Användarprofil Jonas Järneström / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Jonas Järneström

Antal betyg: 3
Antal recensioner: 3

Ursprunglig föda : vad vi borde äta och varför vi in...

Välgjord intro till stenålderskost

7 juli 2006

Detta är förmodligen den bästa populärvetenskapliga introduktionen till stenålderskost på svenska, för lekmän! Idealisk att stoppa i händer på släkt och vänner som är nyfikna på konceptet. Detta är en "light"-version av den akademiska Maten och folksjukdomarna från 2003, där man skippat det vetenskapliga skrivsättet utan att offra så mycket substans och precision.
Avslutande "106 frågor och svar" är mycket bra och pedagogiska, och kan användas som en separat snabbintroduktion av ämnet. Marknaden översvämmas av böcker om nyttig kost, men få är så väl vetenskapligt förankrade som denna, och få innehåller en så väl sammanhängade och trovärdig förklaringsmodell som denna.
Men budskapet är även kontroversiellt och svårsmält för normalsvensken; Varför är det inga andra som varnar för gammal hederlig husmanskost?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tretti Knyck! : Mopeden I Sverige

Svårslagen mopednostalgi!

2 juli 2006

Snubblade över denna bok på Motormuset i Motala och stod snart och skrattade hysteriskt över strutkapitlet, efter att inte skrattat på flera år. Träffsäkrare 50-60-tals mopednostalgi lär inte gå att hitta på svenska. Johansson har inte skrivit denna boken för att tjäna pengar, utan av besatthet, kärlek och inre tvång. Bildmaterial, texter, layout, allt håller toppklass. Utförlig ordlista på alla facktermer friskar effektivt upp minnet kring all mekanisk mystik. Exotiska, bisarra, komiska, vardagsnära, tidstypiska berättelser, allt i en salig blandning.
Johansson är ett geni och bör snarast väljas in i riksdagen. Boken är omöjlig att lägga ifrån sig, vare sig man betalt den eller inte.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Maten och folksjukdomarna - - ett evolutionsmedicins...

En framtida klassiker?

28 januari 2004

Lindeberg gör här en mkt prydlig och djuplodande genomgång av forskningsläget på alla de vanliga folksjukdomarna ur ett evolutionärt perspektiv, blandat med sina egna forskningsresultat. Att boken i första hand riktar sig till läkare, dietister, biologilärare torde vara en garanti för att faktainnehållet är välkontrollerat och av hög klass. Och ändå kan boken läsas med behållning av intresserade lekmän (som mig tex :-).

Särskilt intressanta avsnitt är insulinresistens, som tycks ligga i botten av de flesta kända folksjukdomarna, och den noggranna genomlysningen av vår omhuldade komjölk.

Ett referensverk för alla som är intresserad av god hälsa efter 40, eller vill veta sanningen om fibrer, fullkornsbröd, komjölk, spagetti, jordnötter, sojabönor etc. Lindeberg har ägnat mer än 20 år åt detta och visar här med eftertryck att han är ledande i Sverige på området mat och dess långsiktiga hälsoeffekter.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej