att få veta hur det skulle gå.

Jag upplever att boken hade kunnat kortas ner en del. Det är genomgående omständligt mycket text, varav en del inte tillför handlingen något.
Vi får löpande följa olika perspektiv, vad de känner och tänker. Ibland blir det lite för mycket att ta in.

Boken har en varm ton. Jag upplever att det finns empati och omtanke i polishuset där huvudpersonerna Lisa och Gustav jobbar. Det känns ovanligt, men så fint med en sån tillåtande och peppande arbetsmiljö.

De som inte syns får ☕☕☕+ en liten påtår. Jag ser fram emot att läsa nästa bok i serien.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mellan raderna

Underhållande läsning som berörde mig djupt

19 maj 2021

Alltså. Den här boken. Storyn, miljön och karaktärerna!! Så bra!!
Bara att låta förlagsvärlden utgöra scenen i en bokserie är ju rena drömmen för en bokälskare som jag. Att boken dessutom utspelar sig i mitt kära Stockholm gör inte saken sämre.

Allt var som bäddat för underhållande läsning. Men jag var inte beredd på den känslomässiga resa Mellan raderna skulle bjuda mig på. Jag har skrattat igenkännande och jag har gråtit. Massor. Emilys kamp för att hitta fotfästet och få sin vardag att funka berörde mig djupt. Hon är min nya litterära favoritkaraktär!!

Johanna Schreiber är en författare som kan sin sak. Det här är en grymt bra bok och jag längtar efter nästa. Vill läsa den nu!!

Mellan raderna får full kanna, ☕☕☕☕☕ och en rejäl 🍰 för det snygga omslaget. Läs den du med vetja!!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Järnmärkt

En fantastisk debut som bjuder suggestiv spänning

4 april 2021

Alltså!! Det här är sannerligen en bok i min smak. Helén Wigh har skrivit en historisk roman där den suggestiva spänningen löper genom texten. Orden fångar in mig och det hela känns så verkligt att jag befinner mig där. I den tuffa, smutsiga och farliga miljön som gruvfältet i Persberg utgör under 1800-talets mitt.
Det märks att Wigh känner området väl och att hon gjort gedigen research om Persbergs historia och om gruvdrift.
Järnmärkt bjuder på en stor portion spänning och en rejäl dos arbetarhistoria. Det bästa av två världar alltså, eller genrer rättare sagt.
Järnmärkt är helt enkelt my cup of tea och får därför full kanna, ☕☕☕☕☕.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Bödlarnas profetia : en spökhistoria

En spökhistoria värd namnet

1 januari 2021

Det här ni!! Här har vi en spökhistoria värd namnet. Så härligt ryslig och kuslig.
Bokens omslag är lovande och sätter tonen inför det som väntar. Och efter bara några sidor har författaren mig i sitt grepp. Storyn är bra, men det är framför allt i miljön och beskrivningarna som bokens styrka ligger. Att låta berättelsen utspela sig i kvarter, där hus från svunna tider tronar och bär på sin historia är klockrent. För hur fantasieggande är inte denna miljö? Och hur scary kan det bli? Jo, det kan bli jätteläskigt!! Underbart supercreepy faktiskt.
Boken är också intressant ur ett historiskt perspektiv och bjuder på en del kunskap om den stad Stockholm en gång var.
Språket är bra och nyanserat. Kapitlen är på tok för långa för mig, som tycker om att läsa "bara-ett-kapitel-till". Det är nog det enda negativa jag har att säga om den här boken.
Boken lämpar sig väl för bok-och terys.
Bödlarnas profetia får ☕☕☕☕☕, även om den femte koppen eventuellt hade behövt dra någon minut till.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej