Användarprofil John Johansson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av John Johansson

Antal betyg: 4
Antal recensioner: 4

Perfekt Storm

En riktig pärla för hängmattan!

27 juni 2019

Efter en ganska trovärdig prolog som skildrar läget i Sverige 2027 bryter inbördeskriget ut i juli. Författaren tar oss med spännande vändningar, en god portion humor och riklig kryddning med historiska referenser, genom ett halvt års krigande som verkar inspirerat av kriget på Balkan under 1990-talet. Kriget blottar motsättningar mellan olika etniska grupper. Författaren drar sig inte för att använda tabubelagda rasistord, som dock uttalas genom de krigandes munnar i vad som troligen är ett kanske något tafatt försök att skildra en hård verklighet som den kan vara. Ändå tycker jag inte att boken kan anklagas för rasism.

Friskheten, miljöskildringarna och tempot i berättelsen är imponerande, särskilt med tanke på att boken är skriven av en debutant. Att författaren lagt god tid på research, inte minst om islam, är uppenbart. Vi får lära känna inspirerande karaktärer som ÖB Daniel Gyllenstierna och hans antagonist, universalgeniet Ahmed Ben Barka som leder de muslimska styrkorna.

Vissa avsnitt känns som spekulativt grova och överdrivna och jag tror att berättelsen skulle tjänat på att vara något nedtonad och närmare verkligheten.Sammanfattningsvis är denna bok en riktig pärla för sommarens hängmatta! Jag ser redan fram emot nästa del i denna svit om 4-5 böcker som tydligen planeras.

4 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Landet som ingen ägde

Boken som äger landet!

6 juli 2020

Bara att konstatera att Arne Weinz gjort det igen! Det går bara inte att lägga ifrån sig hans böcker. Man rycks med i den rafflande spänningen redan från början. Sedan blir det ännu mer spännande!

Det är riktigt underhållande att ånyo få stifta bekantskap med karaktärerna från Perfekt Storm; Gyllenstierna, Baksi, Brännström m fl, för att inte nämna den ständigt otursförföljde PR-konsulten Benno Ronkanen. Vi får också lära känna nya karaktärer som den hale och mycket hemlige underrättelseofficeren Ken Persson.

Specialsoldaterna Max o Ina är ute å nya äventyr, ständigt med livet som insats. Och inte att förglömma, allas vår hjälte Kung Carl Philip VII.

Jag längtar redan efter del 3! Hoppas det blir minst 10 delar, jag kommer att läsa dem alla.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kustbevakningen : en berättelse om myndigheten som g...

Kul, lättläst och angeläget!

3 juli 2019

Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser om denna onödiga myndighet som skapar sig låtsasjobb för att motivera sin existens. Kul, lättläst och angeläget! Författarens gedigna jobb som undersökande journalist är imponerande. Rekommenderas!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sverige 2020: Fran extremt experiment till normal na...

En fantastisk källa till kunskap

3 juli 2019

Det är fantastiskt hur författaren kunnat vara så förutseende avseende vår samhällsutveckling. Undrar om inte Sjunnesson har en egen kristallkula där han tittar in i framtiden. Boken är synnerligen intressant och innehåller en imponerande mängd fakta och kunskaper. Författarens talang att sammanfatta komplexa skeenden och sammanhang i en enda one-liner är mycket roande. Denna bok är en källa till kunskap och inspiration för alla som har intresse för det svenska samhället och som vill förstå varför det är som det är.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej