Användarprofil Axel / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Axel

Antal betyg: 17
Antal recensioner: 9

Vetenskapens bortglömde hjälte : Alexander von Humbo...

Läs den!

3 maj 2017

En av de bästa fackböcker jag nånsin läst om en av de mest intressanta och viktiga forskare som levat.
Som att läsa en äventyrsroman och samtidigt få i sig en massa kunskap och kloka tankar om världen. :-)

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Locus Celebris : Dalby kyrka, kloster och gård

Här finns precis allt du beöver veta om Dalby kyrka...

14 maj 2013

Här finns precis allt du beöver veta om Dalby kyrka och ännu mer som du inte visste att du behöver veta ;-). Ett praktfullt verk som jag kommer att plocka fram åtskilliga gånger under resten av mitt liv. Få som ser den lilla by-kyrkan på backen en mil öster om Lund, kan ana att det blott är resterna av en en gång mäktig katedral.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det löstagbara sinnet : historia om glasögon

Snårigt skriven. Skulle behövt genomgång av en...

14 maj 2013

Snårigt skriven. Skulle behövt genomgång av en redaktör. Synd på ett så intressant ämne! Men man blir åtminstone påmind om hur betydelsefull denna förbisedda uppfinning är.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Människor som gått till överdrift

Hans tre böcker om kändisar är alla lika roliga. Man...

14 maj 2013

Hans tre böcker om kändisar är alla lika roliga. Man kan nästan tro att han levat betydligt längre än hans (35?) år. Träffsäkert sataniskt elakt, men ändå med en varm humor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Mellan husen : bilder från Lofoten

Enligt min mening är detta kanske den bästa av de runt...

14 maj 2013

Enligt min mening är detta kanske den bästa av de runt 50 böcker han målat/skrivit. Aldrig har svärtan varit intensivare och ljuset skarpare!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Brobyggarna

Stel som ett krönikespel

27 september 2011

När hjältebroder nummer 2 lyckades avliva minst 10 människoätande afrikaner med en gevärskula, tappade boken sin sista rest av trovärdighet och intresse. Inte ens tjuvskytten Åsa-Nisse i djupaste Småland hade klarat den "bravaden".
Här dyker det upp åtskilliga Carl Hamilton-kloner: De övermänskliga norska bröderna, de otroligt listiga lejonen Simba und Simba, den briljante afrikanske jägaren, den übersmarte indiske köpmannen, den geniale tyske läkaren, den supermoderna hustrun. De är som superhjältarna i gamla amerikanska seriealbum eller i någon av Guillous tidigare böcker.
Språket är lika stelt som i de krönikespel om svenska historiska hjältar som min generation (tack o lov den sista) tvingades spela i skolan för snart 50 år sedan.
Men om boken får folk att läsa böcker, så har den kanske gjort någon nytta?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Täcknamn Shakespeare : Edward de Veres hemliga liv

Vem var Shakespeare?

12 januari 2008

Att earlen av Oxford var mannen som i verkligheten skrev Shakespeares verk, är ingen nyhet. Det nya är den arsenal av indicier som författarna drar fram. Ibland tycker jag dock att de pressar fram indicierna på ett väl fantasifullt sätt. Trovärdigheten hade vunnit på om boken varit kortare och koncentrerat sig på de viktigaste argumenten. I huvudsak är dock deras argumentation övertygande. Efter att ha läst boken, är det omöjligt att tro på att det var köpmannen och lånehajen Will Shakspear från Stratford som skrev de odödliga verken. Det är något som kommer att göra en del besvikna. Med earlen av Oxford som författare, blir "Shakespeares" verk dock intressantare. Boken ger även en god bild av drottning Elizabeths England.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vi, de drunknade

Hundra år av äventyr.

12 januari 2008

Boken inleds med en realistisk skildring av slaget vid Eckernförde 1848 och sen rullar historien på i full fart i hundra år. Eftersom sjömännen färdas över hela världen får vi skildringar av isen och stormarna vid Newfoundland, slavskeppare i Stilla Havet, tyskarnas jakt på civila fartyg under de båda världskrigen, kylan och stuka-attackerna i Norra Ishavet, utlevelser i sex och sprit i England
under Blitzen och helvetet i Londons skyddsrum. Här skildras hur de bofasta bönderna emigrerar till Amerika, medan de allt annat än bofasta sjömännen försörjer sina fruar hemma i Marstal, och därmed paradoxalt nog blir mer trogna sin ö än bönderna. Sjömännen som tar med sig hela världen hem till sin lilla stad, men som själva finner sin grav i den salta böljan fjärran från Ærø.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Grå resa - Februaribrev från Reykjavik

Grå resa

9 januari 2005

Grått i alla regnbågens färger! Hans bilder är sannerligen inte grå! De få timmar som Reykjaviks februarisol är uppe, målar den himlen och landskapen (vare sig det är hus, snö eller berg) i röda och gula färger i kontrast mot blå skuggor. Bilderna är skenbart enkla, men jag fattar inte hur han bär sig åt att måla på samma gång fotorealistiskt och lätt impressionistiskt! Det gäller alla hans genom åren många böcker.

Texterna i hans böcker är ofta som impressionistiska anteckningar och bra, men det är bilderna som är den stora behållningen.

Han har med all rätt blivit kallad Sveriges bäste akvarellist. Men han låter aldrig sin skicklighet ta död på känslan i bilderna.
Alla hans böcker är bra och borde läsas av alla som tycker om bra måleri och glesbefolkade nordliga bygder!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej