Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av @Barnboksfamiljen på instagram

Antal betyg: 838
Antal recensioner: 819

Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda : Sanna b...

Många NPF-förebilder

20 oktober 2018

För er som känner till succéboken "Godnattsagor för rebelltjejer" kan nog lista ut hur denna boken är upplagd.
För skaparna har snott idéen rakt av men sedan gjort en bok inriktat på olika killar som bryter mot machonormen och lyckats med stora bedrifter.
På varje uppslag finns en presentation av en man som gjort en betydelsefull insats. Allt från Alan L Hart som var en av de första transgenderpersoner som gick igenom en könskorrigeringen till Daniel Radcliffe, Daniel Tammet, Jaylen Arnold, Mahatma Gandhi.
Precis som i Rebelltjejer så kompletteras varje infotext av en illustration på den som presenteras.
Illustrationerna är rätt fina men man får inte samma wow-känsla som av Rebelltjejer där varje bild känns som ett konstverk.
Jag hajar dock till direkt av titeln - annorlunda? I min hjärna är inte pojkar som bryter mot machonormen annorlunda - de är helt normala. För mångfald och variation är normalt. Däremot formas många killar under sin uppväxt in i en mansnorm som inte många vinner på - inte ens killarna.
Men precis som jag förlåter Godnattsagor FÖR rebelltjejer för titeln så väljer jag att se mellan fingrarna på denna boks titel.

Om man vill visa på förebilder med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) så har boken ett antal olika personer representerade med NPF som lyckats väldigt bra. Skaparna verkar aktivt försökt att samla människor från hela världen och olika bakgrunder. Jag tycker de lyckas rätt bra med det.

Något jag tänkte på var att varje textsida har olika färger som bakgrund. På en del är mörkblått och kontrasten till den svarta färgen är sämre än på andra sidor.
Har man en synnedsättning där man ändå brukar lyckas läsa böcker, så kan se sidorna kanske vara något mer tuffa att läsa. Jag tyckte själv att jag behövde anstränga mig mer för att läsa de sidorna. Onödig färgsättning tycker jag som kan exkludera människor med en synnedsättning - i en bok som omfamnar olikheter. Hmm?!

9 av 12 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Göra barn : så går det till

Boken som svarar på detaljerade frågor

26 januari 2020

Handen upp alla föräldrar som någon gång fått en fråga från en vetgirig 4-6-årig om hur bebisar blir till. Så svarar man och känner sig nöjd, tills barnet ställer en DETALJERAD följdfråga. Då har iallafall jag några gånger blivit lite obekväm och svarat "Du, det får vi låna en bok på biblioteket om!".
Nu har Natur & Kultur gett ut den där boken!

Detta är boken som i detalj går in på hur bebisar blir till, växer och föds. På ett tydligt sätt för barn beskriver Fiske in i detalj om samlag, spermier och ägg, befruktning, hur barnet växer i magen, hur barnet föds fram på olika sätt osv. Allt det där ditt barn ställt detaljerade frågor om finns förpackat på ett tydligt och barnvänligt sätt i denna bok.
Min sexåring satt som trollbunden när vi läste boken och konstaterade intresserat detaljer om samlag.

Bokens baksida beskriver bra bokens målgrupp "För den som vill veta och för den som vill förklara". Jag misstänker att boken är precis lika välkommen hos nyfikna barn som den är hos smått obekväma föräldrar som får lite för detaljerade frågor från sina nyfikna barn.
Texten är genomgående tydlig och lätt att förstå, och bilderna är många och tydliga så barnet verkligen förstår hela processen. Boken kan mycket väl passa äldre barn än 3-6 år också.

Utifrån ett normperspektiv så har Fiske ett fokus på den heterosexuella parrelationen men det finns uppslag som även beskriver par som skaffar barn via insemination och hur det går till samt även om adoption. Så det synliggörs ändå, men är inte i huvudfokus. Om man lever i en heterosexuell relation där man skaffat barn genom gammalt hederligt samlag kanske det är just precis vad man söker i en bok. För den som vill ha en bok med större fokus på insemination finns andra barnböcker som kanske passar bättre, men bokens delar om graviditet och förlossning kan fortfarande vara intressanta att läsa.
Vid insemination/adoption så visas dock enbart par tillsammans, vissa samkönade. Men ensamföräldrar finns inte på dessa sidor, och då är det ändå rätt många mammor i Sverige som väljer att skaffa barn själv via insemination.
Bilderna visar även människor med olika hudfärger men exempelvis mammor med slöja förekommer inte en enda gång i boken vad jag kan se. Så visst blir en del familjer osynliggjorda i boken även om Fiske har en stark ambition att vara inkluderade och också får med en till vis del bred representation. Jag skulle ändå säga att boken är helt okej utifrån normperspektiv enligt mig, men ni alla får avgöra själva. Exempel-bilder finns i vårt blogginlägg att swipa fram.

Vi gillar boken riktigt mycket. Den kommer verkligen trollbinda barnen du läser den för! Och du som vuxen får ett smidigt sätt att svara på alla de där detaljerade frågorna.

7 av 8 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sommarskuggan och halloween-buset

Sommarskuggan som barnbok!

30 september 2019

I bokens början får vi läsa om hur förste skuggjägare Angelika Prick kör lastbilen med den fruktade Sommarskuggan i bagaget samtidigt som två st barn i staden som doftar av kex läser en magisk skuggramsa för att kalla till sig Sommarskuggan. Detta funkar lite för bra och vips så har Sommarskuggan kommit till barnens skola. Oturligt nog sammanfaller det med att deras skola anordnar den årliga pumpajakten med utdelning av godis till eleverna. Snart har Sommarskuggan spridit skuggslem runt godisförrådet och alla som nuddar skuggslemmet blir förstenade.
Barnen måste snabbt hitta och tillfångata Sommarskuggan och bryta förtrollningen.
Enbart då kan de befria sina förstenade lärare och rädda godiset.

Här hemma blev de två yngsta begeistrade när det kom en bok med favoriten Sommarskuggan. Direkt ville de börja läsa. Så bra initiativ av SVT Barn & Raben&Sjögren, för denna boken skapar otrolig läslust. Tog även upp den i mellanbarnets förskoleklasshall och direkt flockades barn runt boken.
Min treåring ville också väldigt gärna lyssna till boken, men efter några kapitel gav hon upp och läste bilderböcker med mormor istället. Men vi håller tummarna för att det kommer bilderböcker med sommarskuggan också.
Dessa böcker är hyfsat textrika, så förmodligen bör man vara ca 5 år iallafall för att orka lyssna på hela. Individuella undantag finns såklart. Kan säkert passa att läsa högt för de äldsta i förskolan.

Boken är generellt välskriven men det finns lite detaljer som jag gärna hade sett att en redaktör hade korrigerat för att optimera högläsningen. Storyn hänger
ihop bra och med små ledtrådar får barnen lista ut vilken lärare som är Sommarskuggan utan att det blir för lätt eller att logiska ledtrådar saknas som kan vara vanligt i en del deckargåtor för barn.

Arpianens illustrationer ger boken extra krydda och mina två äldsta barn uppskattade speciellt kapitlet där tre klassrum finns illustrerade. I dessa bilder kan barnen leta efter ledtrådar.
Den detaljen tänker jag kan vara lite svårare att ta tillvara på när man högläser för en större grupp barn, men inte omöjligt om man projicerar upp på tavlan.
Jag hoppas dock att förlaget i kommande böcker trycker Arpianens illustrationer i färg genom boken. Nu är de i svartvitt. Fortfarande fina men Arpianens illustrationer kommer verkligen mer till sin rätta med färg. Tänker t.ex på kapitelböckerna om Beppe av Björn Augustsson som Arpianen har illustrerat som är tryckta i färg rakt igenom.

För vår familj är det också extra roligt att läsa boken. För staden som luktar kex med en fästning är såklart Kungälv. Där mamman i Barnboksfamiljen är uppväxt och mormor tills för några år sedan bodde kvar i. Kul! Har man som oss band till Kungälv blir boken därför extra rolig.
Bokens avslut vittnar också om en kommande bok som även den kommer ha anknytning till en stad, då i Skåne. Rolig detalj att ge böckerna en geografisk anknytning.

6 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Min peppbok

Fin insats mot psykisk ohälsa.

10 augusti 2019

Ålderskategori: 6-9 år (men funkar för äldre också).

Detta är en fyll-i-bok full av glädje och livslust. Temat på de olika sidorna att fylla i är att uppmärksamma sina egna positiva sidor och vad som får en att må bra.
Bokens sidor för ifyllnad kan nästan liknas vid självkänsleövningar vilka får en att tänka gott om en själv.
Förutom uppslagen med skrivuppgifter finns också illustrationer med inspirerande citat. Boken har även diverse uppdrag för barnet att utföra. Uppdrag som liksom bokens skrivuppgifter höjer barnets syn på sig själv.
För en vuxen person kan boken stundvis kännas lite klyschig och överdriven, men för ett barn i låg- eller mellanstadiet tror jag att bokens framtoning funkar toppen.
I vår tidsålder med skyhöga tal när det kommer till barn och ungdomars psykiska ohälsa så känns denna fina fylla-i-bok som ett uppmuntrande inslag i barnboksutgivningen. Boken passar såväl som en förebyggande present som en riktad insats till barn med låg självkänsla och/eller psykisk ohälsa.
Sporrongs fina illustrationer och formgivning i ljusare färger tilltalar oss.
Linda Palm är en av våra favoritförfattare och enligt oss får hennes pedagogiska barnböcker allt för lite uppskattning.
Palm visar med sitt författarskap hur otroligt nära hon är sin målgrupp - barnen! Alltid när jag läser Palms böcker om t.ex Flisan så fångas barnens intresse direkt och jag har läst hennes böcker otaliga gånger på barnens begäran. Såväl hemma som på förskolan.
Nu har hon skrivit denna bok för en något äldre målgrupp än sina andra bilderböcker men även nu lyckas hon formulera och utforma texten på ett sätt som når och tilltalar målgruppen. Vi gillart!
För er med yngre barn rekommenderar jag varmt att kolla upp Linda Palms övriga böcker för bibliotekslån.
Denna bok är en fin present till många skolbarn i samband med skolstarten. Funkar enligt oss även för mellanstadieåldern.

6 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Så funkar Sverige

Toppenbra bok med demokratiska värderingar

13 augusti 2018

Detta är en toppenbra faktabok om Sverige och hur vårt samhälle fungerar som passar riktigt bra att läsa nu i valtider för barnen.
Utöver massor av bra fakta om valet och tiden efter så innehåller boken massor av bra rubriker som förklarar vårt samhälle.
T.ex landsting/kommun, import/export, skola/jobb.
Boken är otroligt välskriven och bearbetad för sin åldersgrupp. Boken är välformulerad på ett sätt som gör komplicerade ämnen tydliga och lättare att förstå för målgruppen. Bra begrepp används och svårare ord förklaras tydligt för barnen - toppen!

En sak jag gillar mycket är att författare och illustratör har gjort en bok som är saklig och informativ, men ändå full av demokratiska värderingar om människors lika värde. I illustrationerna och teman på text visas ett Sverige upp som faktiskt är det Sverige jag känner igen - nämligen ett land med en mångfald som berikar.
I illustrationerna finns otroligt många olika slags människor illustrerade. Härligt!

Jag och A har läst något enstaka uppslag i taget innan vi läst skönlitteratur. Jag som vuxen har uppskattat dessa tillfällen mycket och vi har kunnat diskutera intressanta ämnen. A gillar att diskutera men tycker att boken har varit tråkig att läsa enligt honom. Men jag tänker att syftet att läsa boken för honom kanske inte måste vara underhållning i alla lägen, det finns viktiga syften med som att skapa förutsättningar för att värna demokratiska värderingar i en tid där mycket rör sig i vårt samhälle som hotar den människosyn jag står bakom. Sedan har han faktiskt lyssnat och tagit initiativ till diskussioner - så jag tror han ändå uppskattat boken mer än vad han säger.

Jag tycker boken ändå är otroligt bra och borde finnas i alla klassrum och gärna en hel del hem också. Perfekt att köpa och ge som present till barnens skolklass nu vid terminsstart. Jag gillar denna boken skarpt!

6 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Humlan Hanssons hemligheter

Nja..

23 november 2020

Vi får följa barnet Humlan som just blivit av med sin bästa kompis Nour. Efter att ha varit hemma sjuk två veckor så har Nour plötsligt övergivit henne och istället börjat hänga med hästtjejerna. Dessutom har favoritfaster Fanny blivit inlagd på Vuxenpsykiatriavdelning nr 84, något som den i övrigt normtypiska släkten förminskar och ser ner på. Men Humlan går dit och besöker ändå...

Genom en hoppig och vardaglig berättarstil får vi ta del av en existensiell och rå berättelse som enligt oss går lite väl långt. Jag började högläsa boken för min 10,5-åring men han var inte alls intresserad och ville inte läsa klart. Jag valde därför att läsa resten på egen hand. Visst har boken en charm men inte heller jag blev särskilt begeistrad.
Det är mens, psykisk ohälsa, föräldrars sexliv, utmanande beteenden, mobbning, en mammas gömda kärleksbrev, självskadebeteende Osv. Nästan så att jag får känslan av att man försökt väva in så många tabubelagda ämnen som man bara kan utan att riktigt gå på djupet. Att det bli exponerat men inte riktigt benat i. Men det kanske inte heller är bokens syfte? Kanske räcker det att Humlans egna tankar och upplevelser blir synliggjorda och att de många gånger är obekväma utifrån ett normativt perspektiv.

Boken har blivit hyllad av litteraturvetare på tidningsredaktioner och är även nominerad till Augustpriset i år. Kanske är det något vi missar eller så tillhör vi inte bokens målgrupp. Men vi klickade iallafall inte riktigt med denna läsupplevelse. Men uppenbarligen blir den älskad av vissa andra, så kolla igenom bilderna och se om det kan vara en bok för dig.

6 av 8 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mumintrollen och den osynliga gästen

Underbar bearbetning till bilderbok!

6 april 2019

Jag har tidigare tipsat om titlarna som kom förra året i BonnierCarlsens Mumin-satsning där de bearbetat Tove Janssons klassiska noveller till bilderböcker.
Ny bearbetad text och nya illustrationer skapar fantastiska bilderböcker som tillgängliggör berättelserna för den yngre publiken. Samtidigt som det är den rätta känslan i såväl text som bild.
Nu har ytterligare en ny titel kommit som baseras på Tove Janssons novell "Berättelsen om det osynliga barnet".

Det är en otroligt berörande känsla som handlar om Ninni som under en period får komma och bo hos Muminfamiljen då hon blivit osynlig efter att ha bott hos en iskall tant som ej tyckt om henne.
Undan för undan blir Ninni mer och mer synlig. Men vad är det egentligen som gör att Ninni åter bli synlig?

En fantastisk berättelse som dock ställer krav på att diskutera om berättelsen efteråt. Sättet som muminpappan talar om Ninni känns hårt men också något man kan samtala kring tillsammans med barnet.

En av våra favoritillustratörer står bakom
de mesta av illustrationerna i boken. Nämligen Filippa Widlund. Jag är imponerad över vilket fantastiskt arbete hon gjort som andas den rätta Muminkänslan.

Jag är väldigt glad över denna fina bilderboks-satsning och har hittils köpt varje del som givits ut. Inköp jag ej ångrat.
Självklart kan man fortfarande läsa de fina novellerna men jag ser dessa böcker som ett utmärkt komplement på marknaden.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Titta genom hålet: Är du där, lilla elefant?

Fantastisk bok för de yngsta!

25 december 2018

För ett tag sedan recenserade vi boken "Är du där lilla räv?" ur samma serie.
I denna del är det samma slags upplägg. En elefantunge är borta och man får leta genom djungeln efter denna. I boken finns hål och bakom dem tycker man sig se olika kroppsdelar från elefanten, men när man vänder blad visar det sig tillhöra någon annan, t.ex gorillans öga. Se bild två för förtydligande kring detta.
I slutet av boken hittar vi rätt och får se en fantastiskt mysig illustration och får läsa "Där är du ju! Du står bakom träden och gosar med din pappa."
Illustrationerna är genomgående väldigt färgglada och klara, medan räv-boken var i en höstig skog så utspelar denna boken sig i en färgglad levande djungel.
I boken finns massor av små detaljer att lägga märke till och bokprata om, även som vuxen upptäcker man nya saker när man läser om boken. I boken finns även fysiska nivåskillnader som uppmuntrar barnet att utforska boken genom att känna med finger.

Detta är en riktigt fin bok för de yngsta. Tyvärr tycker jag att det finns mycket undermålig barnlitteratur i åldern 0-3 år. Att det ibland verkar som att folk tror att det bara är att skriva några enkla ord på varje sida och man då skrivit en bra bok för de yngsta. När det i själva verket är en hel vetenskap kring vad som lockar små barn och vad som resulterar i bra och språkutvecklande böcker för de minsta. Men denna serien är kanonfin och även köpvärda i present.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Handbok för superhjältar 1 - Handboken

Öppnar upp för samtal

1 maj 2018

Böckerna fångade A direkt - både berättelsen men också illustrationerna lockade. Boken tar upp och ger läsaren ett perspektiv på mobbning som nog kan öka empati för sina klasskompisar, göra det lättare att leva sig in i deras känslor. Smart när författaren även tar upp hur Lisa själv blir en av de som bara tittar på men sedan reagerar. Efter vi läst kunde jag och A ha en diskussion om mobbning just utifrån "bystander approach" - vad gör han om han i framtiden ser någon bli mobbad? Vi diskuterade att även om man inte är mobbaren så kan man ändå vara en del av problemet om man inte reagerar, att man har ett ansvar för varandra. Böckerna gjorde att diskussionen var lätt att föra då vi hade den gemensamma berättelsen i ryggen.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej