Användarprofil Jessica Pettersson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Jessica Pettersson

Antal betyg: 3
Antal recensioner: 3

Den där dagen

Boken som berör

3 december 2019

Kim M Kimselius är mest känd för sin serie av historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona, men utöver dem har hon även skrivit andra böcker, däribland boken "Den där dagen", en relativt kort och lättläst bok om ett väldigt allvarligt ämne. Boken är otroligt välskriven och lämnar mig som läsare djupt berörd.

I boken möter vi Angelica som bär på en hemlighet kring vad som hände under sommarlovet som hon så gärna vill berätta för sin kille, men fruktar att inte bli förstådd och att få skulden för något som absolut inte är hennes fel. Vi får möta Angelica i hennes tankar, minnen och ensamhet, och till sist även se vad utfallet kan bli av att ett offer upplever skuld och skam för något som den absolut inte har någon skuld i.

Boken slår an på många känslor, och man känner verkligen med huvudpersonen Angelica när man följer hennes historia. Sättet boken är skriven på får den att krypa in under skinnet på en. Kimselius ger målande beskrivningar av känslor, miljöer och händelser.

Förbered dig på att må illa, bli ledsen, frustrerad och arg när du läser denna hemska, men ack så viktiga och väl författade bok.

Helt klart fem av fem stjärnor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Pirater och vulkanutbrott på Island

Läsvärd bok med spännande fakta och detaljrikedom

26 november 2019

Har det funnits pirater på Island, och hur känns det egentligen att stå mitt i ett pågående vulkanutbrott? I sin 24:e bok i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona har Kim M Kimselius återigen lyckats fånga läsaren mitt i händelsernas centrum. Vi följer Theo och Ramona genom två tidsresor till Island, dels till 1600-talets piratinvasion av Hemön, och dels till det stora vulkanutbrottet under 1970-talet på samma ö. Boken har en ganska så mörk underton och beskriver både död och elände relativt ingående. Vidare handlar boken till en ganska så stor del även om en resa mellan Algeriet och Danmark, vilket jag inte riktigt hade förväntat mig från titeln på boken.

Kimselius beskriver människor och miljöer med en alltid så underbar detaljrikedom. Detta gör att man får känslan av att nästan vara med och uppleva händelserna tillsammans med Theo och Ramona. Man kan nästintill ta på sakerna som beskrivs i boken. Det boken förlorar på är tyvärr att Kim M Kimselius valt att skriva om två helt olika tidsresor i samma bok. Även om detaljrikedomen finns där så saknas det där lilla extra som det hade funnits plats för i boken om det bara hade varit en tidsresa man hade fått följa med i.

Man blir som alltid sugen på att lära sig mer om händelserna som beskrivs i boken, saker som man inte hade en aning om faktiskt hade skett innan man läste boken. Som tur är följer det i slutet av boken, en faktadel för vetgiriga, där man kan förkovra sig ytterligare kring händelserna som utspelar sig i boken och bilder från Kim M Kimselius researchresa till Island.

Väljer du att läsa en bok av Kim M Kimselius så kan jag lova dig att du inte kommer att ångra det! Du kommer att ha lärt dig ny historia och fått följa med på en riktigt spännande tidsresa. Kimselius böcker är det perfekta sällskapet för alla åldrar, gammal som ung, som längtar efter att kasta sig ut i ett äventyr och även fast denna bok inte var hennes bästa så är den väl värd att läsa. Boken hamnar i mitten av skalan och får tre av fem stjärnor från mig.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tudorrosen : kampen om makten

Perfekt kombo av äventyr, romantik och historia!

28 november 2015

Fristående bok i den historiska äventyrsserien om Theo och Ramona

I och med 20:e boken i Theo och Ramonaserien har Kim M Kimselius hittat ett vinnande tidslöst koncept med nya och spännande vändningar i varje bok. Än en gång följer vi med dessa äventyrslystna trolovade ungdomar på en oväntad, hissnande resa.

I boken får vi följa flera av Tudorsläktens regenter och deras samtida. Vardagens lunk blandas med spännande händelser och överraskande vändningar. Vi får känna av kungafamiljens misstänksamhet och väluppbyggda spionnätverk, hovdamernas avundsjuka och 1400-talets kamp mot sjukdomar och oliktänkande.

Theo och Ramona som under seriens gång har gått från att vara nära vänner till att bli trolovade, tar med sig inte helt okomplicerade känslor in i detta äventyr. Kommer deras vägar att mötas? Och kommer de någonsin få chansen att bli sams igen?

Boken är en perfekt kombination av äventyr, romantik och historia, alla tre i varsamt övervägd dos som tilltalar ung som äldre. Vem var egentligen Henrik den VII? Var svettsjuka verkligen farligt? Vad är en baldakin? Som alltid avslutas boken med en fullspäckad faktadel för den vetgirige. Om inte annat får man en blodad tand att lära sig mer¿

Kim M Kimselius böcker tar en alltid med på en resa som resulterar i ny kunskap och önskan efter ytterligare ett nytt äventyr. Med riktiga historiska händelser som grund till böckerna, är de även en ypperlig resekamrat för äventyrslystna resenärer som vill bege sig ut i världen i Theo och Ramonas spår.

Oavsett om boken blir en trogen resvän, eller kompisen du delar en kopp varm choklad med i soffan, har du en otrolig resa framför dig! God läsning!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej