Användarprofil Barnboksfamiljen / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Barnboksfamiljen

Antal betyg: 448
Antal recensioner: 442

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda : sanna b...

Många NPF-förebilder

20 oktober 2018

För er som känner till succéboken "Godnattsagor för rebelltjejer" kan nog lista ut hur denna boken är upplagd.
För skaparna har snott idéen rakt av men sedan gjort en bok inriktat på olika killar som bryter mot machonormen och lyckats med stora bedrifter.
På varje uppslag finns en presentation av en man som gjort en betydelsefull insats. Allt från Alan L Hart som var en av de första transgenderpersoner som gick igenom en könskorrigeringen till Daniel Radcliffe, Daniel Tammet, Jaylen Arnold, Mahatma Gandhi.
Precis som i Rebelltjejer så kompletteras varje infotext av en illustration på den som presenteras.
Illustrationerna är rätt fina men man får inte samma wow-känsla som av Rebelltjejer där varje bild känns som ett konstverk.
Jag hajar dock till direkt av titeln - annorlunda? I min hjärna är inte pojkar som bryter mot machonormen annorlunda - de är helt normala. För mångfald och variation är normalt. Däremot formas många killar under sin uppväxt in i en mansnorm som inte många vinner på - inte ens killarna.
Men precis som jag förlåter Godnattsagor FÖR rebelltjejer för titeln så väljer jag att se mellan fingrarna på denna boks titel.

Om man vill visa på förebilder med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) så har boken ett antal olika personer representerade med NPF som lyckats väldigt bra. Skaparna verkar aktivt försökt att samla människor från hela världen och olika bakgrunder. Jag tycker de lyckas rätt bra med det.

Något jag tänkte på var att varje textsida har olika färger som bakgrund. På en del är mörkblått och kontrasten till den svarta färgen är sämre än på andra sidor.
Har man en synnedsättning där man ändå brukar lyckas läsa böcker, så kan se sidorna kanske vara något mer tuffa att läsa. Jag tyckte själv att jag behövde anstränga mig mer för att läsa de sidorna. Onödig färgsättning tycker jag som kan exkludera människor med en synnedsättning - i en bok som omfamnar olikheter. Hmm?!

8 av 9 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Handbok för superhjältar. Handboken

Öppnar upp för samtal

1 maj 2018

Böckerna fångade A direkt - både berättelsen men också illustrationerna lockade. Boken tar upp och ger läsaren ett perspektiv på mobbning som nog kan öka empati för sina klasskompisar, göra det lättare att leva sig in i deras känslor. Smart när författaren även tar upp hur Lisa själv blir en av de som bara tittar på men sedan reagerar. Efter vi läst kunde jag och A ha en diskussion om mobbning just utifrån "bystander approach" - vad gör han om han i framtiden ser någon bli mobbad? Vi diskuterade att även om man inte är mobbaren så kan man ändå vara en del av problemet om man inte reagerar, att man har ett ansvar för varandra. Böckerna gjorde att diskussionen var lätt att föra då vi hade den gemensamma berättelsen i ryggen.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mumintrollen och den osynliga gästen

Underbar bearbetning till bilderbok!

6 april 2019

Jag har tidigare tipsat om titlarna som kom förra året i BonnierCarlsens Mumin-satsning där de bearbetat Tove Janssons klassiska noveller till bilderböcker.
Ny bearbetad text och nya illustrationer skapar fantastiska bilderböcker som tillgängliggör berättelserna för den yngre publiken. Samtidigt som det är den rätta känslan i såväl text som bild.
Nu har ytterligare en ny titel kommit som baseras på Tove Janssons novell "Berättelsen om det osynliga barnet".

Det är en otroligt berörande känsla som handlar om Ninni som under en period får komma och bo hos Muminfamiljen då hon blivit osynlig efter att ha bott hos en iskall tant som ej tyckt om henne.
Undan för undan blir Ninni mer och mer synlig. Men vad är det egentligen som gör att Ninni åter bli synlig?

En fantastisk berättelse som dock ställer krav på att diskutera om berättelsen efteråt. Sättet som muminpappan talar om Ninni känns hårt men också något man kan samtala kring tillsammans med barnet.

En av våra favoritillustratörer står bakom
de mesta av illustrationerna i boken. Nämligen Filippa Widlund. Jag är imponerad över vilket fantastiskt arbete hon gjort som andas den rätta Muminkänslan.

Jag är väldigt glad över denna fina bilderboks-satsning och har hittils köpt varje del som givits ut. Inköp jag ej ångrat.
Självklart kan man fortfarande läsa de fina novellerna men jag ser dessa böcker som ett utmärkt komplement på marknaden.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Livet i Mumindalen och dess skapare Tove Jansson

Fantastisk fin men för vuxna

3 januari 2019

En rejäl bok på över 300 sidor. Den riktar sig mer till de som är intresserade av barnlitteratur och är muminälskare än vad den gör till barn.

"Livet i Mumindalen och dess skapare Tove Jansson" är en fantastiskt fin bearbetning av muminvärlden till något som kan liknas vid ett uppslagsverk. Boken innehåller också ett detaljerat kapitel om Tove Jansson.
Boken är rejäl och har en fantastisk fin och detaljerad bokpärm.
Däremot passar den ej som en presentbok till barn enligt oss. Mina barn är totalt ointresserade av upplägget och enda tillfället jag kan tänka mig att yngre barn använder boken är vid projektarbete i skolan. Annars är detta en riktigt fin och väl bearbetad bok som riktar sig till intresserade äldre barn och vuxna.
Visst är illustrationerna fina och kan tilltala barn, men då är det bättre att välja att läsa de nya bilderböckerna med omarbetade muminberättelser istället med barnen enligt oss.

Men för den som är intresserad av barnlitteratur eller rent av en muminälskare så är boken en fantastiskt fin skatt som bjuder på många trevliga lässtunder och fördjupad förståelse kring Mumin och Tove Jansson.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Maja och jullovsmysteriet

Bra karaktärer.

1 december 2018

Maja och jullovsmysteriet har en hyfsat lång startsträcka, min A tyckte att boken började komma igång först när vi kom till kapitel nio (halvvägs genom boken). Men boken var tillräckligt bra även fram till den punkten då A ville fortsätta läsa boken även innan kapitel 9. Sen misstänker jag att det är ett medvetet val av författaren för att bygga upp bokens mystiska stämning. Har man ett barn som har svårt för att orka läsa själv och inte har tålamod för den långa startsträckan - ja då kanske en annan bok är bättre som julklappsbok. Har man en bokslukare som uppskattar mystiska berättelser när man verkligen undrar hur allt hänger ihop - då är nog denna en perfekt bok att läsa under jullovet. Eftersom boken också utspelar sig under jullovet så bidrar även att läsa under rätt tid till extra pirr i magen misstänker jag.

Boken har en del fakta i historian och dessa tycker jag författaren väver in på ett väldigt bra och naturligt sätt i berättelsen. Vissa författare har en benägenhet att ta in för mycket fakta i sina barnböcker vilket kan förta upplevelsen av boken stundvis och man istället får känslan av att läsa en faktabok. Detta är dock inget som är ett problem i "Maja och jullovsmysteriet" då det är precis lagom mängd och väldigt bra inbäddat i historian. Textmässigt välarbetat av författaren enligt oss!

En kritik mot faktainslagen är att jag får en känsla av lite slarv då Venus benämns som en grekisk gudinna (s. 91). Venus är en romersk gudinna och det är Afrodite som är hennes motsvarighet i den grekiska mytologin. Det kanske är den enda felaktiga faktan i boken? Men det ger mig ändå en osäker känsla när jag läser övrig fakta i boken som jag själv inte har kunskaper inom. Borde man inte kontrollera all fakta grundligt innan man trycker en bok på ett större bokförlag?

Något jag som förälder uppskattade är karaktärerna i boken som känns väldigt personliga och intressanta att läsa om. Huvudkaraktären Maja är allt annat än slätstruken. Roligt med en tjej som är väldigt händig med teknik, t.ex när hon helt själv monterar ihop sin nya drönare hon fått i julklapp. Vi gillar även Ingo (Majas kompis) som får vara "både skraj och modig på samma gång." i boken. Bokens kvalitativa karaktärer är något som är genomgående genom hela boken. Tummen upp!

A (8 år) uppskattade boken väldigt mycket i slutändan, mer än mig som förälder. Jag misstänker att det där pirret som man har i magen som barn när man läser böcker som denna förhöjde läsupplevelsen extra. Pirret som inte riktigt finns där för mig längre - men jag är inte bokens målgrupp heller. Mot slutet av boken så ökar händelsernas takt och boken får en upplösning som ej är obehaglig.
En bra bok även för de som är känsliga för läskigheter/skräck men uppskattar mystik.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mitt fönster mot rymden

Poetisk och stämningsfull

24 november 2018

I boken möter vi Gurkan som bor med sina föräldrar. Slarviga mamma som mest fokuserar på sin avhandling om svarta hål och ordentliga pappa som jobbar på en elektronikfirma och är den som är familjens projektledare. Gurkan står helt klart närmast sin pappa.
Pappan blir allvarligt sjuk och hamnar på sjukhus. Vi får följa Gurkan med all sin oro, strategier för att hantera livet men också hur hens vardag helt förändras när pappan försvinner.
Roligt att Gurkan i boken inte verkar bli könad. Det upptäckte jag och A först när vi diskuterade boken efteråt. Då benämnde jag Gurkan som en tjej och A rättade mig snabbt. Han hade föreställt sig Gurkan som en kille. Jag blev fundersam och bläddrade i boken men hittar ingenstans där Gurkans kön avslöjas.

Boken är otroligt vackert skriven med inslag av såväl filosofi som poetiska drag. Karaktärerna och deras relationer känns nyanserade och komplexa. Det är en otroligt fin historia som berör. Tycker JAG.
Men när jag läst den för barnen så fångar inte boken dem alls. A (8 år) som brukar acceptera många olika slags böcker tvärvägrar efter halva boken och deklarerar att den är "riktigt usel". Det är nog tyvärr så att en hel del yngre barn har svårt att ta till sig boken.
Men har man ett barn som är lite filosofisk och eftertänksam (kanske lite lillgammal?) så kan nog boken fungera toppen - för det är en riktigt fin bok. Men för den breda massan barn, alltså barn som inte är kommande kultureliten, så tror jag inte denna boken är en bra allmän julklapp som får igång barns egna läsning. Hur vacker boken än är. Men samtidigt otroligt vacker bok som absolut kan testas att högläsa för barnen, för det är också värdefullt att introducera barn för olika sorters litteratur. Sen får man se vad barnets reaktion är :-)

Dock tycker jag det är väldig konstigt att denna boken kvalat in på Kulturrådets lista över titlar som förskolorna kan välja på inför vårens satsning på gratisböcker för förskolor. Där tycker jag tyvärr inte boken passar som en givande bok för förskolor att välja. Jag skulle säga att boken funkar som högläsning för lågstadiet men kan även fungera fint att läsa själv i mellanstadiet. Men förskolan? Stort nja enligt mig. Jag hade valt andra titlar på Kulturrådets lista (tyvärr...).

Boken har en mindre mängd svartvita illustrationer av Josefin Sundqvist. Dessa är fina och fångar verkligen bokens poetiska stämning.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Så funkar Sverige

Toppenbra bok med demokratiska värderingar

13 augusti 2018

Detta är en toppenbra faktabok om Sverige och hur vårt samhälle fungerar som passar riktigt bra att läsa nu i valtider för barnen.
Utöver massor av bra fakta om valet och tiden efter så innehåller boken massor av bra rubriker som förklarar vårt samhälle.
T.ex landsting/kommun, import/export, skola/jobb.
Boken är otroligt välskriven och bearbetad för sin åldersgrupp. Boken är välformulerad på ett sätt som gör komplicerade ämnen tydliga och lättare att förstå för målgruppen. Bra begrepp används och svårare ord förklaras tydligt för barnen - toppen!

En sak jag gillar mycket är att författare och illustratör har gjort en bok som är saklig och informativ, men ändå full av demokratiska värderingar om människors lika värde. I illustrationerna och teman på text visas ett Sverige upp som faktiskt är det Sverige jag känner igen - nämligen ett land med en mångfald som berikar.
I illustrationerna finns otroligt många olika slags människor illustrerade. Härligt!

Jag och A har läst något enstaka uppslag i taget innan vi läst skönlitteratur. Jag som vuxen har uppskattat dessa tillfällen mycket och vi har kunnat diskutera intressanta ämnen. A gillar att diskutera men tycker att boken har varit tråkig att läsa enligt honom. Men jag tänker att syftet att läsa boken för honom kanske inte måste vara underhållning i alla lägen, det finns viktiga syften med som att skapa förutsättningar för att värna demokratiska värderingar i en tid där mycket rör sig i vårt samhälle som hotar den människosyn jag står bakom. Sedan har han faktiskt lyssnat och tagit initiativ till diskussioner - så jag tror han ändå uppskattat boken mer än vad han säger.

Jag tycker boken ändå är otroligt bra och borde finnas i alla klassrum och gärna en hel del hem också. Perfekt att köpa och ge som present till barnens skolklass nu vid terminsstart. Jag gillar denna boken skarpt!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vad vill apan göra?

Rolig bok!

5 april 2018

Rolig bok för de minsta där man ges möjlighet till att röra på apans huvud och röra sig.

Varje uppslag är en fråga som man svarar på samtidigt som man skakar på apans huvud, mot slutet hittar man äntligen vad apan vill göra - nämnligen att hänga i trädet! Blev populär här hemma hos Vira, tänker den också är lärorik då men t.ex tränar gester när man skakar på huvudet samtidigt som man säger nej men också att synliggöra apans naturliga levnadsmiljö som den lever i.

För den som vill veta så könas ej apan i boken, enbart på bokens baksida så benämns apan som han. Fin bok!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Alla ska sova

Så vackra illustrationer!

6 maj 2019

I denna bok så har Törnqvist illustrerat Astrid Lindgrens klassiska vaggvisa "Alla ska sova". Med fantastiska illustrationer som breder ut sig över hela uppslagen får vi möta ett lantligt Sverige utifrån ett landskap i sann Astrid Lindgren-anda. Otroligt rofyllda uppslag när djuren slumrar in under skymningen.
En fin detalj är att boken börjar och slutar i ett enskilt barns sovrum, där barnet har slumrat in vid bokens slut.
En trevlig detalj här är att Törnqvist valt att frångå vithetsnormen när hon illustrerat barnet i sängen och valt en annan hudfärg.

En sak som är lite klurigt med boken är också en av boken styrkor, de fantastiska vidsträckta illustrationerna över uppslagen. När vi har sjungit igenom boken har vi fått välja: vill vi sjunga sången korrekt i ett kör? Eller dra ut extra på sången och ta pauser för att kunna beundra illustrationerna tillräckligt länge?
Det är förmodligen tycke och smak där man även kan variera.

Boken är fantastiskt fin och fungerar absolut som t.ex doppresent. Halvklotband tillsammans med matt omslag ger boken en kvalitativ känsla.
Om man vill ha en tydlig kvällsrutin skulle man kunna avsluta läsningen varje kväll med denna bok som avrundning. En tydlig konkret rutin som också förmedlar den rofyllda känslan illustrationerna tillsammans med sången förmedlar.

Vår familj sjunger extremt mycket med barnen så får oss blev denna boken väldigt uppskattad.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej