Användarprofil Hobbybibliotekarien / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Hobbybibliotekarien

Antal betyg: 202
Antal recensioner: 196

Pojkarna

Var är de schysta killarna?

1 januari 2012

Tre helt vanlig flickor i åttonde klass, 14-år och på gränsen till unga kvinnor med allt vad kroppslig utveckling innebär. På skolan är de osynliga utom för killarna som hånar dem, tar på dem och visslar efter dem. Inom flickorna växer föraktet för killarna men även för deras egen svaghet.
Bella har ett växthus dit de går och kan vara sig själva. Momo föreslår maskerad och där bakom maskerna kan de agera ut och ha roligt. I växthuset växer en ovanlig växt och en kväll knyter de en pakt och dricker nektar från denna växt och sedan är inget sig likt. De förvandlas till pojkar.
Som pojkar blir de sedda av andra pojkar utan förakt i blicken, som pojkar är de starka. De röker, dricker öl och de provar knark och gör inbrott.
Det jag inte förstår är varför skall man dras till de värsta killarna om man nu skulle bli kille, varför blir man då inte en schyst kille som helt saknas i denna bok?
Beskrivningarna av flickornas frustration över att bli unga kvinnor fast de ännu är barn är BRA.

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

För alltid...

Lagomt spökigt

30 december 2011

Nora skall tillbringa hela sommarlovet på landet hos sin mammas kompis Vanja. Det kan bara inte bli kul. 10 långa veckor utan kompisar och framförallt utan Sebastian. Väl hos Vanja hinner det inte gå lång stund innan det börjar hända underliga saker, mystiska SMS, ljud på natten, saker som flyttar sig och så är det det öde huset med någon som heter Aron ( Nora baklänges)"
Nora tycker sig känna igen både huset och interiören av någon konstig anledning. Boken är bra skriven och jag gillar Angerborns språk, det känns naturligt och lagomt spökigt.

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ensamvargar

Att vara själv är inte detsamma som att vara ensam

27 september 2022

Jag tycker mycket om Katarina Kieris språk och hur enkelt det flyter på. Boken tar upp viktiga ämnen där barn har föräldrar som dricker och dilemmat med att älska, dölja, skydda, hata och ändå hoppas. Att inte veta eller inte förstå den första kärleken. Komplikationen med att älska sin mamma och inte tycka om den nya familjen för mycket. Om att vara osynlig fast man har en "hel familj".
Man kan vara ensam i många situationer där man inte heller borde vara själv.
Det är korta kapitel, varannan Martin och varannan Sasha och jag tycker den är bra! Skulle man läsa den i en klass på högstadiet finns det många ämnen att diskutera. Rekommenderas från 13 år.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En god man

Det är inte lätt att leva

27 september 2022

Jag hoppades in i det längsta att Karl inte skulle ligga med Kattis, utan att de bara skulle vara vänner men det ville inte Bergström. Han var tvungen att låta dem ingå i ett förhållande som aldrig skulle kunna bli av. Både Kattis och Kark sökte bekräftelse och kärlek och det gav de åt varandra. Men jag skulle nog kunnat stryka en del av sexscenerna. Lika så de Jocke genomför.
Alla vill känna sig älskade. För Kattis var Karl en god man.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En hemlig värld

Wianders fantasy tar barnen på allvar

27 september 2022

Bra text och bra typsnitt, korta kapitel med ett fantastiskt innehåll. Svalbard, Björnön och en talande apa, vad mer kan man önska sig av ett äventyr oavsett man är vuxen eller barn?
Denna bok var en mycket positiv överraskning för inte en enda gång tyckte jag att den var tråkig. Fylld av fantasi och roliga händelser tar berättelsen med mig till Arktis och om man måste likna den vid en Harry Potter story så är det nog bara Dexter som är likheten. Dexter är lika osynlig för sin mamma som Harry var i sin fosterfamilj och inte förrän han är borta, saknar hon honom. Dexter har sin morfar som är allt för Dexter. Morfar har tid, morfar ger tid, morfar ser Dexter men morfar har också annat för sig som gör att Dexter hamnar på ett underbart/otäckt/spännande äventyr. Logiskt eller ej, allt finns med för en fantastisk story, framtiden skall räddas!!

-Jag skulle önska en sådan bok till alla mor-och farföräldrar att läsa högt för barnbarnen då de hälsar på. En bok som skulle kunna passa bra att läsa i klassen i en 3:a, 4:a eller 5:a, för det är rolig, spännande och lärorik utan att bli töntig och det finns mycket man kan diskutera om efter varje kapitel.

Som vuxen kunde jag fastna vid en del småsaker men inget är felaktigt utan helt rätt och allt känns genuint och genialt. Wianders språk är lättsamt, men inte barnsligt, förklarande utan att bli "besserwissigt", och han tar barn på allvar. Att vara ärlig och uppriktig är något som barn förstår, lika mycket som om de blir lurade och itutade att de är för små för att förstå.

Wiander är en kämpe för fantasin.

Klar 5:a och mycket lämplig för alla från 8 år // Maria E- Hobbybibliotekarien

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Teobald : det levande skelettet

Berättartärningar

11 april 2018

En kort liten rolig bok som författaren byggt på sagoberättartärningar. Dessa använde han på en sjua, för att trigga kreativiteten när de skulle skriva sagor. Han demonstrerade och slog: Skelett, Cirkustält, Fågel och Ubåt. Det är precis vad denna bok handlar om.
Teobald som vid 27 års ålder plötsligt blir ett skelett och hela hans liv rämnar. För att överleva tar han jobb på cirkus men där är det inte bra, så efter några år rymmer han och visas vägen av en korp och vid kusten blir han räddad av en Ubåtskapten då cirkusens medlemmar kommer springande efter svikaren.
Varför han är ett skelett kommer han få reda på och nu måste förbannelsen brytas. Men bäst är att han efter flykten från cirkusen kommer i kontakt med människor som ser på honom som det skelett han faktiskt är och utgår ifrån det läget.
3:a // Maria E
www.hobbybibliotekarien.com

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fågeln i mig flyger vart den vill

Framsidan gör inte rättvisa åt innehållet

11 april 2018

Augustprisvinnare i kategorin barnbok, fast det ser ut som en konstbok...
Jag måste säga att det skiljer sig väldigt i fråga om urvalet från år till år, särskilt de fyra senaste åren. Berta Hansson kunde ha varit en av kvinnorna i Godnattsagor för rebelltjejer, för rebell är precis vad hon är.
Berta föds i Jämtland 1910 och hon älskar att teckna och måla. Mamman är lungsjuk och Berta vet att hon behövs på gården, hur skall hon göra när hon bara vill måla och rita inte vara på gården och hjälpa till? Jo, hon kan strunta i att maten bränner vid¿som tur är har hon en snäll pappa som med lite påtryckningar av doktorn ger henne möjligheten att utbilda sig till konstnär. Tur att doktorn var en snäll och klok man, för när mamman dör är det bara män som bestämmer runt Berta, pappan, magistern och doktorn.

Fin bok med många målningar, men vem har gjort dem? Författaren? Jo så är det nog, men det framgår inte tydligt. Ett tag trodde jag, att eftersom boken till viss del bygger på Bertas egna dagboksanteckningar, att det var hennes bilder också, men så är det inte. Det är Lundbergs egna målningar. En lugn bok där rebellen sakta växer fram i en tidstypisk berättelse från 20-talets början.

www.hobbybibliotekarien.com

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skrivtävlingen

En inte helt schysst majje!

11 april 2018

11-12 åriga känslor blossar och då en ny tjej börjar i klassen blir Astrid dessutom sotis, fast hon inte är kär i Seb. Men Iggis är bra. Vinnarresan till Stockholm blir inte utan komplikationer och hade kunnat sluta mycket värre.

En bok om vanliga killar och tjejer i en vanlig femteklass, tycker mig känna igen en del, fortfarande. Här skulle jag vilja veta mer om Seb som lever med två mammor, det kanske kommer i nästa bok. Jag skulle också vilja veta mer om den unge läraren Martin som nästan mobbar Astrid för att hon inte vann tävlingen med att, i klassen, säga: "Hur känns det nu då, Astrid! Tevefilm och allt. Du som så gärna ville vinna" Tycker inte att han är schysst.

Bra bok att läsa i klassen och den passar bra från 10 år

www.hobbybibliotekartien.com

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ta mig härifrån

Någon åker bort, andra åker till, några blir kvar

28 november 2017

Många önskar sig bort, andra önskar sig till, några blir kvar. Jag är en sådan som blev kvar, visst, Boden är inte den minsta hålan jag varit i men för många av mina kamrater var den för liten eller för innehållslös. Jag tyckte jag hade allt där och längtade alltid hem då jag var borta. Ahlqvist seriebok skildrar dessa, önska bort- och önska till känslor på ett bra sätt. Jessika som bor i en "håla", jobbar på affären men bloggar och fotograferar och visar upp en sida av sig själv som inte finns. Hon blir så bra på det, att hon ser inte allt bra och fint som finns alldeles bredvid henne. Liknande herden i Alkemisten som vill hitta lyckan, strävar Jessika att komma bort för allt måste vara bättre än hemma. Mmmm¿.

Jag tycker att Ahlqvists skildring av glesbygden är trovärdig och känslorna som Jessika har är det säkert många som delar, men alla får inte tummen ur röven och verkligen vågar se efter om gräset är grönare någon annanstans eller om det är bättre att vattna gräset där man är.
https://hobbybibliotekarien.com/2017/10/17/ta-mig-harifran/

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej