Användarprofil D.N. / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av D.N.

Antal betyg: 49
Antal recensioner: 49

Robin Williams : när skratten har tystnat

För mycket spekulation och författarens syn

31 augusti 2015

Jag reagerar redan från början på författarens förutfattade mening och bestämda åsikt om hur folk ska reagera och vara i olika situationer. En extrovert person (som jag gissar att författaren är) kan aldrig beskriva en introvert person på ett rättvisande sätt, utan att vara väl insatt i vad det innebär att vara introvert. Författaren försöker ge en bild av Robin Williams barndom, men förfasar sig hela tiden över ensam Robin William måste ha varit och avfärdar de positiva minnen Robin Williams själv gett uttryck för som påhittade eller efterkonstruerade. För en introvert person är ensamhet - självsamhet - en livsnödvändighet och i regel där han eller hon trivs bäst.

Sedan kommer författaren ideligen tillbaka till Robin Williams "mörka sida" utan att förstå att en person som behöver självsamhet för att över ladda batterierna och överleva i största allmänhet, faktiskt kan vara en karismatisk och utåtriktad person på scen. Istället förvandlas behovet av ensamhet till en "mörk sida", och förvåning över hur annorlunda och tillbakadragen han var privat.

Att vara introvert och ha ett stort behov av mänsklig uppskattning kan vara svårt, och Robin Williams måste haft det riktigt jobbigt i sitt liv, men författarens extroverta öga på det betackar jag mig för.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

How to Write Science Fiction and Fantasy

Om du är ny inom att skriva och vill skriva SciFi...

7 oktober 2013

Om du är ny inom att skriva och vill skriva SciFi och/eller Fantasy så är denna boken ett väldigt bra val. Om du har skrivit en längre tid och vet det grundläggande om hur du lägger upp en historia, så kommer du antaligen att tycka att det är väldigt mycket som handlar om "vanligt skrivande" och inte genre-specifikt.

Det som var specifikt för genren var väldigt intressant och läsvärt.

Sedan fanns det en hel del om hur man når ut och blir publicerad som kändes amerikansk och förlegad, då den inte alls nämnde Internet t ex.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Never Let Me Go

Om man har sett filmen...

18 april 2016

Jag hade sett filmen innan och ville läsa boken. En del av spänningen i boken var borta, just därför. Historien är skriven i jag-form och Kathy berättar om sitt liv, men det är något konstigt med livet hon och hennes klasskamrater lever. Det kryper fram sakta och det är inte förän i slutet man som läsare förstår. Hade jag inte sett filmen innan hade jag nog känt större tjusning över detta.

Jag rekommenderar ändå att läsa boken, även om du sett filmen. Filmen är förvisso ganska heltäckande om man ser till historien i boken, men att följa Kathy's tankar och reflektioner, samt det välformulerade språket gör den ändå läsvärd.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Liftarens parlör till galaxen : en berättelse om 101...

Rolig, lättillgänglig och lite nördig

18 april 2016

Yens Wahlgren har skrivit en lättsam och humoristiskt bok om påhittade språk, både historiska och nutida. Han har tagit med bakgrunder, skäl till de olika språkens uppkomst och teorier om varför vilka lever vidare och andra inte. Det finns gott om referenser till allt från Linus på linjen, till Tintin, till Game of Thrones och det är sannolikt att ganska mycket av det han nämner finns någonstans i ditt minne.

Det är en fördel att boken är skriven av en svensk författare. Dels för att referenserna blir närmare mina egna preferenser och dels för att sättet att skriva - humorn t ex - känns lättillgänlig. En översatt amerikansk bok förutsätter att man har koll på sin Star Trek och har ofta en annan typ av humor som jag själv har svårt för. Möjligen att en läsare på under tjugo skulle ha svårt att förstå vissa referenser då t ex Linus på linjen var något jag växte upp med, men, som vad jag vet, inte tillhör det som "alla" känner till längre.

Yens Wahlgren ger ett väldigt kunnigt intryck och boken är ett fantastiskt exempel på resultatet av ett seriöst och hårt arbete för att leverera sin passion och kunskap till oss vanliga dödliga med normalt språkintresse.

Det jag saknar och som är till alla böcker om ljuds nackdel är att jag inte kan höra språkexemplen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Särskilt begåvade barn

Viktig bok, men ack så tråkig

20 februari 2019

Varför måste böcker i utbildningssyfte vara skrivna så tråkigt att man storknar? Innehållet är väl helt okej och det är viktig information och något vårt skolsystem behöver sätta sig in i och ta hänsyn till.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

A Short History of Nearly Everything

Hur vet vi allt vi vet?

20 februari 2019

Väldigt intressant och underhållande bok om hur vi vet det vi vet idag. Vad trodde vi på innan och hur ändrades vår syn på det? Verkligen givande. Kommer att läsa den igen,

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lysande blå

En ny spännande värld

20 februari 2019

Historien var spännande och jag var nyfiken på hur det skulle gå hela vägen igenom.
Hade jag fått en tydligare bild av världen historien utspelar sig i hade jag gett den fem stjärnor. Nu hade jag lite svårt att förstå vissa händelser, eftersom jag inte fick en tillräckligt bra bild av miljön.
Karaktärerna var bra och nyanserade.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Minecrafters: Treasure Hunters in Trouble

Kass engelska

3 oktober 2017

Man får vara Minecraftnerd för att gilla storyn. Ok, det var inte förvånande. Men engelskan var så urusel att den var direkt olämplig att sätta i händerna på ett barn som håller på att lära sig språket. Inte nog med att det var torftigt, det var fullt av fel också.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Creative Pop-up

Inspirerande

3 oktober 2017

Tydliga förklaringar. Från lättare till svårare projekt. Inspirerande bilder på enklare och mer avancerade resultat. Kändes som det fanns något för alla som är gamla nog att hantera en papperskniv.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej