Användarprofil Barnboksfamiljen / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Barnboksfamiljen

Antal betyg: 737
Antal recensioner: 719

Bli en zombieöverlevnadsexpert!

Riktigt bra!

20 oktober 2019

Detta är en bok som är skriven av riktiga överlevnadsexperter där de förpackat lämplig info till barn i ett något mer tilltalande format. Nämligen att zombiekatastrofen får vara en tankelek genom boken som motivation för att lära sig mer om förberedelser och att hantera en riktig krissituation. Boken har mycket text men också ett antal bilder i färg.
Om man precis som oss såg på serien "Nedsläkt land" på SVT och därför börjar tänka att prepping kanske är rätt vettigt då kan denna bok vara en prima julklapp till familjens barn! Även scouter kan nog tycka att denna bok är rolig läsning.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Svenska hjältinnor : 100 berättelser om smarta, star...

Årets julklapp!

8 oktober 2019

Boken har kopierat rebelltjejer-konceptet och berättat om 100 st starka svenska kvinnor som på olika sätt påverkat vår historia och nutid.
Bokens struktur följer liknande böcker där varje uppslag är dedikerat till en enskild person. Vi får läsa om personen på vänster sida för att på högersidan se fantastiska personporträtt skapade av olika illustratörer.

Variationen av de utvalda kvinnorna är total. Vissa är mer kända än andra. Alla har gjort stora saker men inom olika områden, allt från idrott till programmering. Även olika tidsåldrar representeras, såväl vikingatid som flera kvinnor födda på 2000-talet.

De olika kvinnornas öde berör oss men på olika sätt. Där vissa uppslag är mer svårsmälta än andra. T.ex uppslaget om Fadime Sahindal. Otroligt viktigt uppslag, men för känsliga barn tänker jag att boken passar bra att läsa tillsammans med en närvarande vuxen så man kan samtala tillsammans om de tankar som uppkommer.

De olika personporträtten är fascinerande på många olika sätt. Utöver rena konstupplevelser innehåller vissa andra också roliga detaljer. T.ex på Dilsa Demirbag-Stens (grundaren av berättarministeriet) uppslag ser vi henne framför en bokhylla, där vi också kan läsa massor av olika roliga boktitlar på böckernas ryggar.

Riktigt fin bok som som väcker inspiration och ger förebilder, passar perfekt som julklapp eller födelsedagspresent till barn.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kung Pow. Dödens dal

Älskad av sonen!

5 oktober 2019

Välkommen till en ny bokserie full av fartfylld action och humor där Kung Pow-mästaren Ju har tagit tolvåriga Sam under sina vingar. Sam är föräldralös men blev utvald för att föra vidare Kung Pow-kampsporten och bli en kraftfull agent.
De två tillsammans med datageniet Aisha bildar ett stark team på hemliga avdelning 33 vars mål är att bekämpa de absolut största skurkarna.
Mästare Ju visar sig vara lite vimsig och extremt mobilberoende. Något som ger uppkomst för många humoristiska situationer.

Jag var nyligen på en bokfrukost där Lindholm och Lindqvist presenterade Kung Pow-böckerna.
De berättade att de med sina böcker vill locka de som läser minst till läsning, att deras böcker hoppas vara inkörsport till "tyngre" litteratur. Alltså var deras huvudsakliga målgrupp läsovana mellanstadiekillar som gillar dataspel och action. Böckerna är händelserika med ett snabbt tempo som bibehåller barnens intresse även när läsningen känns kämpig för övrigt.

Jag har inte högläst dessa böcker för A (9 år) utan han har fått sätta tänderna i dem själv. Han började fredag eftermiddag med "Dödens dal" och på lördagen vid lunchtid var "Game over"-boken slut.
Han tyckte alltså så mycket om böckerna att han avverkade dem på mindre än ett dygn och sedan gav dem betyg 5 av 5 ⭐️.

Eftersom jag inte har läst böckerna är denna recension framförallt As åsikter. Därför har jag svårt att berätta något utifrån mitt perspektiv. T.ex ang normer.
Men vad jag läst/sett så verkar skaparna ha haft ett visst normperspektiv.
Flera olika hudfärger synliggörs och datageniet Aisha är förutom tjej också rullstolsburen. I "Dödens dal" verkar det även vara en kvinnlig lokal agent som hjälper teamet. Men jag vet alltså inte hur författarna har formulerat sig genom boken, men jag får en bra magkänsla av det jag sett hittills.

Kanske inte den mest givande recensionen men eftersom A (9 år) tyckte så mycket om böckerna vill jag ändå tipsa. Det känns verkligen som skaparna har lyckats med sitt upplägg för att få en svårflörtad målgrupp att börja läsa.
Kung Pow-serien finns både som fysiska böcker och ljudböcker.

Obligatoriska böcker till alla skolbibliotek!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Idde och Hajen

Underbar!

27 september 2019

I bilderboken möter vi Idde som äntligen fått mamma att gå med på att skaffa katt! Som hon längtat!
Tillsammans beger de sig till katthemmet där det finns massor av katter utan hem. På katthemmet finns Hajen som är en väldigt skygg katt som ingen personal på katthemmet får komma nära. Men när Idde närmar sig börjar en tillitsfull relation mellan Idde och Hajen.

Vår familj består också av två katter som vi adopterat från @stockholmskatthem så denna bok ligger oss extra varmt om hjärtat. En trevlig detalj med boken är att när Idde & mamma går runt på katthemmet så presenteras olika katter. Vi får läsa om deras öden och varför de har kommit till katthemmet. Så på flera sätt öppnar boken upp för samtal kring katter och behovet av att höja deras status.

Om man läser boken med ett barn inför att man tänkt adoptera en katthemskatt så tänker jag att det kan vara bra att förbereda barnet på att skygga katter oftast inte närmar sig den nya ägaren så snabbt som i boken. För Idde tar det bara några minuter innan skygga Hajen närmar sig henne men det kan lika gärna vara som för oss, att man inte ser skymten av katten första månaden. Så kan vara bra att samtala kring detta med barnen som förberedelse. Ingen kritik mot bokens utformning alltså, utan enbart ett tips.

Jag har högläst boken ett stort antal gånger för mina barn som verkligen älskar den. Härom kvällen när "Idde och Hajen" kom överst i bilderbokshögen vid kvällsläsningen utbrast I (5,5 år): "Ja! Min favoritbok!". Det är också trevligt att boken får sluta lyckligt ❤️

Ellen Ekmans illustrationer är som vanligt roliga att observera med mycket att upptäcka. I boken finns en stor mångfald representerad. Vi ser trevliga personer med extrakilon. Det finns även den androgyna föreståndaren på katthemmet, olika hudfärger, ett homosexuellt par och massor av härliga katter!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Modigast i världen

Bra! Om att hitta tryggheten i sig själv

22 september 2019

I boken "Modigast i världen" får vi följa oroliga och tystlåtna Alba som bor med sin pappa och sin stora syskonskara i en by på en ö.
Pappa Louie uppfostrar barnen själv sen ett antal år då mamman dog i en drunkningsolycka. Efter mammans död har Alba blivit än mer rädd och ängslig.
För henne är pappa Louie hennes stora trygghet och så länge hon är nära honom känner hon lugnet och tryggheten som hon saknar inuti i sig själv.
Men allt förändras när byns inkomstkälla försvinner efter att vattnet har blivit förorenat. Till slut tvingas hennes pappa, för att få pengar till mat, ge sig av för att mönstra på ett skepp vid en stad på andra sidan av ön.
Alba lämnas själv med sina äldre syskon.
Redan samma natt inträffar en naturkatastrof och när Alba vaknar upp dagen därpå är alla i byn bortblåsta och kvar har hon enbart geten Yanko vid sin sida.
Oroliga Alba bestämmer sig för att ge sig av efter sin pappa för att hinna ikapp honom innan han går på skeppet. Då kan han hjälpa till och hitta hennes syskon och ge henne tryggheten tillbaka.
Under hennes färd tvärs över ön så börjar Alba hitta något annat, nämligen sitt eget mod och tryggheten i sig själv. Som läsare blir man engagerad och hejar på team Alba när hon tar nya steg hon egentligen inte vågar. Kanske kommer hon själv snart förstå hur mycket hon faktiskt klarar?

Jag högläste boken i bilen på väg till och från landet. Min I som fyller 6 år i höst uppskattade boken och har hela tiden velat fortsätta läsa. När vi kom till slutet och jag frågade vad hon tyckte blev hennes svar: "Jag vill läsa tvåan, trean, fyran och femman!". Nu finns enbart denna bok om Alba än så länge men jag tyckte det var ett fint betyg att hon direkt ville läsa fyra böcker till om Alba.
Boken är kategoriserad för 6-9 år vilket känns som en utmärkt riktlinje. Nu var inte äldsta barnet med i bilen men jag tror att även nioåringar skulle uppskatta berättelsen.

Har man själv ett barn som är ängslig med separationsångest så kan säkert denna boken vara ett riktigt bra alternativ. Berättelsen uppmuntrar till mod utan att omgivningen pressar fram det hos Alba. Det är hela tiden Alba själv som tar stegen framåt i sin utveckling och människor runt omkring henne räcker fortfarande ut välmenande varma händer med hjälp till henne. Så fint avvägt och bra formulerat när vi följer personlighetsutvecklingen hos Alba om att hitta tryggheten i sig själv. Att hitta mod till det man egentligen inte vågar.

Maken uppskattade också boken och tyckte den var spännande. Något som han fastnade var hur fint Albas och geten Yankos relation skildras. Jag gillade också boken. Som högläsningsbok är den helt okej. Stundvis var det lite svårt att få till ett behagligt läsflyt i högläsningen. Men överlag ändå helt okej. Eftersom storyn enligt oss passar för högläsning för en hel klass så tänker jag att för en lärare som anstränger sig att få till högläsningen kan den fortfarande passa fint. Läser barnet själv - inga problem.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mirabell och Astrakan

Fin berättelse!

21 september 2019

Detta är en teaterpjäs som nu blivit bilderbok.
I berättelsen så möts de två barnen Mirabell och Astrakan på lekplatsen.
Barnen är på många sätt varandras totala motsatser på många vis. Mirabell är blyg och tillbakadragen, samtidigt som hon ofta blir överkörd av andra.
Astrakan däremot hamnar ofta i konflikter så hon blir utåtagerande fast att hon egentligen inte ville.
Men mot slutet av boken inser vi att barnen ändå har gemensamma sidor. De befinner sig bägge två i ett utanförskap och längtar efter en vän. Men inte är
det väl varann de väntar på?

Jag gillar speciellt de uppslag när vi får insyn i de olika barnens vardag. Med var sitt uppslag på rim och fetad text får vi extra insyn på barnens tillvaro. Olika men ändå så lika.

Jag har högläst boken för våra yngsta på 3 & 5,5 år. De har lyssnat när jag högläst men det har inte blivit någon ny favorit.
På sätt och vis kan boken öppna för diskussioner och många barn kan nog känna igen sig i berättelsen.
Samtidigt känns den lite för tillrättalagd och berättelsen är inte helt klockren. Men fortfarande riktigt bra.
Vill man läsa boken i barngrupp i förskolan tror jag det är viktigt att pedagogen först läser igenom boken själv så man är
säker på att boken passar barngruppen.

Jönssons illustrationer är avskalade men ändå starka och uttrycksfulla. En rolig detalj är att Astrakan får vara en flicka i berättelsen. Karaktärer som hennes avbildas ofta som pojkar.
Vuxenvärldens och dess stöd saknas helt i berättelsen, något man kan tänka olika om.

En fin bok!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Framtidsboken : robotar, virtuella världar och insek...

Hoppfull!

20 september 2019

I denna bok får barnen möta funderingar om hur världen kommer se ut år 2070. Med fakta om teknik som nu är på forskningsstadium får vi läsa författarens nyfikna funderingar på hur framtiden och vår vardag kommer se ut. Vi får läsa om framtidens sätt att semestra, hyperloop-tåg, kloning, framtidens sjukvård, VR-upplevelser och mycket mycket annat. När svåra begrepp tycker upp. Som t.ex "hyperloop" så kompletteras texten med små faktarutor.

Jonasson skriver med humoristisk text och stöd av fakta så funderar han sedan vidare på vad framtiden kan innehålla.
I en tid när många har en mörk syn på framtiden så väljer Jonasson att ha ett positivt fokus där innovativa lösningar kan hjälpa oss att hitta lösningar på världens utmaningar. Texten kompletteras rikligt av roliga illustrationer i färg som defintivt väcker barnens intresse för boken.

Jag högläste boken för hela familjen i bilen, då blev det extra tydligt hur illustrationerna verkligen tydliggjorde texten när maken ett antal gånger fick be oss att förklara bilderna för att få helheten. Emily Ryan gör ett otroligt bra jobb och gör boken än bättre med sin insats.

Av barnen tyckte min nioåriga son att boken var riktigt bra och ville diskutera vidare de olika uppslagen. Lillasyster som
fyller 6 år i november var inte alls lika intresserad utan tyckte den var tråkig.
Så jag tror att boken passar som bäst för ca 8-10-åringar. Att man hunnit bli lite äldre och har mer funderingar om vår omvärld.
Jag och maken tyckte stundvis att boken var lite läskig när Jonasson skriver om framtidens möjligheter att byta ut kroppsdelar mot mer effektiva eller använda sig av nanorobotar som kunde gå in i cellerna. När jag frågade om sonens känslor kring det så upplevde han inte texten på samma sätt utan att det var spännande. Men vi är också uppvuxna i olika samtider och sonens generation kanske är mer öppna för sådana lösningar?

Boken är välskriven och fungerade utmärkt att högläsa. Även att läsa bara enstaka kapitel/uppslag. Tänker därför att boken kan vara en bra resurs att använda i klassrummet för ÅK2-4. Där kan man säkert få till spännande samtal med sin klass efter högläsning ur boken.
Även roligt att frångå den klassiska skönlitterära högläsningen.

Jag uppskattade också bokens slut som på ett fint sätt knyter ihop säcken. Där
författaren avslutar boken på ett hoppfullt sätt och förmedlar till de läsande barnen att "Glöm inte att det är du som barn nu som bestämmer hur världen ska se ut och fungera när du är vuxen.".
Det är fint hur Jonasson förmedlar framtidshopp och att framtiden är något vi ska se fram emot att möta. Jag blev iallafall rörd av bokens avslut.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Valdemars tårta

Charmig vardaglig berättelse

19 september 2019

Detta är fjärde bilderboken om karaktären Valdemar och i denna bok så får lillasyster hänga med farfar och leka i skogen. Pappa och Valdemar ska nämligen baka en tårta inför lillasysters födelsedag dagen därpå. Först får vi följa bakprocessen med ägg som vispas osv.
Sen är det dags att börja dekorera, hela tiden är Valdemar totalt inkluderat. Det är uppenbarligen viktigare att Valdemar och pappa gör den ihop, snarare än att tårtan blir helsnygg. En trevlig detalj som uppskattas här.

Men i berättelsen igår även mycket väntan, både när kakan ska bli klar men också när Valdemar ligger vaken om natten och längtar efter att få smaka på tårtan. Kanske kan han smyga upp till köket och smaka lite granna? Utan att det syns? Det ska nog gå bra - eller?

Denna boken har min treåring velat läsa
om ett antal gånger, det är en enkel vardaglig berättelse som ändå är väldigt charmig att läsa. De större barnen här hemma lyssnade första gången och har inte velat höra flera gånger. Boken känns lite malplacerad i det stela facket 3-6 år. Jag skulle snarare placera den för ca 2-4 år. Många 5-6-åringen tycker nog den är för enkel.

En trevlig sak är att illustrationerna har mycket tokigheter att upptäcka för det lyssnande barnet. T.ex när Valdemar sticker ner hela handen i syltburken ocy när äter tårta när han ska laga tårtan. Sådana detaljer tycker många barn om att uppmärksamma.
Utifrån genusperspektiv är det trevligt att se en pappa rodda födelsedagsföreberedelser och pappa verkar vara ensamstående med barnen. Samtidigt som han klarar situationen bra.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fis-trubbel : och annan oreda i landet inuti

Superfina böcker!

12 september 2019

Nu finns det en uppföljare till den populära boken Pruttresan där läsaren via en rolig saga lär sig om matens väg genom mag- och tarmkanalen. Med humoristiska illustrationer fick vi stifta bekantskap med "Tugga" som passande nog är en mattugga!
I denna andra bok är Tugga återigen tillbaka och vi får på nytt följa med henne på äventyr. Men denna gången går allt inte lika smidigt. Vi får läsa om hur bråkbakterier och tokvirus kan påverka mag- och tarmkanalen. T.ex om spyor, fisar, förstoppningar och diarrér. Och boken är ändå mer rolig än äcklig att läsa!

Jag tycker väldigt mycket om dessa böcker då de verkligen är skrivna för barnen på ett sätt som når dem. Vi åkte tidigare i år in till akuten med ett barn när närakuten hade missat en förstoppning som resulterade tilltagande smärta. När läkaren sen skulle förklara diagnosen för barnet - som hade ont och var trött mitt i natten - ja då mindes jag Pruttresan och jag kunde förklara med paraleller till det vi lärt oss via boken. Vårt barn förstod direkt vad läkaren pratade om och kunde landa i tryggheten det gav.
Jag är så glad att vi hade läst Pruttresan innan utan en aning om det skulle vara ännu ett bra syfte med boken.
Boken är en rolig faktasaga att läsa, men kan också vara en otroligt värdefull resurs i en sådan situation. För ett barn som har ont och är rädd är förståelse för situationen så bra. Ericsson är förutom illustratör och författare även sjuksköterska som jobbar med området mage och tarm. Det märks att hon har förklarat detta för många barn för hennes böcker funkar bra!

Jag läste Fistrubbel för alla mina barn samtidigt (9 år, 6 år och 3 år) och boken uppskattades av alla tre. Treåringen blev mot slutet lite trött, men det som är så bra är att man kan skippa faktarutorna för lite yngre barn som framförallt uppskattar sagodelen.
Vill man läsa för än yngre barn har Triumf förlag också nyligen gett ut en bearbetad version av Pruttresan för de yngsta. Jag personligen föredrar originalversionen för 3-6 år och skulle satsa på den. Men är originalet för språkligt avancerat kan såklart den enklare Pruttresan vara ett alternativ.

Iallafall är detta superfina böcker som passar lika bra till hemmet som förskola/skola.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej