Användarprofil Ola Hakefelt / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Ola Hakefelt

Antal betyg: 5
Antal recensioner: 5

Acceleration

Älskar denna dikt

2 maj 2021

Fantastisk driven och genomförd. Visuellt fulländad som bok, men får ni (efter coronan) möjlighet att se den uppsatt på teater så gå! Såg scenversionen av den på Teater Tribunalen och den var jättebra.
Känner igen mig i så mycket från alla "skitjobb" en haft. Rekommenderas!

1 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vi, skuggorna

Årets viktigaste journalistiska reportage

2 maj 2021

Jag skulle definitivt utnämna detta till årets viktigaste journalistiska reportage 2019. Skuggsamhället, som är resultatet av en rad politika beslut fattade i ideologisk förblindning och med bristande uppföljning, har stora konsekvenser. Både för de utsatta individer som får se sina liv förstörda, och för det svenska samhället.
Och skuggsamhället är skamligt underrapporterat.

Elinor Torp gör här en stor insats, värd att hylla, för att komma till rätta med det. Boken är väldigt välskriven och pedagogisk, personliga berättelser från människor som lever i skuggsamhället varvas med faktakapitel om hur vi hamnade här, intervjuer med myndighetsrepresentanter som berättar om hopplösheten de känner inför att få bukt med problemen, och analyser av vad som faktisk kan göras för att räta upp situationen.

Kort sagt, detta är något alla borde sätta sig in i, och det finns f.n. inget bättre sätt att informera sig om detta än den här boken. Läs den!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tigermannen

Driven berättelse

2 maj 2021

En bladvändare som inleds med att en av bokens huvudpersoner biter ihjäl en annan på trappan utanför hans hus mitt på ljusa dagen. Berättelsen vävs ihop på ett skickligt sätt av författaren, uppbyggnaden gör att det är svårt att lägga den ifrån sig. Jag hade läst Eka Kurniawans episka "Skönhet är ett sår" innan, den är fantastisk, men det här är något annat, en kortare och tätare historia. Kurniawan visar att han är en mångfacetterad författare och förtjänar att nämnas som kandidat till Nobelpriset i litteratur. Mycket bra! För den som inte läst "Skönhet är ett sår" kan jag verkligen rekommendera den också. Den är faktiskt ännu bättre än "Tigermannen".

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri fr...

Mycket bra, läsvärd och viktig bok

2 maj 2021

En lättillgänglig och pedagogisk bok, samtidigt som den personliga berättelsen gör den väldigt stark.
En bok för de som hon skrivit för dem som idag lever under hedersförtryck, men som alla borde läsa, för att få en insikt i vad hedersförtryck är och hur det fungerar. Ett utmärkt exempel på litteratur som kombinerar läsupplevelse med insikter och lärdomar. Den är lättläst och tar inte lång tid att läsa igenom, rekommenderas till alla.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

De effektiva : en bok om varför välfärdens medarbeta...

Det här borde kallas demokratisk folkbildning...

3 september 2019

...eller "vad varje svensk bör veta". För att förstå vad vi röstar på är det väldigt viktigt att förstå hur politikerna sköter sitt viktigaste uppdrag, att fördela de resurser som stat och kommun tar in i skatt m.m. för att uppfylla medborgarnas önskemål om fungerande skola, vård och omsorg framför allt.

Men de flesta av oss har ingen aning om hur det här går till, och blir därför lätt bortkollrade av slipade eller mindre slipade politiker. I den här boken får man lära sig hur verksamheterna på kommunal nivå främst sköts, och framför allt hur de (under)finansieras. Det låter kanske jättetråkigt men den är skriven på ett sätt som gör att man slukar den på ett nafs, och med en oemotståndlig känsla av att vara tvungen att göra något åt den sjuka situation vi har och förvärrar varje år i de kommunala kärnverksamheterna.

Även om man blir förbannad så känner nog de flesta som läser boken att de äv glada över att äntligen förstå hur det fungerar.

Läs och sprid!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej