Användarprofil Barnboksfamiljen / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Barnboksfamiljen

Antal betyg: 743
Antal recensioner: 725

Professor Astrokatt i rymden

Bästa faktaboken om rymden!

18 mars 2018

Detta är en av våra favoritfaktaböcker om rymden, mycket text och mycket fakta - men förpackat i roliga superfina illustrationer och bra upplägg. Så barnen orkar faktiskt lyssna och varje uppslag bjuder in till roliga diskussioner om det man läser.

Det tar lång tid att läsa boken med alla diskussioner och funderingar som kommer under tiden man läser - men det är just för den är så bra - och det är väldigt roligt!

Vi lånar den för tredje gången och gillar den fortfarande - så den är en bra presentbok, speciellt om barnet gillar rymden. Alla människoastronauter som är avbildade i boken är vita män vad jag kan se A så det är lite tråkigt. Men vi väljer att komplettera med ytterliga rymdböcker i läsningen för att nyansera där.
Men jag tycker det är helt OK för majoriteten av avbildade karaktärer är ändå djur som inte är könade för det mesta.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Glassbilen

Bra om trafikolyckor

18 mars 2018

Denna bok handlar om bröderna Texas och Vegas som ska få köpa glass från glassbilen (smart drag för att snabbt fånga upp barnens intresse då glassbilar ofta är roliga grejer).

I boken råkar chauffören ut för en olycka och syskonen är först på plats - vi får följa hur de ringer 112, hur de väntar med chauffören tills polis och ambulans kommer - i slutet kommer chaufförens kollega med en fin överraskning med. Den överraskningen var A's favorit i slutet :-)

Boken är bra för den synliggör tydligt händelseförloppet vid en trafikolycka. Jag tänker att boken kan vara bra att läsa för barn som varit med om något liknande - men även för andra såklart.

Illustrationerna var Blomberg är tydliga och uniformer och utryckningsfordon är realistiskt ritade vilket nog även fångar barnen. Boken kanske hade kunnat haft en större mångfald kring etniciteter men jag tycker fortfarande det var helt ok, bland ambulansförare och poliser finns kvinnor representerade i yrket vilket är bra.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Som ett myggbett, flera gånger om dagen : Majken får...

Bra om Typ 1 Diabetes

18 mars 2018

Bästa barnboken om typ 1 diabetes! Vi har flera vänner som är föräldrar till barn med typ 1 diabetes - fantastiska föräldrar som fortsätter kämpa efter att de gått sönder själva. För ge upp är inget alternativ - för då kan deras barn nämnligen dö. De kämpar med uppstyckad sömn, pumpar och andra medicinska saker som krånglar, blodsockernivåer som inte vill fungera logiskt och den ständiga rädslan att bli smittad av t.ex magsjuka. Vet ni hur farligt en vanlig magsjuka kan vara för ett litet barn med typ 1 diabetes?

Men något som gör mig så ledsen är när dom berättar om kommentarer de fått höra från andra personer, fördomsfulla kommentarer utan kunskap som sårar.

Jag har därför sen en tid tillbaka letat efter en barnbok om typ 1 diabetes som jag vill tipsa er om - jag har hittat flera men ofta har de faktiskt inte varit så bra. Ibland har t.om dom barnböcker innehållit samma fördomsfulla kommenterar som mina vänner blir så sårade av.

Men nu har jag hittat denna braiga jag vill tipsa om!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En tjuv i klubben

Konståkning och tjejer som lyfter tjejer!

13 mars 2018

A gillade boken och låg som ett ljus och lyssnade när vi läste hela boken i en stöt - låt er inte luras att boken enbart "passar" till tjejer - det är en bra bok för alla! Och en bok med starka kompetenta tjejer i huvudrollerna är väl något som många killar borde läsa/lyssna på med.
Härligt med en bok för denna ålder om konståkning - och inte enbart massa hockeyböcker som redan finns på marknaden.
Som man hör på titeln är bokens spänningsmoment att saker börjar bli stulna och tjejerna ska ta reda på vem som stjäl och ska försöka lösa det - men det är så mycket mer som händer i boken med.
I början var jag lite osäker över boken pga att den kändes väldigt girlygirly men jag blev positivt överraskad över den - den är inte alls som man kanske får en fördomskänsla av från början.
Huvudkaraktären Jasmine är en frisk fläkt som står upp för sig själv och vågar säga ifrån - på ett sätt som också är värdigt och snyggt. Samtidigt är boken full av omtanke och empati för varandra, att bry sig om och uppmärksamma någon som är nere.
Den är väldigt fokuserad på det positiva i allt - allt från det man gör bra i prestation på träningen till att se fina sidor med förståelse även hos den som visar sig vara tjuven. Mot slutet av boken är det även två personer som tydligt bryter mot könsnormer i konståkning/hockeyträning och det är helt okej utan att någon rycker på axlarna över det. Jag gillar hur man även lyfter styrkorna hos både hockey och konståkning och hur de kan lära av varandra.
I boken synliggöra också trångboddhet - ett tema som jag sällan tycker syns i barnböcker vad jag minns - men Jasmine och pappa bor i en tvåa där pappa sover på bäddsoffa i vardagsrummet. Att jasmines mamma dog i bröstcancer när hon var fyra år tas även upp - vilket också känns fint då det också behöver ha representation i barnböcker.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Väsenologi : en lättbegriplig vetenskapligt grundad ...

Fångar oss som en riktigt bra skönlitterär bok!

25 augusti 2019

Ingela Korsell har tidigare varit medförfattare till den suveräna Pax-serien. I de böckerna följer vi framförallt de familjehemsplacerade bröderna Alarik och Viggo. Tillsammans med övriga karaktärer måste de skydda ett magiskt bibliotek från diverse olika väsen från den nordiska folktron, samtidigt som de också kämpar med livet i stort.

Nu har Korsell fortsatt ensam på liknande tema och författat en faktabok om nordiska väsen och lokala sägner. Flera olika väsen som varit huvudtema i olika Pax-böcker går att återfinna även i "Väsenologi".

Bokens olika väsen presenteras alla på liknande vis. Först är det ett uppslag med en enklare översiktspresentation av ett enskilt väsen. Denna presentation kompletteras av fantastiska illustrationer som tillåts uppta hela höger sida.
Efter detta kommer ytterligare två berättelser med mer text, som även dem väver in mer fakta samtidigt som lokala berättelser om berört väsen återges.
Dessa är otroligt lärorika att läsa och Korsell väver även in historiska reflektioner i texten. T.ex under avsnittet om Mylingen som är ett mördat barn till en ogift kvinna som kommer tillbaka för att ta hämnd. Då får läsaren också förklarat ogifta kvinnors utsatta situation om de blev med barn förr i tiden.
Så i de medryckande faktatexterna så väver Korsell in mycket intressanta och lärorika analyser. Vi får även ta del av roliga fakta som t.ex hur man skyddade sig.

Jag uppskattar att Korsell har utformat boken på ett sätt som gör att många kan tillägna sig den på olika vis. Vill man mest bläddra i boken och läsa kortare texter, då är första presentationsuppslaget toppenbra. Har man sedan blivit lockad att läsa mer efter denna så finns den fördjupande texten. Samtidigt så är boken riktigt välskriven och rolig att läsa så den går att läsa pärm till pärm.
Korsell är tidigare grundskollärare och det märks i hennes sätt att skriva att hon är otroligt rutinerad i att möta barn i målgruppsåldern. Samtidigt som hon aldrig förminskar sin publik eller undviker obekväma ämnen.

Jag kröp ner i soffan tillsammans med A (9 år) och högläste. När det var dags att sova efter halva boken ville han egentligen fortsätta läsningen.
Att skriva en faktabok som fångar ett barn på samma sätt som en bra skönlitterär bok är inte helt lätt, men Korsell klarar detta med bravur!
Detta är en bok som borde finnas i alla skolbibliotek och förmodligen kommer locka många barn till mer läsning.

Rosenbergs illustrationer är så fantastiska och riktigt läbbiga att de egentligen förtjänar en egen fristående recension. Ett tips att titta igenom bilder vid mitt blogginlägg för en provtitt.

Mitt varma tips är: LÄS!
Har du inte läst Pax-böckerna? Läs dem med!

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Falafelflickorna

Läsvärd bok som berör!

22 maj 2019

Falafelflickorna +
Tack för allt
I både böckerna får vi följa Hawa, en ung tjej som bor i ett av Sveriges särskilt utsatta områden. Där bor hon tillsammans med sina föräldrar och sina många syskon. Hennes stora dröm är att en dag bli polis, och fram tills hon är tillräckligt gammal för att söka så driver hon sin egna hemliga detektivbyrå.
I både böckerna eskalerar dock händelserna till att bli betydligt allvarligare än vad Hawa först tänker. I "Tack för allt" blir Hawa och hennes kompis Sana vittne till en skjutning på pizzerian och Hawa får därefter upp ett spår till gängens knarkhandel.
Sana som vill bli pressfotograf vill genast skriva om allt som händer på orten i skoltidningen, detta visar sig vara farligare än vad tjejerna först tänker. När de sedan tänker vittna om skjutningen eskalerar det än mer.

I boken finns många engagerade kvinnor. Mammor som startar upp en verksamhet mot våld, världens bästa bibliotikarie Barbro, tuffa Nettan från Kris och ett gäng grymma tjejer. En detalj jag gillar starkt är hur Wahlden väver in diverse polisiär fakta i boken som förhöjer läsningen.
I "Tack för allt" är det t.ex tips på hur man som vittne kan observera gärningsmän och minnas bättre. Därför tror jag böckerna passar riktigt bra till barn som är intresserade av polisarbete. Boken arbetar också mycket med barnens syn på polisen och deras roll, hur de kan hjälpa osv.

Jag började som sagt med att läsa Falafelflickorna för A (snart 9 år) som har lite liknande upplägg som "Tack för allt" men handlar istället om hedersvåld och hur Hawa hjälper några flickor som hotas av sina familjer. Min A tyckte tyvärr att boken var riktigt tråkig, och när jag försöker starta diskussioner om det vi läser suckar han bara. Mot protester läser
vi ändå igenom hela boken.
Min magkänsla säger att han är lite för ung för boken fortfarande. Han går nu sista månaden i ÅK2, men jag skulle säga att boken passar bäst att högläsa från ÅK4 om man vill högläsa i klass. För enskilda barn är det nog väldigt individuellt vad som tilltalar dem. Det blev därför så att jag läste "Tack för allt" själv, att ha lyssnat klart på första boken trots protester fick räcka för sonen tyckte jag.
Jag har uppskattat att läsa "Tack för allt" även om jag kanske sett lite konstig ut i Stockholms tunnelbana när jag fnissar i tid och otid eller torkar bort en rörd tår av läsningen.
För boken är humoristisk, allvarlig och hoppfull på samma gång. Den lyfter mycket bra med förorten samtidigt som den inte mörker utmaningar. Samtidigt som de också inspirerar. Böckerna kan säkert resultera i intressanta diskussioner i ett klassrum och borde finnas i alla skolbibliotek. Misstänker man att det finns en hedersproblematik kring ett barn så känns Falafelflickorna som helt rätt bok att sätta i händerna på det barnet.

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ska vi leka mamma, mamma, barn?

Öppnar för att diskutera normer

25 januari 2019

I boken möter vi Alice som bor tillsammans med sina två mammor.
När två kompisar kommer på besök så vill de leka "Mamma, Pappa, Barn" och när de får höra att Alice inte har någon pappa tycker de väldigt synd om Alice. Deras pappa har faktiskt byggt en trädkoja till dem.
Alice blir ledsen men när hon pratar med sin ena mamma förklarar denne att familjer kan se ut på många olika sätt. Alla varianter är okej - det viktigaste är att familjen mår bra.
Boken avslutas med att mammorna bygger en trädkoja till Alice och när kompisarna kommer på besök igen vill Alice leka "Mamma,mamma, barn".

Bokens illustrationer är färgglada och glädjesprudlande. I (5 år) tyckte särskilt mycket om detaljen med trädkojan i boken.

Denna bok väcker lite blandade känslor hos mig. Boken kan vara en ingång att diskutera normer med barn och hur olika familjer kan se ut. Men min känsla är att man isåfall måste tänka igenom hur man talar kring det för att inte förstärka heteronormen, detta goda tankar till trots.

För mig känns det sådär när barnets kompisar blir förvånade att Alice inte har en mamma och en pappa och verkar tycka att det är konstigt att hon istället har två mammor, för att sen tycka synd om henne för detta. Efterföljande berättelse i boken följer förvisso upp detta med väldigt fina diskussioner och bra avslut på boken. Överlag tror jag på barnböcker där en mångfald av olika familjekonstellationer finns representerade och det inte framställs som något konstigt. Böcker där normer breddas och variationen avbildas för vad den är - fullständigt normal.
Boken kommer nära ett toleransperspektiv och riskerar att istället förstärka normen som samkönade föräldrar som avvikande.

Vill man använda boken som ett medel att diskutera normer och olika sorters familjekonstellationer tänker jag att det är viktigt att komplettera med fler barnböcker där regnbågsbarns tillvaro inte avbildas som problematisk ur detta perspektiv. Som tur var har det kommit många sådana barnböcker de senaste åren. Man kan även som vuxen komplettera med att själv kommentera boken att "Oj vilken konstig sak att säga." när barnen kommenterar Alice's familjekonstellation. Överlag tänker jag att det är viktigt att ha en bra balans, för att boken just ska leda till det som författaren tänker istället för tvärtom.

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Silvermysteriet

Toppen som vanligt!

28 oktober 2018

Denna LasseMaja-boken har arkeologi-tema. På en av affärsgatorna pågår en utgrävning med arkeologen Sofia Winge.
Utgrävningen ogillas av vissa, men uppskattas av andra.
En ny deckargåta tar vid som barnen börja lösa, som absolut inte har en uppenbar lösning från början.

Läsarna introduceras även till arkeologi och utgrävningar, precis lagom mycket för att det ska gå in även om det är ett helt nytt ämne. En del författare tycker jag blir väldigt ivriga i att skriva in för mycket fakta, som dels offrar berättelsen och spänningen. Men också rent krasst blir det för mycket ny fakta att ta in på en gång. Detta balanserar Widmark väldigt bra för åldersgruppen enligt mig.
Något jag uppskattar som förälder är att Widmark i varje bok introducerar några svårare ord som han skriver in i ett sammanhang som gör att barnen förstår ordet ändå. Perfekt för utökat ordförråd!

Illustrationerna är som vanligt riktigt fina av Helena Willis. Något som slår mig när jag läser boken högt för både A och I är hur väl utplacerade illustrationerna också är. Jag har nyligen börjat introducera kapitelböcker för I som fyller fem nästa vecka. Då är upplägget med mycket illustrationer toppen, men ändå uppslag som inte har illustrationer finns också. Under de uppslagen får I skruva sig lite och träna på att lyssna utan bilder, för att i uppslaget därpå direkt få titta på Willis fina bilder igen och tålamodet kommer tillbaka. Perfekt när man vill introducera kapitelböcker tänker jag! Härligt också att Willis illustrationer nu för tiden är tryckta
i färg genom hela boken så de verkligen får komma till sin rätt!

Helt klart en toppenbra bok! Kanske något att sätta tänderna i under läslovet.

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
Herr Kanins Chokladfabrik!

Lyfter arbetsmiljö och fackligt arbete

16 juli 2018

Boken handlar om Herr Kanins chokladfabrik där hönor äter choklad för att sedan lägga chokladägg.
Herr Kanin blir dock girig och vill öka lönsamheten i fabriken och pressar hönorna så deras arbetsmiljö blir riktigt usel. När arbetsmiljön blir sämre blir också kvaliteten sämre, klagomålen på dåliga chokladägg strömmar in till fabriken.
Det löser Herr Kanin genom att pressa hönorna ännu mer. Men då får hönorna nog och går ut i strejk. Katastrofen är ett faktum, men till slut blir att bra igen.

Enligt oss så är boken en riktigt bra bok för att diskutera arbetsmiljö och fackligt arbete med barn. Brinner man för arbetsmiljö och kanske jobbar på kommunal/Lärarförbundet eller liknande så är boken riktigt bra för att förklara varför arbetsmiljö och fackligt arbete är så viktigt. Kanske även en bok att använda i förskola eller hemmet om man lyfter Förskoleupprorets #pressatläge - som belyser förskolepedagogers arbetsmiljö.

Är man vego och ser boken utifrån djurrättsperspektiv kanske man blir provocerad när hönorna återigen mot slutet får en bra arbetsmiljö och blir nöjda med arbetet i fabriken. Är man känslig så kan det tolkas som att utnyttjande av djur normaliseras ändå. Där får man bedömma själv, jag tycker att hönor som värper chokladägg med en enhörning som förman är tillräckligt fantasifullt för att inte tycka att den biten är så farlig.
Men brinner man för djurrätt tror jag man kan tolka det annorlunda.

Texten och illustrationerna är sådana som barn ofta älskar att läsa - men föräldrar hatar att högläsa.
Massor av rutor och pratbubblor överallt. Superpopulärt hos våra barn - föräldrarna inte fullt lika nöjda. Men vi väljer barnperspektivet och sätter tummen upp på den modellen 👍
En bok som passar extra bra under påsk - men hos oss så är den populär året om hittills.

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej