Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av @Barnboksfamiljen på instagram

Antal betyg: 842
Antal recensioner: 821

Små människor, stora drömmar. Min första Coco Chanel

Fin bok - men för de yngsta?

10 maj 2020

Jag har tidigare recenserat bilderbokserien Små människor, STORA DRÖMMAR.
Den påminner oss om de populära böckerna "Godnattsagor för Rebelltjejer" som uppmärksammar olika stora kvinnors liv. Men här förpackat i bilderboksformat riktat till en yngre målgrupp. Fokus i böckerna är dels kvinnornas barndom men också vad de är kända för.
Nu har de gett ut ytterligare en gren i denna serie "Min första" som riktar sig till de yngsta läsarna. Här återanvänds bilder och innehåll från bilderböckerna men anpassas med en enklare format riktat till en yngre målgrupp.
De två första som släppts i serien är om Frida Kahlo och Coco Chanel.
Även om böckerna såklart är fina så blir jag ändå fundersam. För vem har man egentligen gjort denna nya seriegren?
Lockar verkligen berättelsen om Frida och Coco de yngsta barnen? Visst är det trevligt att möta flickan Frida från Mexiko. Men hur många tvååringar vet ens vad Mexiko är för något? Eller handlar det snarare om att locka de med pengarna - föräldrarna?
Jag tänker att det nog finns bättre böcker för att locka de absolut yngsta till böcker och läslust. Jag personligen skulle hellre köpa andra yngrebarnsböcker och sedan gå direkt på bilderboksserien för 3-6 år längre fram.
Däremot så har jag funderingar på att testa dessa böcker på förskolan för något äldre barn än målgruppen för de barn som fortfarande är nya i svenska språket.
Men barn är olika, böckerna är välgjorda och fina. Så om du tror att böckerna kan vara givande och intressanta för dina barn så kan det absolut vara värt att testa böckerna.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hemulens herbarium

Så vacker bok!

1 maj 2020

Herbarium, det var inte igår man tänkte på det ordet. Men nu kan man tillsammans med muminvärlden leta, plocka och spara diverse växter från vår flora. Här finns massor av fakta och vackra färgteckningar av växterna som är insorterade i olika kapitel beroende på i vilka biotoper växten återfinns.Exempelvis i granskogen, tallskogen, lunden, ängen, gården, sanka marker.
Illustrationerna på växterna för tankarna till klassiska skolplanscher. Riktigt vackra alltså.
Faktan i boken är uppblandad med Mumin-illustrationer och väl avvägda citat från Tove Janssons böcker. Detta ger boken en vacker och stämningsfull inramning. I boken finns även instruktioner om vad ett herbarium är och hur man pressar växter. En vacker konst som många gånger inte förs över till nästa generation. Därför känns denna bok extra charmig att ge bort i present till naturintresserade barn. Men passar enligt oss lika bra till vuxna.
När man kommit igång med sitt samlande finns tomma uppslag i boken där man kan spara sina valda växter.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ledsen

Underbar!

24 januari 2020

Detta är första delen i en ny bilderboksserie om känslor av Olsson & AdBåge. Berättelsen utspelar sig på en förskoleavdelning där ett barn plötsligt blir otroligt ledsen. Med vad är det som hänt? Och hur ska allt sluta? Och vad händer däremellan?

En sak jag verkligen gillar med Ledsen är
att Olsson/Adbåge har skrivit/ritat in en vanlig situation på förskolan som ibland kan förkastas av vuxna som en struntsak att bli arg/ledsen av.
Men här är det istället ett starkt barnperspektiv som skrivs fram, då barnets reaktion och känslor aldrig bagatelliseras. Utan bemöts på precis samma allvar som barnet själv upplever. Tröst utan avledning.
Att barnets egna upplevelser och känslor kring dessa är i fokus är viktigt för för mig som förskollärare, så jag blir glad när en bok fångar det såhär fint.
Avslutet skildrar också på ett fint sätt förskolan när den är som bäst: med närvarande pedagoger och en barngrupp som värnar och bryr sig om varandra. När jag såg det avslutade uppslagen så fick jag en klump i magen och tänkte "Ja, men precis sådär är det ju! Precis!". Samtidigt som jag började fundera över hur jag aldrig reflekterat över hur vackra sådana rutinsituationer i förskolan faktiskt är. Olsson/AdBåge gav mig ett nytt perspektiv på mitt arbete som gör mig glad.

Boken är PERFEKT till ett förskolebibliotek då den verkligen går att läsa 50 gånger och generera 50 olika samtal med barngruppen. Är min misstanke iallafall. Det finns så mycket att upptäcka och fundera kring tillsammans med barnen. Jag har läst boken ett antal gånger men hittar hela tiden nya detaljer i Adbåges utstuderade och otroligt träffsäkra illustrationer. En personlig favorit är barnet som spärrar upp sina ögon samtidigt som kompisen får ett utbrott en bit bort.

Boken är skriven med enkel poetisk text på rim, men som ni hör rymmer boken otroligt mycket. Men ändå är det Emmas illustrationer som står för huvuddelen av berättelsen. Ihop skapas en så samspelt berättelse att jag i början hade svårt att minnas vad jag läst genom texten och vad jag läst genom bilderna när jag tänkte på boken.
Jag är så imponerad över hur en med enkla och få ord skapa en berättelse med otroligt djupt. Tillsammans med Adbåges illustrationer blir det en fullpott från oss.
Boken är samtidigt enkel och tydlig på ett sätt som fångar barnen jag läser för.

Rekommenderas varmt av mig! Gärna att läsa hemma, men speciellt för förskolor skulle jag säga att denna bok är ett måste att läsa. Minst ett bibliotekslån enligt mig!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Räven och tomten (pop-up-bok med luckor)

Fin men föredrar orginalet

1 december 2019

På julaftonskvällen vaknar den hungriga räven Mickel upp. Kan det finnas något vid människohuset som kan stilla hungern?
Försiktigt smyger han in i hönshuset och förskräckta hönor försöker fly. Men innan något händer blir räven avbruten av hustomten.
Efter förmaningar så delar tomten med sig av mättande mat till räven i sann julanda.
Med julestämning blir alla till slut nöjda: en mätt räv, trygga höns och en gårdstomte som är nöjd att det åter igen är lugn och ro på gården.

Boken är välkänd för många, det nya med årets version är att den har pop-ups och luckor. Efter att ha läst boken ett antal gånger med ett barn i knät, liggandes i sängen hållandes den uppifrån samt i soffan så känner jag mig rätt tveksam till dessa nya inslag.
Luckorna tycker min treåring är jätteroliga - men själva berättelsen fångar inte henne. Pop-upsen har också konstiga sätt att fällas upp på. En pop-up kräver att man har boken liggandes på ett bord framför sig för att få rätt vinkel, en annan att man håller boken upprätt framför sig (swipa igenom alla bilder för att tydligare förstå vad jag menar). Därför blir det en knepig läsupplevelse när pop-upsen är så varierande. För egen del föredrar jag den gamla versionen som vanlig bok - även om det finns vissa pop-ups som är riktigt fina.
Vid ett tillfälle så får vi se ett uppslag av julfirandet inne i huset, en stor pop-upgran omges av lekande barn. Lite typiskt att alla barn som vi tolkar som flickor har klänningar medan det enda barnet vi tolkar som pojke istället står iklädd en spindelmannen-dräkt. Känns onödigt könsstereotypt enligt mig. Men detta är enbart en mindre detalj på en sida i boken så jag tänker att ni själva avgör om det spelar någon roll eller ej.

Överlag en fin julberättelse med härliga julillustrationer som skildrar julen på ett fint sätt.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Är du där, lilla enhörning?

Så mysig bokserie!

5 november 2019

Jag har innan tipsat om tidigare delar i den ljuvliga "Titta genom hålet"-serien. Nu har Tukan förlag valt att översätta ytterligare en del i denna trevliga serie för de yngsta.
Bokens upplägg är som tidigare delar.
Nu är det den lilla enhörningen som försvunnit och vi letar efter. På varje sida finns ett hål till nästa sida.
Genom varje hål tror vi oss skymta enhörningen, men när vi vänder blad märker vi att det t.ex är en fladdrande fjäril eller en sjungande kolibri. Till slut hittar vi enhörningen som springer mot sin mamma.

Just denna del är mer traditionellt "flickkodad" än tidigare delar. Det är enhörningar, regnbågar, feer, slott, rosa körsbärsträd, sjöjungfrur, enhörningen springer mot mamma osv. Men det finns också små söta drakar och bland karaktärer finns både flickor och pojkar - dock klädda enligt traditionella könsroller. Vill man ha mer genusneutralt så rekommenderar jag varmt delarna med elefanten och kaninen som istället utspelar sig i naturen med djur. De böckerna är riktigt fina och har fått toppbetyg av oss tidigare.

Dessa böcker är en av våra favoriter när det kommer till illustrationer och formgivning. Uppslagen är fulla av detaljer att upptäcka och på sidorna finns det även utskurna mönster som det lilla barnet kan följa med sitt finger.
Även språket är väldigt mysigt i dessa böcker. I tidigare böcker har vi till slut hittat djuret gosandes med sin förälder eller i en trevlig lek.
Med nyfikna funderingar så får det lilla barnet vara aktiv och speja efter enhörningen. Ett upplägg som många yngre barn finner roande.
Men ja, tidigare delarna är snäppet bättre enligt oss och vi håller tummarna för att Rådjursdelen blir översatt.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Gastar i Göteborg

Underbar serie!

16 oktober 2019

De tidigare tolv böckerna om Jack har utspelat sig i Stockholm men som ni förstår av titeln så beger sig Jack med familj till Göteborg.
För Jack har blivit storebror - superkul! Men när ett mystiskt tecken visar sig på lillasysters arm så behöver de åka till västkusten för att träffa en teckentyderska. Kan det handla om svart magi?

Vi har uppskattat "Gastar i Göteborg" precis som tidigare delar.
Det som är lite tråkigt med boken är att det är just bok 1 av 4. Alltså är vi precis i början av Jacks nya äventyr. Vid högläsningen tog boken slut lite väl fort och vi önskade att de tre efterföljande redan fanns utgivna så vi kunde fortsätta direkt. Jag som vuxen tänker att den passar riktigt bra att läsa själv för den som kommit igång med läsningen, då kommer man nog förbi att boken tar slut för fort.

En rolig detalj är att Olczak vävt i flera utflyktsmål i Göteborg som många barn besökt. T.ex Liseberg och Universeum. Det gör boken extra spännande när iallafall våra barn också får lite igenkänning.

Boken går att läsa fristående från de tidigare delarna. Men varför skulle man när alla tolv tidigare böcker är så himla bra. För er som inte läst någon Jack-bok. Börja med "Trolldom i Gamla stan" och arbeta er fram till denna bok. Ni vill inte gå miste om den läsningen, som också för in kunskap om gammal svensk folktro och platser i Sthlm kombinerat med en rejäl dos magi som skapar fantastiska läsupplevelser.

Genom boken finns också ett antal svartvita illustrationer av Sandler som både levandegör texten men också ger egen mystisk.

I samband med släppet av denna bok har förlaget också släppt en aktivitetsbok med diverse pyssel, gåtor, klurigheter och spännande detaljer från böckerna. Aktivitetsböcker är en himla bra grej för att "kuppa" in extra läsning för barnet. Min A är rätt läsovillig pga av läs/skrivsvårigheter (men är storkonsumenter av ljudböcker och älskar högläsning). Men när man sticker aktivitetsboken i handen på honom sätter han direkt igång och läser instruktionerna för att kunna börja lösa problemen.
Men ja, boken är rolig även utan mammas bakomliggande manipulation.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Percy Jackson och de grekiska gudarna

Riktigt bra enligt nioåriga sonen

4 oktober 2019

För alla som likt oss älskar de tjocka böckerna om Percy Jackson så är detta ett passande tips!
Nu har Rick Riordan skrivit en faktabok om den grekiska mytologin med Percy Jackson som guide: "Percy Jackson och de grekiska gudarna".

Jag var först lite skeptisk till att 446 sidor faktabok skulle vara underhållande läsning. Men sen slog det mig - är det någon som lyckas med det så är det Riordan.
Så jag tipsade A om den nya boken som direkt började.
Nu tre dagar senare är boken slut och A har gett den toppbetyg. Superbra enligt honom. Varje kväll har han berättat spännande detaljer om Kronos, Hestia, Hefaistos osv från den grekiska mytologin.

Så gillar ni böckerna om Percy Jackson så är denna bok ett varmt tips från A.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Alfons färger

Fin och tydlig!

1 augusti 2019

Vi har läst Alfons-böckerna "Alfons siffror" och "Alfons färger" för de yngsta. I böckerna har man återanvänt bilder från de klassiska Alfons-berättelserna för att skapa uppslag med färg och siffer-tema.

I "Alfons färger" kan vi läsa uppslag såsom "Millas banan är gul", där Gunilla Bergströms illustration visas på vänster sida och texten med gul bakgrund visas
på uppslagets högra sida.

Böckerna som berättelse är väl i sig inte särskilt spännande, men upplägget är otroligt tydligt så det är lätt att ta till sig siffror och färger. Så med ett syfte att öka barnets ordförråd och kunskaper så funkar böckerna fint. De är tryckta i tålig kartong och borde hålla bra långsiktigt.

Eftersom böckerna baseras på äldre böckers illustrationer så blir böckerna stundvis rätt könsnormativa.
Den rosa färgen får representeras av Millas rosa strumpbyxor och i siffer-boken är det Milla som får delta på uppslaget med bakning, Viktor på uppslaget med bilar och Hamdi på uppslaget med fotbollslek. Sen finns ju också mindre detaljer som verkar försöka komplettera bilderna. Pappas vita tvätt lyfts och på framsidan omges Alfons av en rosa bakgrund.
Jag tycker böckerna är fina och läsvärda, sen om man vill kan man komplettera böckerna med småbarnsböcker som utmanar normer lite mer. Då blir dessa böcker ett alternativ med flera.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Cirkusdeckarna och mellomysteriet

Skapa läslust i mellotider med denna bok!

9 februari 2019

Boken utspelar sig på Friends Arena i Solna mitt under Melodifestivalens final.
Plötsligt börjar mystiska saker ske. Någon har stulit prisstatyetten! Även en scenkostym och Miss Decibels katt har försvunnit på underliga sätt.
Boken är full av lustiga artist-karaktärer som man kan relatera till Mello.
Jag har läst den högt för I (5 år) och A (8,5 år). För I har den stundvis varit lite tung men hon har ändå alltid kommit tillbaka till boken igen.
För de yngre barn som I så passar det förmodligen att läsa lite kortare stunder då det är mycket text - för intresset finns verkligen där.
A har rakt igenom varit en engagerad lyssnare och velat höra, faktum var att jag från början läste enbart för I när hon var sjuk. Men innan första kapitlet var slut hade A flyttat in sin lek i hennes rum för att kunna lyssna. Så boken har varit spännande nog för att agera barnmagnet.
Jag har högläst, men det känns som en perfekt bok att sticka i händerna på barn som älskar Melodifestivalen för att väcka deras läslust.

En annan detalj är att mysteriet verkligen är himla klurigt, inte ens jag som förälder lyckades lista ut det i förtid. Det är en detalj jag uppskattar för det är så mycket roligare att klura och diskutera med barnen när man själv inte vet. Samtalet blir mer genuint helt enkelt och jag tror att boksamtal ger lika mycket som berättelserna i sig. Så en bok som skapar genuina samtal mellan barn och vuxna får tummen upp av mig! Samtidigt så var det nästan omöjligt att klura ut och några till ledtrådar hade nog ändå varit bra.

Läsvärd bok där boken har ett tydligt barnperspektiv med att den ska vara rolig att läsa - bra!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej