Användarprofil @Barnboksfamiljen på instagram / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av @Barnboksfamiljen på instagram

Antal betyg: 842
Antal recensioner: 821

Den första snön

Härligt modern trots åldern!

7 november 2019

I boken får vi följa den lilla pojken Peter som vaknar upp en morgon när den första snön har fallit ute.
Entusiastisk ger sig Peter ut för att få utforska och upptäcka det nya vita landskapet med lekens magi.
Ur ett yngre barns perspektiv får vi verkligen förstå hur spännande det kan vara med fotspår i snön och snö som ramlar ner från trädgrenar. Härligt!

Detta är bok för de yngsta barnen som väckte min nyfikenhet. För det var redan 1962 den gavs ut för första gången.
Alltså för snart 60 år sedan! Då hade vi en helt annan värld - kan en bilderbok från 1962 verkligen hålla måttet?
Men jag blev positivt överraskad och förstår varför Lilla Piratförlaget har valt att ge ut boken. Rent normmässigt känns boken fräsch och skulle lika gärna kunna vara nyskriven. En trevlig detalj att Peter inte är vit som annars är norm bland barnböckers huvudkaraktärer.
Också roligt med en vinterbok som handlar om snö/lek utan att peta in den kristna högtiden. Julen kanske inte behöver finnas i alla böcker om vintern. Bra gjort av Lilla Piratförlaget att nypublicera!

Boken är välskriven, berättelsen charmig och illustrationerna fångar oss.
Vi gillart!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Enhörningen

Rolig!

7 oktober 2019

Detta är tredje boken i serien "Magiska familjen" där vi får följa Ella och i hennes familj besitter alla kvinnor magiska förmågor som feer. När de blir vuxna får de tillgång till sina krafter och blir feer. Med magiska datastavar (modern version av trollstav) och diverse trolleriappar.
Ella längtar till hon blir vuxen men än så länge är det hennes impulsiva som står för magin. Tyvärr är inte trolleri hennes styrka och det ofta roliga tokigheter istället.

Jag högläste "Enhörningen" i bilen för hela familjen och det var mycket fniss och skratt under läsningens gång.
Boken innehåller precis som tidigare böcker en del upprepningar, men om man inte läst boken i en stöt som vi så tror jag inte detta är något som stör.
Min känsla är också att översättningen för denna tredje del fungerar ännu bättre än tidigare. Boken är överlag behaglig att högläsa, även om det finns enstaka tillfällen där en formulering resulterar i att högläsningsflytet störs.

"Enhörningen" innehåller precis som tidigare delar i serien en många detaljer utifrån traditionella könsroller, men jag tycket också det finns en hel del detaljer som utmanar. T.ex är det pappan som är familjens projektledare som står för ordning och reda - är den som byter blöjor osv, Ellas bästa vänner är både en kille och en tjej, på hennes balett finns iallafall en kille bland eleverna. Det finns också en hel del olika starka tjejer/kvinnor i boken.
Så för vår del känns boken mix helt okej, men där tycker vi alla olika. Mamman jobbar t.ex om chef på ett kontor om jag minns rätt från första boken.

En rolig bok med ett omslag som lockar många barn (och vuxna) till läsning. Men vill man högläsa en bok för klassen med helt genomtänkta normperspektiv - ja då finns det bättre böcker.
Är det inte lika viktigt så är dessa riktigt roliga böcker som hela vår familj uppskattar.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nelson Tigertass

Underbar högläsning!

27 september 2019

Boken handlar om Nelson Mareng. Nelson bor ensam med sin mamma i Belurenstad. Belurenstad är ett udda ställe där det finns regler och rutiner för allt ner i minsta detalj. Allt i ordningens namn. Det finns inte utrymme för att reglera sitt liv själv utan alla ska följa samma inrutade mall.
Men när sommarlovet kommer behöver Nelson tillfälligt bo hos sin morfar i en grannstad.
Som den ordningens vän mamma Lina är så är t.om Nelsons resväska packad enligt riktlinjer.
Mamma är hemma och bygger på huset de ska flytta in i.
Allt går bra fram tills morfars gamla flamma plötsligt dyker upp. I all hast ska morfar istället ut och upptäcka världen med sin nygamla kärlek.
Nelson? Ja honom POSTAR morfar tillbaka till Belurenstad. Men adressen "Litet halvfärdigt hus (troligen gult) vid en spårvagnshållplats på linje 4" är inte den bästa för att komma rätt.
När Nelson sitter på tågstationen i Belurenstad och inte får hjälp av vuxna - de vill nämligen inte riskera att störa tågtidtabellen - då ger sig Nelson ensam ut i staden för att hitta hem.
På vägen lär han känna den väldigt snälla tigern Zamba som gör honom sällskap.
Men vilka är de fruktansvärda skymmarna som verkar konspirera mot Belurenstad?

Denna boken är lite magisk. Till en början kändes boken lite långdragen och seg. Dottern (5,5 år) ville sluta läsa men jag tyckte vi ändå skulle fortsätta.
Under bokens gång lär vi känna Nelson, hans vän Zamba och stämningen i Belurenstad. Lagom till att vi verkligen börjat engagerat oss i karaktärerna så ökar också spänningen och bokens syfte.
När boken började närma sig slutet så kände jag en sorg över att snart få lämna alla dessa fantastiska karaktärer i Belurenstad bakom oss. Samtidigt ökar tempot och mot bokens upplösning blir det action.
Lena Frölander-Ulf har byggt upp en fantastisk värld och berättelse, där vi mot slutet blir rörd av det skrivna ordets makt. Hur det skrivna ordet kan få folk att tänka efter en extra gång.

Frölander-Ulfs sätt att skriva är stämningsfullt och snudd på poetiskt med väl avvägda ord. En del svårare ord finns i boken, som inte heller tydligt förklaras av sammanhanget. Där kan man som förälder/lärare fånga upp och prata om orden. Men jag har valt att läsa på för att ej störa stämningen i boken. De lite svårare orden har fått vara vackra dekorationer i texten även om jag vet att min dotter inte förstår alla.
Boken passar enligt oss väldigt bra som högläsningsbok.
Bokens budskap går att sammanfatta med att det är viktigt med kritiskt tänkande, stå upp för det som är rätt och att vara snäll mot sina medmänniskor. Jag vill inte avslöja för mycket men genom boken så bygger Frölander-Ulf upp för bokens upplösning på ett fint sätt.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Modigast i världen

Bra! Om att hitta tryggheten i sig själv

22 september 2019

I boken "Modigast i världen" får vi följa oroliga och tystlåtna Alba som bor med sin pappa och sin stora syskonskara i en by på en ö.
Pappa Louie uppfostrar barnen själv sen ett antal år då mamman dog i en drunkningsolycka. Efter mammans död har Alba blivit än mer rädd och ängslig.
För henne är pappa Louie hennes stora trygghet och så länge hon är nära honom känner hon lugnet och tryggheten som hon saknar inuti i sig själv.
Men allt förändras när byns inkomstkälla försvinner efter att vattnet har blivit förorenat. Till slut tvingas hennes pappa, för att få pengar till mat, ge sig av för att mönstra på ett skepp vid en stad på andra sidan av ön.
Alba lämnas själv med sina äldre syskon.
Redan samma natt inträffar en naturkatastrof och när Alba vaknar upp dagen därpå är alla i byn bortblåsta och kvar har hon enbart geten Yanko vid sin sida.
Oroliga Alba bestämmer sig för att ge sig av efter sin pappa för att hinna ikapp honom innan han går på skeppet. Då kan han hjälpa till och hitta hennes syskon och ge henne tryggheten tillbaka.
Under hennes färd tvärs över ön så börjar Alba hitta något annat, nämligen sitt eget mod och tryggheten i sig själv. Som läsare blir man engagerad och hejar på team Alba när hon tar nya steg hon egentligen inte vågar. Kanske kommer hon själv snart förstå hur mycket hon faktiskt klarar?

Jag högläste boken i bilen på väg till och från landet. Min I som fyller 6 år i höst uppskattade boken och har hela tiden velat fortsätta läsa. När vi kom till slutet och jag frågade vad hon tyckte blev hennes svar: "Jag vill läsa tvåan, trean, fyran och femman!". Nu finns enbart denna bok om Alba än så länge men jag tyckte det var ett fint betyg att hon direkt ville läsa fyra böcker till om Alba.
Boken är kategoriserad för 6-9 år vilket känns som en utmärkt riktlinje. Nu var inte äldsta barnet med i bilen men jag tror att även nioåringar skulle uppskatta berättelsen.

Har man själv ett barn som är ängslig med separationsångest så kan säkert denna boken vara ett riktigt bra alternativ. Berättelsen uppmuntrar till mod utan att omgivningen pressar fram det hos Alba. Det är hela tiden Alba själv som tar stegen framåt i sin utveckling och människor runt omkring henne räcker fortfarande ut välmenande varma händer med hjälp till henne. Så fint avvägt och bra formulerat när vi följer personlighetsutvecklingen hos Alba om att hitta tryggheten i sig själv. Att hitta mod till det man egentligen inte vågar.

Maken uppskattade också boken och tyckte den var spännande. Något som han fastnade var hur fint Albas och geten Yankos relation skildras. Jag gillade också boken. Som högläsningsbok är den helt okej. Stundvis var det lite svårt att få till ett behagligt läsflyt i högläsningen. Men överlag ändå helt okej. Eftersom storyn enligt oss passar för högläsning för en hel klass så tänker jag att för en lärare som anstränger sig att få till högläsningen kan den fortfarande passa fint. Läser barnet själv - inga problem.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mirabell och Astrakan

Fin berättelse!

21 september 2019

Detta är en teaterpjäs som nu blivit bilderbok.
I berättelsen så möts de två barnen Mirabell och Astrakan på lekplatsen.
Barnen är på många sätt varandras totala motsatser på många vis. Mirabell är blyg och tillbakadragen, samtidigt som hon ofta blir överkörd av andra.
Astrakan däremot hamnar ofta i konflikter så hon blir utåtagerande fast att hon egentligen inte ville.
Men mot slutet av boken inser vi att barnen ändå har gemensamma sidor. De befinner sig bägge två i ett utanförskap och längtar efter en vän. Men inte är
det väl varann de väntar på?

Jag gillar speciellt de uppslag när vi får insyn i de olika barnens vardag. Med var sitt uppslag på rim och fetad text får vi extra insyn på barnens tillvaro. Olika men ändå så lika.

Jag har högläst boken för våra yngsta på 3 & 5,5 år. De har lyssnat när jag högläst men det har inte blivit någon ny favorit.
På sätt och vis kan boken öppna för diskussioner och många barn kan nog känna igen sig i berättelsen.
Samtidigt känns den lite för tillrättalagd och berättelsen är inte helt klockren. Men fortfarande riktigt bra.
Vill man läsa boken i barngrupp i förskolan tror jag det är viktigt att pedagogen först läser igenom boken själv så man är
säker på att boken passar barngruppen.

Jönssons illustrationer är avskalade men ändå starka och uttrycksfulla. En rolig detalj är att Astrakan får vara en flicka i berättelsen. Karaktärer som hennes avbildas ofta som pojkar.
Vuxenvärldens och dess stöd saknas helt i berättelsen, något man kan tänka olika om.

En fin bok!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Alfons siffror

Fin och tydlig!

1 augusti 2019

Vi har läst Alfons-böckerna "Alfons siffror" och "Alfons färger" för de yngsta. I böckerna har man återanvänt bilder från de klassiska Alfons-berättelserna för att skapa uppslag med färg och siffer-tema.

I "Alfons färger" kan vi läsa uppslag såsom "Millas banan är gul", där Gunilla Bergströms illustration visas på vänster sida och texten med gul bakgrund visas
på uppslagets högra sida.

Böckerna som berättelse är väl i sig inte särskilt spännande, men upplägget är otroligt tydligt så det är lätt att ta till sig siffror och färger. Så med ett syfte att öka barnets ordförråd och kunskaper så funkar böckerna fint. De är tryckta i tålig kartong och borde hålla bra långsiktigt.

Eftersom böckerna baseras på äldre böckers illustrationer så blir böckerna stundvis rätt könsnormativa.
Den rosa färgen får representeras av Millas rosa strumpbyxor och i siffer-boken är det Milla som får delta på uppslaget med bakning, Viktor på uppslaget med bilar och Hamdi på uppslaget med fotbollslek. Sen finns ju också mindre detaljer som verkar försöka komplettera bilderna. Pappas vita tvätt lyfts och på framsidan omges Alfons av en rosa bakgrund.
Jag tycker böckerna är fina och läsvärda, sen om man vill kan man komplettera böckerna med småbarnsböcker som utmanar normer lite mer. Då blir dessa böcker ett alternativ med flera.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Alla ska sova

Så vackra illustrationer!

6 maj 2019

I denna bok så har Törnqvist illustrerat Astrid Lindgrens klassiska vaggvisa "Alla ska sova". Med fantastiska illustrationer som breder ut sig över hela uppslagen får vi möta ett lantligt Sverige utifrån ett landskap i sann Astrid Lindgren-anda. Otroligt rofyllda uppslag när djuren slumrar in under skymningen.
En fin detalj är att boken börjar och slutar i ett enskilt barns sovrum, där barnet har slumrat in vid bokens slut.
En trevlig detalj här är att Törnqvist valt att frångå vithetsnormen när hon illustrerat barnet i sängen och valt en annan hudfärg.

En sak som är lite klurigt med boken är också en av boken styrkor, de fantastiska vidsträckta illustrationerna över uppslagen. När vi har sjungit igenom boken har vi fått välja: vill vi sjunga sången korrekt i ett kör? Eller dra ut extra på sången och ta pauser för att kunna beundra illustrationerna tillräckligt länge?
Det är förmodligen tycke och smak där man även kan variera.

Boken är fantastiskt fin och fungerar absolut som t.ex doppresent. Halvklotband tillsammans med matt omslag ger boken en kvalitativ känsla.
Om man vill ha en tydlig kvällsrutin skulle man kunna avsluta läsningen varje kväll med denna bok som avrundning. En tydlig konkret rutin som också förmedlar den rofyllda känslan illustrationerna tillsammans med sången förmedlar.

Vår familj sjunger extremt mycket med barnen så får oss blev denna boken väldigt uppskattad.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

De tre musketörerna

Lättläst klassiker

18 februari 2019

De tre musketörerna av Alexandre Dumas
Bearbetad av Wolfgang Knape
Utgiven av Hegas förlag
Läsålder: Lättläst för 9-12 år, funkar för yngre läskunniga också.

Hegas förlag är ett bokförlag som ger ut lättläst litteratur för barn och unga. Vilket är en superbra grej då det tillgängliggör litteratur som känns meningsfull och är åldersadekvat oavsett personens läsnivå.

Detta är alltså en kraftigt bearbetad och förkortad version av klassikern De tre musketörerna. Bearbetning med text och illustrationerna har även gett historian ett mer humoristiskt inslag som förhoppningsvis håller barnets intresse uppe.
Stundvis känns den förkortad lite väl simpelt när man blir informerad att om karaktärerna talade om något och att händelserna sedan fortsätter utan vidare fördjupning. Samtidigt är det såklart svårt att göra det på ett bättre sätt när man ska skapa ett lättläst verk av en lång klassiker.
Så jag kan förstå och tycker ändå det är bra att tillgängliggöra klassiska verk för en större bredd.
Jag har dock inte läst originalet så kan ej kommentera bokens innehåll i förhållande till denna.

Jag valde att högläsa boken för A (8,5 år) under en kväll och även det fungerade fint. Det är en gammal historia så det är väl föga förvånande att den inte är fantastisk utifrån ett genusperspektiv.
Men jag tycker det finns en mening med att läsa klassisk litteratur som man såklart sedan kan samtala kring. Där ibland om könsroller osv.

A lyssnade fokuserat på hela berättelsen även om han ej var särskilt begeistrad efteråt. Men att känna till huvuddragen i klassikern de tre musketörerna tycker jag är bra allmänbildning som åttaåring.

En bok som passar bra att använda även i högstadiet vid behov av lättläst litteratur t.ex i skolan. Men funkar lika bra att högläsa för lågstadiebarn enligt mig.
Absolut läsvärd överlag vid intresse av klassiska litterära verk.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Pruttresan : sagan genom landet inuti

Fantastisk

24 januari 2019

Jag skulle vilja lyfta och tipsa om en bok som vi tidigare recenserat.
Men under de månader boken har stått i vår bokhylla så har den växt ytterligare i mina ögon, speciellt senaste veckan.

Pruttresan av Lillan Ericsson
Utgiven av Triumf förlag
Läsålder: 3-6 år

"Pruttresan" som är skriven av sjuksköterskan Lillan Ericsson är en glädjefull saga som bäddar in massor av fakta om Mag-tarmkanalen som verkligen ger barnet förståelse.

Natten till i tisdags denna veckan var vi tvungna att åka in till barnakuten med ett barn som var inne på fjärde dygnet med kraftiga magsmärtor.
Det visade sig vara förstoppning som hade blivit missat på närakuten under söndagen. När smärtorna tilltog fick vi då rådet av 1177 att åka in igen men till barnakuten.
Väl där fick vi fantastisk hjälp av underbar personal - wow! Våra barn är inte alltid de lättaste men de bemötte vårt barn precis som denne behövde bli bemött.
Väl där mötte vi också en fantastisk barnläkare som snabbt fångade upp det som närakuten missat.
Han började förklara för vår barn och jag insåg snabbt "Pruttresan!". Då kunde jag påminna barnet om Pruttresan och denne fick då förståelse kring det läkaren prata om då vi kunde minnas berättelsen.
Efter detta har det blivit så otroligt tydligt hur välskriven Pruttresan faktiskt är, att Lillan Ericsson verkligen har massiv erfarenhet inom detta fältet och förstår att det är viktigt för barn att få förstå vid sådana här tillfällen.
Jag har också för mig att hon arbetar på en uppföljare som handlar just om när det blir problem i Mag/tarmkanalen t.ex förstoppning. Den blir ett måste att läsa!

När vi recenserade boken satte vi 4 av 5 stjärnor på den, men jag måste nog faktiskt ta och ändra vårt gamla betyg till 5 av 5 ⭐️.

Tipsar varmt om denna boken till er alla.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej