Användarprofil Michael / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Michael

Antal betyg: 2
Antal recensioner: 2

Renässansrebeller : från Cecilia Vasa till kung Kris...

Konstig bok

16 augusti 2021

Det är en konstig bok och den här konstigheten gäller såväl omslagsbilden som bokens ämne, den gäller både renässansrebellernas urval och bokens argumentation.
Omslagsbilden boken är prydd med visar ingen av »renässansrebellerna« Anna Carlstedt berättar om utan författaren själv. Betyder det att hon måste anses tillhöra dessa rebellerna fast hon lever i nutidens Sverige eller att hon är deras arvtagare?
När man tittar på innehållet finns det olika personligheter som levt under renässansen: »partyprinsessan« Cecilia Vasa bredvid den franska kungen Henrik IV, den afrikanska drottningen Anna Nzinga som gjorde motstånd mot de portugisiska kolonisatörerna bredvid drottning Kristina. Men ingen Shakespeare, ingen Luther, ingen Leonardo o.s.v. Urvalet verkar vara rent subjektivt och följa principer som inte är särskilt motiverade av historisk betydelse. Det är kanske också anledningen till att författaren har bestämt sig för att respektera jämställdheten mellan kvinnor och män eftersom det finns sju manliga och sju kvinnliga »rebeller«. Dessutom är renässansen en europeisk epok. Har Anna Nzinga verkligen sin plats bland renässansrebeller?
Vad är en »rebell« enligt Anna Carlstedt? Rebeller »står [¿] upp för, eller personifierar, åsikter och livsval som bryter mot tidens normer.« Det råder ingen tvekan om att skandalprinsessan Cecilia Vasa bröt mot tidens normer och förväntningar hennes familj hade på henne. Men är en livsval som beror på »Girls just want to have fun« verkligen tillräckligt för att ge henne den positiva beteckningen »renässansrebell«? Drottning Kristina är säkert en mycket bättre exempel på en sådan »renässansrebell« eftersom det krävde mod och viljestyrka för att lämna tron och tro. Det var långt ifrån ett banalt beslut. Anna Carlstedt använder dock avrättningen av förrädaren Monaldesco i det franska slottet Fontainebleau för att illustrera Kristinas okonventionella och rebelliska temperament. Men oavsett frågan om denna handling är ett tecken på »medmänsklighet« som, »i varje omänsklig tid, kräver rebeller« (Anna Carlstedt) berodde Kristinas beslut på att hon fortfarande var kung och att hon hade rätten på sin sida eftersom förrädaren tillhörde hennes hovstat. Jag vet alltså inte om man verkligen kan påstå att Kristinas agerande är rebelliskt enligt Anna Carlstedts egen definition.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Latin : kulturen, historien, språket

Underbart att läsa

12 augusti 2019

Jag är tysk och nybörjare på svenska. Hoppas att ni kommer att förlåta min dåliga svenska. Den här boken är underbar att läsa eftersom man kan lära sig många saker om latinet och de romanernas historia och kultur. Boken innehåller tre stora delar. Första delen handlar om uppkomsten av det romerska riket och alla de som hade latin som modersmål. I andra delen är frågan om latinets betydelse för Europa efter att riket föll ihop och germanerna invaderade området som förut tillhörde Romarriket. Kyrkan var en viktig bärare av latinska språket och latinsk kultur. Man kan lära sig mycket om hur latin har påverkat andra språk som engelska, franska, tyska och svenska. Tredje delen gäller latinska språket i sig. Det finns en beskrivning av latinets grammatiska strukturer. Det var en härlig läsning.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej