Användarprofil Morran / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Morran (Medvägaskogen)

Antal betyg: 44
Antal recensioner: 44

Berätta aldrig det här

Mors dag blir självmordsdag

4 november 2020

Frida Boysen skriver så innerligt och löpande lätt om sin mors självmord. Hon beskriver livet som de haft gemensamt på ett sått, som för mig som läsare gör ont. Hon fick aldrig en riktig barndom. Hon tvingdes vara moders samtalspartner i allt som är "barnförbjudet". Modern byggde en symbiotisk bubbla kring dem efter att pappan lämnat äktenskapet.
Frida söker svar på varför mamman påstod att det var Fridas fel att hon inte ville levaFridas sökande efter svar på varför mamman tog livet av sig, känns rörande, inte förrän en psykolog påpekar att du behöver ta hand om dig själv,Frida. Du behöver fundera över DITT EGET mående när du levde tillsammans med din mamma.

Den här boken är så välskriven och engagerande!Detta är ett viktigt inlägg i självmordsdebatten - så mycket känslor. en riktig bladvändare - läs den!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Järtecken

Tänkvärt om fördomar

2 februari 2020

Vad är en fördom och hur känns det att leva med och i ett sammanhang där hela ens släkt är behäftad med för-dom? Vi får följa detta genom lille Isak som funderar mycket över om det är någon idé för honom att ens försöka ta tag i sitt liv. Han är ju redan, tillsammans med sin familj DÖMD.
Christoffer Carlsson har skrivit en mycket tänkvärd och viktig bok. Inte minst i våra dagar när vi dömer så fort utifrån många så kallade Troll-synpunkter. Intressant och som sagt mycket tankeväckande!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vi måste prata om 50 : om kärlek, kriser och livslust

Vi måste prata om 50 - eller är det fel att sätta

31 mars 2019

Jag lyssnade till damerna i Uppsala och blev intresserad av att läsa deras gemensamma bok. I början av läsningen så upplevde jag ibland att " detta har jag som passerat - dessa stadier har jag lagt bakom mig",,,
Men nu när hela boken är läst så ser jag en mening med att skippa 50 och istället kalla det för kvinnor och åldrande eller kvinnor och livskriser.
Detta är en bok som fokuserar på kvinnors liv, i många fall enbart dessa fyra men också väldig OFTA sådant som vem som helst kan ta till sig. En handbok i att utvecklas som person. Skönt att Annika Lantz är med som "motvalls kärring" hon har ett stabilt förhållande och trivs med maken som hon ser som sin bästa vän.
Jag kan bli lite trött på att utveckling för en kvinna är det samma som skilsmässa. En sorg och samtidigt en möjlighet till frihet när man har barnen varannan helg. Detta lyfts till vissa delar upp i boken.
Alla ämnen man som kvinna kommer i kontakt med tas upp. Ibland lite väl flåshurtigt och ibland med eftertanke.
Jag är 60 plus och läste denna bok med god behållning. Du som är yngre kan läsa den och du som är äldre än jag. Intressant med systerskap och öppenhet om svära livsfrågor.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vi for upp med mor

"Lite" för mörk

15 augusti 2019

Fortsättningen på berättelsen som tvillingsjälarna suger tag i mig som läsare. Det är ett fint driv i berättelsen och jag är med henne i hennes sätt att berätta till de sista kapitlen. Då tycker jag att det blir lite för mycket av det mörka. Lite mer gråtoner och som det sägs " det är i sprickorna ljuset kommer in". Lite mer av det ljusa -en lite mer sammansatt berättelse med trovärdigt slut så hade jag gett fem stjärnor. Nu får den "bara " 4.
När jag tänker på byn som beskrivs med gemenskaps-församlingen så anser jag att det hade räckt med en övergrepps-pastor(kyrklig man). Det blir lite mycket av enkelriktad ondska och sexuell perversion, anser jag.
Karin S berättar mästerligt om sekten om hjärntvätten och frånvaron av debatt, kultur och annat som ger själen näring. När hon låter HP bli lärare i byn i ämnet skapande.bild så framträder barnens brist på kreativitet på ett skrämmande sätt. Boken blir därmed ett inlägg i religiös fanatism-sekterism. Otäckt bra skildrat.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kvinnokungen

Kvinnokungen

29 januari 2018

Kort sagt: Du som tycker om serien Barnbruden, Pottungen och Rävhonan av AnnaLAestadius Larsson som beskriver 1700-talets Sverige har här möjlighet att få "grotta ner dig " i 1600-talet. Kristina Sjögren skriver och beskriver drottning Christinas vardag ingående och vi läsare får verkligen lära känna henne och hennes mycket speciella vardag. Hon är otorligt ambitiös och stiger upp redan vid 4 för att hinna med att lära sig så mycket som möjligt.
Författaren har skrivit en varm och levande beskrivning av en verklighet som ligger 400 år bakåt i tiden. Hon får oss att känna kylan, dofterna, snusket på gatorna.Spelet/intrigerna kring hovet skriver och beskriver hon så att det som läsare är lätt att följa med. Som regent balanserar hon mellan de olika ståndens krav på den politiska makten. Detta är en bok som jag verkligen rekommenderar till dig som vill veta mer om regenten Kvinnokungen och om Sverige under Stormaktstiden.
Härlig läsning!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ditt liv och mitt

Läsning som berör

25 juli 2017

Maj-Gull Axelsson har gjort det igen. Skrivit en bok som kryper under skinnet på mig. Hon tar tag i de allra svagaste i samhället och ger dem liv så att vi känner in och med dem.Denna gång berättar hon med stor inlevelse om två utsatta grupper utifrån ett individperspektiv. De med förståndshandikapp genom brodern Lars som bor hemma hos familjen.I grannhuset bor Kajsa, bästa kompisen med den psykiskt sjuka mamman.
Huvudpersonens tankar leder oss igenom alla händelser och vissa händelser framstår för mig som så skakande så att jag lägger ifrån mig boken och låter den och mina tankar få ro. Men boken drar i mig och jag måste läsa vidare. Boken är ett tidsdokument från 1960-talets Sverige. Läs den!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hon vars hjärta var som mitt : Dan Andersson och Mär...

En tankeväckande samtidsskildring

28 februari 2021

Göran Greider beskriver både kärlek och fattigdom på ett inkännande sätt. Dan var aktiv och så svårt han hade att få betalt för den lyrik och de noveller som han skrev. Vi får ta del av en fattigdom där Dan inte ens har pengar till ett frimärke.
På Brunnsvik träffar Dan sitt livs kärlek Märta. Deras kärlek beskriver Greider på ett innerligt och varmt sätt. Han får oss som läsare att förstå skillnaden i uppväxt-villkor för Dan och Märta. Märtas far, själv skogshuggare i sin ungdom och med fattigdomen bakom sig. Bor numera på Östermalm och har ett stort engagemang i Baptistkyrkan. Fadern kräver att Dan ska kunna försörja Märta och en familj. Det är villkoret för att de ska få gifta sig. Dan förmår inte försörja sig själv och än mindre Märta. Så de träffas i Stockholm i en ateljévåning i smyg. Vilken kamp för tillvaron.
Boken är en påminnelse om hur fattigt Sverige var i förra sekelskiftet. Det är också en hyllning till Dan Anderssons diktning. Han tillhör inte arbetarförfattarna. De for in tll städerna. Dan är kvar i sin älskade finnmark.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fröken Island

Fröken Island

10 september 2020

Detta ör en ny, favoritförfattare för mig. Jag började med "Den sista kvinnan" , fortsatte med Audur Olafsdottirs ÄRR som hon fick Nordiska rådets litteraturpris frö 2018 och avslutar nu med denna bok.
Tre mycket läsvärda böcker.
Fröken Island är huvudpersonen som vill bli betraktad som en seriös, kvinnlig författare. Olafsdottirs sätt att beskriva de patriarkala strukturerna under 1960-talets Island gör att jag behöver lämna boken after läsning av vissa kapitel. Författaren är mycket duktig på att överföra känslan av frustration och ger en mycket skarp och insiktsfull bild av en kvinnas förväntade lott i livet. Det finns bara en uppmaning! LÄS!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den hemliga historien

Annorlunda driv i berättelsen

19 december 2017

Jag har precis läst min första Donna Tart bok. Vilken speciell språkmiljö jag ramlar in i . Hon beskriver personer så att man följer med in i deras tankar och funderingar, för mig ett nytt sätt att skriva. Att boken karakteriseras som en klassiker, förstår jag.
Men invändningarna? Jag var tvungen att tänka bort den moraliska synen på alkohol och droger. Vi skriver 1970-tal och amerikanska överklassungdomars verklighetsflykt. Samtidigt som det finns gott om brats så tecknar Donna Tart meningslösheten, tomheten hos dem. Richard, vår huvudpersons uppväxtmiljö, fattig på både känslor och pengar gör att vi får se verkligheten genom en "vanlig" persons ögon. Hans styrka är hans intelligens och det är genom att vara smart som man kan ta sig plats i den här skruvade sociala miljön.

Bokens slut känns lite rumphugget och antal sidor(698) kunde ha varit färre men själva berättelsen är så annorlunda så att jag kan rekommendera boken. Läs den!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej