Användarprofil Barnboksfamiljen / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Barnboksfamiljen

Antal betyg: 746
Antal recensioner: 728

Svenska fåglar : jämför och lär känna 40 arter

Modern och lätt att ta till sig

10 april 2020

I denna moderna fågelbok för barn har Emtenäs och Källberg tydligt inspirerats av Pokémon-böcker. Med nyskapande illustrationer och en överskådlig grafik så får vi inte bara bekanta oss med fåglarnas utseende utan även i vilka biotoper vi återfinner dem, deras flyttvana, föda och typ av bo. Vi får också veta hur stora de är och deras utbredning i Sverige samt mer därtill i fågelns tillhörande faktatext.
De olika fåglarna kategoriseras i olika kapitel så som duvor, kråkfåglar och trastar.
I slutet av boken finns en förteckning över alla svenska fåglar. Det finns även en ordlista och ytterligare tips för fågelskådning.

Jag som vuxen som inte alls är särskilt bra på fåglar känner att detta är en toppenbra bok för att börja spana efter fåglar tillsammans med barnen.
Bokens fakta är djuplodad men genom den tydliga grafiken, symboler och upplägg så presenteras faktan på ett sätt som är lätt att ta till sig. Med detta tror jag att boken passar bra till både barn som är nybörjare och till de som redan är bekanta med fåglar och skogen. Samtidigt som bokens illustrationer och grafik är på ett sätt som tilltalar många lågstadiebarn.
Toppenbra!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Blixtbarn

Superbra enligt sonen (9,5 år)

3 april 2020

Blixtbarn har sonen (9,5 år) avverkat utan mig inblandad, så denna recension blir sonens beskrivningar och åsikter samt lite lånad info.
Sonen beskriver boken såhär:
"Den handlar om en tjej som har varit med om en olycka och ena handen svedes bort. Så hon har en stump där och den har fått magiska krafter.
Och så är det maror - döda själar som inte har kommit till ro tror jag de beskrivs som. Marorna tar över genom att vad som beskrivs som "mara" - att de gör människor till maror."

Sonen har verkligen pratat med värme i rösten om Blixtbarn och när den var slut frågade han direkt efter en fortsättning.
När jag sa att den ännu inte var skriven blev han sur på mig och tyckte att jag skulle ha väntat med att introducera honom till serien. Den var för bra för att orka vänta på. Det tyckte jag var talande på ett fint sätt, trots sura miner mot mig.

När jag undrade vad han tyckte boken förtjänade för betyg sa han entusiastiskt: "Oh! Det är fem!" utan ett uns tvekan i rösten.

Detta känns som en bok som borde köpas in till alla skolbibliotek och passar perfekt att sticka i handen på fantasyälskare likt min A. Författaren skriver i detta nu på en uppföljare och vi håller tummarna för att det blir en ny serie!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Min bror heter Jessica

Bra läsning!

30 mars 2020

Detta är en fin bok som handlar om hur det är att vara anhörig till någon som kämpar med normbrytande frågor om kön och sexualitet.
Denna bok är allt annat än tillrättalagd och är full av transfobi i flera olika led som både Sam och Jessica försöker handskas med. Trots att Sam älskar sin syster så är han ändå ofta en del av problemet själv.

Något jag uppskattar med boken är hur den uppmärksammar olika typer av transfobi. Dels den uppenbara med exempelvis öknamn och utfrysning. Men även den transfobi som Sam med föräldrar utsätter Jessica för. Inte för att de vill trycka ner henne egentligen, utan för att de saknar kunskap och förståelse i kombination med klumpighet. Fördomar helt enkelt. Vilket resulterar i kränkande kommentarer och annat. Men under bokens gång får vi genom Sams ögon ompröva hans tankar. Just detta lyfter även författaren upp slagkraftigt i sitt efterord där han bland annat skriver: "Folk är rädda för det de inte förstår. Men ju mer man lär sig om ett ämne, desto mer förstår man att det inte finns något att vara rädd för."

Att boken är full av svåra situationer som först klarnar mot slutet av boken gör att den stundvis kan vara svår att läsa själv som 9-10-åring misstänker jag. Jag har verkligen uppskattat att högläsa den för A vilket har gjort att vi under bokens gång har kunnat diskutera handlingen.
Boken är välskriven med behagligt läsflyt under höglösningen, så jag tycker absolut att den passar att högläsa för klasser i mellanstadiet (även högstadiet?). Det finns stoff till intressanta gruppdiskussioner i varje kapitel. Men det finns även vissa stycken kring Sams sexualitet som kan vara lite pinsamma att högläsa om man är lite Old-School.

Jag trodde att denna boken skulle vara för
fokuserad på relationer, kön och sexualitet för As smak. Han föredrar överlag storslagna fantasyäventyr även om jag försöker utmana honom med en variation vid högläsningen. Men han har inte velat avbryta boken en enda gång utan uppskattade berättelsen. Kul överraskning!

Uppenbarligen så fyller boken en välbehövlig plats i barnlitteraturen. Trots att jag försöker läsa mycket normkreativ litteratur som synliggör en mångfald av människor så var ändå transpersoner något hyfsat nytt för min A. Så det var fint att vi nu fått en anledning att verkligen samtala kring och fundera kring detta. Förhoppningsvis leder detta till att han framöver vågar vara en mer inkluderande och schysst person med mer kunskap och förståelse. Fint!
Rekommenderad läsning till alla!
Men för skolbibliotek är inköp ett måste enligt mig.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Havsodjur

Skruvad poesi med kreativt format

25 januari 2020

I en skruvad poesibok får vi upptäcka olika varianter av urtida havsvarelser.
Boken är en mix-and-match-bok i kartong, där man genom att bläddra mellan bokens olika delar kan skapa nya slags havsodjur genom att varje varelse är uppdelad i tre delar som går att bläddra var för sig fram och tillbaka i boken.
Denna detalj tycker alla mina barn tyckt varit jätteroligt. Så stor tumme upp för Erika Kallasmans kreativa illustrationer.

Textmässigt beskrivs boken som "Vi talar rimmande lyrik med djuphavsgrammatik!" och det sätter verkligen fingret på bokens lite skruvade dikter. Dessa dikter är inget som har fångat mina barn i en någon större omfattning, men jag tänker att det ändå är viktigt att introducera barn till en mängd olika typer av litteratur. Då är
denna boken ett fint komplement i det arbetet. Även om den inte blivit en ny favorit hos mina barn. Men det är
sannerligen en unik läsupplevelse. Som oavsett vad man tycker om boken framkallar starka känslor: antingen hatar man den eller så älskar man den. Oavsett vad skulle jag ändå säga att det är värt att uppleva den.

"Jag är så len
sjöng en siren
kom hit mitt barn, min ögonsten
kom hit du sköna sjökapten
kom hit pingvin
kom näbbdelfin!

Vi dyker ner i fosforsken
till grottan full av dränktas ben
till ljudet av en mistsiren,
sirenens sång är ljus och ren."

Inspirationen till boken fick skaparna från utställningen "Havsmonster" på Finlands sjöhistoriska museum som visas 2019-2021. En trevlig detalj är att boken också ingår i kampanjen #vårthav och för varje såld bok går 10 kr till arbetet för att rädda Östersjön och dess kulturarv.
Enligt bokhandeln så kategoriseras boken som 6-9 år men jag skulle säga att formatet roar även mindre barn från ca 2-3 år och uppåt. Då är det framförallt illustrationerna och mix-and-match-funktionen som är tilltalande.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Dödskallar i domkyrkan

Bättre än nånsin!

19 januari 2020

Detta är den fjortonde boken om Jack - en trolldomskunnig pojke som blir indragen i diverse magiska äventyr.
Under dessa stiftar han bekantskap med olika väsen från den nordiska folktron.
Sen tidigare finns tre stycken äventyrsserier i sviter om fyra böcker i varje. "Dödskallar i domkyrkan" är alltså del 2 i en fjärde serien "Legenden om Jack".
Har ni inte läst Jack-serien innan rekommenderar jag att ni börjar från början med boken "Trolldom i Gamla Stan". Varning! Denna recension innehåller en del spoilers om man inte läst från början. Jag har högläst alla böckerna tillsammans med A (9,5 år) och vi älskar dem! Så missa inte denna fina serie som passar från ca 5-6 år och uppåt 10-11 år enligt oss.

I "Dödskallar i domkyrkan" letar Jack efter sin familj med en trollunge som enda sällskap. Trollungen Nåni är en bortbyting som tagit hans lillasysters plats. Även övriga av Jacks familjemedlemmar har blivit bortrövade av trollen. Sökandet tar Jack till Uppsala och han möter nya utmaningar då han tvingas pröva på svart magi.

Jag högläste boken för A (9,5 år) och vi har som sagt uppskattat alla Jack-böcker. Men vi tycker att "Dödskallar i domkyrkan" är en av de absolut bästa delarna hittills.
A skrattar exempelvis högt när vi läser meningen: "Jag har åkt alla bergodalbanor och karuseller på Gröna Lund. Men ingen av dem är lika läskig som att åka bil med gårdstomtar".
Boken fortsätter med en spännande historia som kantas med lite skruvade humoristiska inslag. Mer än i tidigare böcker enligt oss. Även när faster Betty dyrkar upp lås tycker A var underhållande och jämförde faster Betty med sin egna snäppet lugnare faster (som inte dyrkar upp lås!).

Anna Sandler har illustrerat ett antal bilder till boken i svartvitt. Där är det fint hur hennes bilder verkligen följer stämningen i boken. Vid mer humoristiska delar så är de roliga och vid mer mystiska delar så förstärks texten även där av illustrationerna. Verkligen samspelt!

Boken är genomgående välskriven och behaglig att högläsa. Att få till ett bra läsflyt sker automatiskt.
Stor tummen upp för Jack-böckerna och vi ser fram emot att läsa resten av böckerna i denna svit - "Legenden om Jack". Tips tips!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Julens monster

Hög kvalité!

21 december 2019

Är du på jakt efter en julklappsbok till ett barn som älskar Pax-böckerna och Väsenologi? Då passar denna bok!
I "Julens monster" får vi i femton kapitel läsa om olika obehagliga varelser från folktron med en koppling till julen. Vi får här stifta bekantskap med t.ex Pere Fouettard, Fru Perchta, Gryla och Julkatten osv. Olika väsen med sitt ursprung från framförallt olika områden i Europa.

Detta är inte en bok för de lättskrämda utan passar de barn som gillar att skrämmas upp av läskiga väsen från folktron - här med Christmas edition!
Kapitlen innehåller många makabra detaljer exempelvis hur Pere Fouettard tänkte mörda barn för att ta deras pengar och stycka upp deras kött.
Varje kapitel inleds med en berättelse om hur det kunde gå till när detta väsen besökte människorna och avslutas med en faktadel som nyanserar folktron. Varför berättades om detta väsen? Vad hade den för funktion?

Alla kapitel har flera illustrationer oftast tryckta i färg med mörkare stämningsfulla färger. Dessa illustrationer är en fantastisk styrka med boken, de är riktigt fina och borde tryckas som alternativa julkort ;-). Även min A (9,5 år) påtalade hur mycket han gillade bilderna.

Jag som vuxen tyckte att boken var riktigt bra och såväl rolig som behaglig att läsa. Den har genomgående en hög kvalité när det kommer till text, bild och material.
Min A (9,5 år) var inte lika begeistrad i boken. Jag misstänker att det framförallt handlade om att vi läste boken i en stöt. Den passar förmodligen bättre att bläddra i och läsa ett kapitel pö om pö. För lärare i mellanstadiet (kanske även högstadiet?) som känner sig klass och vet att elevgruppen klarar berättelserna tänker jag att boken skulle kunna passa som en lannorlunda julkalenderbok.
Med sina femton kapitel så passar "Julens monster" precis in på antal skoldagar i december.
Men varning - ni måste se till att er klass är tålig isåfall.
Som present till ett barn så tänker jag att boken passar finemang att ligga och läsa under juldagarna. Boken avslutas även med boktips för den som vill läsa mer.

En intressant och annorlunda julbok! Som jag tycker kan passa även för äldre barn än 12 år också.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Räven och tomten (pop-up-bok med luckor)

Fin men föredrar orginalet

1 december 2019

På julaftonskvällen vaknar den hungriga räven Mickel upp. Kan det finnas något vid människohuset som kan stilla hungern?
Försiktigt smyger han in i hönshuset och förskräckta hönor försöker fly. Men innan något händer blir räven avbruten av hustomten.
Efter förmaningar så delar tomten med sig av mättande mat till räven i sann julanda.
Med julestämning blir alla till slut nöjda: en mätt räv, trygga höns och en gårdstomte som är nöjd att det åter igen är lugn och ro på gården.

Boken är välkänd för många, det nya med årets version är att den har pop-ups och luckor. Efter att ha läst boken ett antal gånger med ett barn i knät, liggandes i sängen hållandes den uppifrån samt i soffan så känner jag mig rätt tveksam till dessa nya inslag.
Luckorna tycker min treåring är jätteroliga - men själva berättelsen fångar inte henne. Pop-upsen har också konstiga sätt att fällas upp på. En pop-up kräver att man har boken liggandes på ett bord framför sig för att få rätt vinkel, en annan att man håller boken upprätt framför sig (swipa igenom alla bilder för att tydligare förstå vad jag menar). Därför blir det en knepig läsupplevelse när pop-upsen är så varierande. För egen del föredrar jag den gamla versionen som vanlig bok - även om det finns vissa pop-ups som är riktigt fina.
Vid ett tillfälle så får vi se ett uppslag av julfirandet inne i huset, en stor pop-upgran omges av lekande barn. Lite typiskt att alla barn som vi tolkar som flickor har klänningar medan det enda barnet vi tolkar som pojke istället står iklädd en spindelmannen-dräkt. Känns onödigt könsstereotypt enligt mig. Men detta är enbart en mindre detalj på en sida i boken så jag tänker att ni själva avgör om det spelar någon roll eller ej.

Överlag en fin julberättelse med härliga julillustrationer som skildrar julen på ett fint sätt.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Just nu

Härlig bilderbokspoesi

17 november 2019

Nu har Lotta Olsson och Olof Landström släppt tredje boken i detta samarbetet.
De som har läst "När vi blundar" och "Mitt bland stjärnorna" kommer känna igen sig även i "Just nu".
Med konkret poesi på rim får barnen inte bara uppleva en härlig litterär upplevelse utan formatet på hela bilderboken blir väldigt underhållande för barnen.
När jag läser för min sexåring tycker hon det är jätteroligt att leta efter händelserna som poesin berör i Landströms fantastiskt kreativa bilder.

I "Just nu" skildras händelser som händer i just detta nu runt om i vår värld genom text och bild i fint samspel. Vi får se små varelser serveras gröt i knäckta nötskal, knoppar som brister och ett barn som matar en åldring med sked.

Det finns en hel del lite kluriga ord och meningar i "Just nu". T.ex "nu reds en sås" och "Nu bryts en våg". Men det kan tas upp och funderas kring i efterföljande litteratursamtal med barnen. Min känsla är att jag inte tycker man ska avbryta i boken för att diskutera betydelsen i enskilda meningar. Då förstörs läsupplevelsen och man kan istället gå tillbaka efteråt och klura tillsammans med barn. Hur kan en våg BRYTAS?! Vad betyder det?
T.ex på mitt jobb där alla barn på avdelningen utom ett har annat modersmål än svenska så är det en hel del bitar i boken som blir extra kluriga.
Men "Just nu" håller för många omläsningar så egentligen är det inget som hindrar, det bara öppnar för än mer samtal.

Jag läser just nu en hel del forskning om högläsning i förskola i samband med min c-uppsats. Något som ofta skrivs fram är innebörden att tillgängliggöra olika sorters texter för barn. Poesi är något som ofta är eftersatt i förskolans verksamhet. Så min uppmaning till såväl pedagoger som föräldrar: våga testa! Det finns många fina poesiböcker utformade att användas med barn att prova på. Jag minns själv hur min egen mamma läste poesi för mig när jag var ett barn - det är några av mina absolut starkaste och käraste högläsningsminnen från barndomen.

Ett tips till er som lånar mycket bilderböcker på biblioteket är att ni reserverar en bunt böcker som Olof Landström har illustrerat. Det är verkligen en bilderboksskatt och många icke-barnboksnördar har missat att verkligen utforska denna fantastiska illustratörs verk.

"Just nu" är härlig bilderbokspoesi som många barn borde få möjlighet att upptäcka!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Årets Bästa Dagar

En konstupplevelse!

16 november 2019

Pin-Pin älskar födelsedagar och äntligen är det hans! Men när morgonen kommer så rasar höstens värsta storm utanför fönstren. Besvikelsen är total när Pin-Pin förstår att födelsedagsballongerna har blåst bort och bageriet som skulle baka tårtan står utan el. Kommer ens gästerna kunna komma fram till deras hus för kalas? Hur ska allt lösa sig?

Det som är bokens styrka är Goryushinas fantastiska illustrationer som lyfter hela berättelsen. Jag vet för lite om konst för att kunna beskriva varför de är så fina, men kombinationen av färg och motiv fångar oss. Härligt genomtänkta detaljer som t.ex att ballongerna som har blåsit bort på ett tidigare uppslag har vid ett senare blåst högre upp och kommer i förgrunden i ett uppifrån perspektiv över Pinpins hus. Där ballongen samtidigt bildar bakgrunden för textrutan. Fint!
Tips är att swipa fram mina extrabilder i inlägget för att få ett provsmak. Goryushina är född i Kiev och har en konstnärsutbildning därifrån och vid Konsthögskolan i Umeå. Nu för tiden är hon verksam i Stockholm och mer av hennes verk går att se på www.goryushina.com.

Jag tycker även det är fint med en födelsedagsberättelse som till början är full av besvikelser men så småningom löser sig och blir rätt bra. Kanske inte som ursprungligen tänkt men ändå bra på sitt vis. Tänker att besvikelser i samband med födelsedagar och/eller julfirande är ändå rätt vanligt samtidigt som barnböcker inte berör ämnet så ofta.

Jag tänker att boken kan vara ett finfint inslag i bokbeståndet för förskolor som arbetar med flerspråkighet då boken även finns översatt till engelska så att man kan läsa berättelsen högt på bägge språken för flerspråkiga barn. Det finns även andra flerspråkiga detaljer att upptäcka bland illustrationerna såsom på Pin-Pins vägg hänger en ABC-tavla med ryska (eller?) bokstäver.

En charmig berättelse och en fantastisk konstupplevelse genom bilderboken.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej