Användarprofil Patrick / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Patrick

Antal betyg: 6
Antal recensioner: 6

Rise and Fall of the Third Reich

Mästerlig inledning

30 maj 2004

Den amerikanske journalisten Shirers (som själv bodde i Tyskland under slutet av 20-talet) bok "Rise and fall of the Third Reich" räknas (med rätt) som ett standardverk vad gäller böcker om Tredje riket.
Trots att boken är nästan 40 år gammal så håller den faktiskt än idag, speciellt den första hälften av boken som beskriver NSDAP:s väg till makten och fram till Anschluss (anekteringen av Österrike) håller väldigt hög klass.
Fram till denna tid bodde nämligen författaren i Tyskland/Österrike och mycket av det han skriver är självupplevt, och den del som skrivs med bara tillgång till arkivmaterial håller inte samma höga klass.
Trots detta rekommenderar jag boken, speciellt till någon som vill läsa en lättläst bok som ger en förhållandevis bra och rättvisande bild av tiden före andra världskrigetsutbrott.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Gebirgsjager

Gebirgsjäger under lupp

4 juli 2004

Gordon Williams - en av Ospreys flitigaste författare - ger sig i kast med de tyska Gebirgsjäger (bergsjägare), en elitkår inom Wehrmacht som nog för många hamnat i skuggan av pansararmérna och Waffen SS.
I boken beskrivs gebirgsjägerförbanden ingående, med bakgrunds historia, organisation, utrustning, kampanjer o.s.v.. Allt du vill veta om dessa elitförband finns med i denna bok.
Williams lyckas onekligen mycket bra att beskriva förbanden och deras uppbyggnad, tyvärr håller inte illustrationerna allt för hög klass vilket drar ner slutbetyget något.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

German Security and Police Soldier 1939-45

Ostrukturerad

4 juli 2004

Gordon Williams är utan tvekan en av Ospreys bästa författare (och även en av de flitigaste) i sin bok German Military Police Units 1939"45 ger han sig i kast med en illa beryktad och - för många - säkerligen delvis okänd del av den tyska krigsmaskinen.
I sin iver att beskriva de olika organisationerna - vilka i sann nazistisk anda är oändliga - så försvinner lite av fokus på de olika organisationena som i bästa fall beskrivs kortfattat. Visserligen är det inget fel alls på texten, problemet är att Williams vill för mycket med för lite plats. Det skulle onekligen krävas en långt mycket tjockare bok för att ge alla polisorganisationer en vettig genomgång. Illustrationerna håller inte heller, tyvärr allt för bra.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sturmabteilung, 1921-45

Välskriven

30 juni 2004

David Littlejohns bok om SA (1923-45) håller - vilket också brukar gälla de flesta av Ospreys böcker - hög klass. Boken ger en snabb genomgång om SA:s - onekligen - brokiga historia för att sedan lägga ner större delen av boken på SA:s olika avdelningar, uniformer, utrustning o.s.v.. Det märks att Littlejohn verkligen vet vad han skriver om och att han också kan formulera sig på ett lättfattligt sätt. Ron Volstads bilder håller dessutom väldigt hög klass.
Det enda jag saker - vilket dock är legio för Men-at-arms serien är att man saknar litteraturreferenser för den som vill läsa mer.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Dark Valley: A Panorama of the 1930s

En given plats i bokhyllan

24 maj 2004

Hur växer facismen/nazismen fram i Italien/Tyskland, hur försöker Storbritannien, Frankrike och USA tackla de ekonomiska problemen och de sociala spänningarna som följer i dess spår, vad skapar Stalins skräckvälde och hur dras Japan in i det världspolitiska spelet?
I sin bok försöker Brendon förklara hur de olika länderna drabbas av det politiska/ekonomiska och sociala kaos som följer i spåren av den stora depressionen och hur man väljer väg ur mörkret. Eller väljer man verkligen en väg UR mörkret, kanske är det så att den väg man väljer egentligen leder ännu djupare ner i mörkret?

Vill du ha en lättläst och välskriven bok som tar upp mellankrigstiden är denna bok given.
Det enda negativa jag kan komma på är väl möjligen Brendons val av källa till offren för Stalins skräckvälde som är starkt ifrågasatt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mussolini

Mussolini

24 maj 2004

En intressant bok som skildrar den ökände Mussolini, mannen de flesta känner till, men få vet något om. Till skillnad från sin allierade Adolf Hitler, framställs ofta Mussolini (i likhet med Italiens agerande överlag under tiden före och under andra världskriget) i ett löjets skimmer.

I R.J.B. Bosworths bok om Mussolini försöker författaren ge en bild av Mussolini denne, milt sagt, högintressanta diktator som faktiskt inledde sin politiska karriär som socialist/syndikalist!
Hur bra lyckas då Bosworth i detta försök?
Personligen tycker jag han lyckas riktigt bra, även om boken stundtals är lite trögläst och torr och ibland känns lite rörig så är boken bra!
Jag kanske inte skulle rekommendera den till en "nybörjare", språket är förhållandevis svårt och det märks att Bosworth främst vänder sig till studenter och inte till "allmänheten" i sitt sätt att skriva.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej