Användarprofil Jan Eriksson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Jan Eriksson

Antal betyg: 16
Antal recensioner: 16

Den stora boken om Barna Hedenhös

Skynda att fynda! När nu Barna Hedenhös är en...

20 november 2013

Skynda att fynda! När nu Barna Hedenhös är en rasistisk och sexistisk serie som bidrar dill patriarkatets förtryckarkultur bör man rädda vad som kan av sin barndoms läsupplevelser. Faktiskt går mina tankar då och då tillbaka till den tid då jag trollbunden tog del av fantastiskt detaljrika teckningar och roliga namn och benämningar.

Förlaget drar nu in på återutgivning av böcker vartefter de blir utmålade som icke politiskt korrekta.

Bevara ett svenskt kulturarv i ditt hem!

18 av 20 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Dumskallarnas sammansvärjning

En klassiker i vardande

17 mars 2018

Jag håller helt med föregående recensent och har inte mycket att tillägga. Det enda skulle i så fall vara att för var gång man läser boken så upplever man den på ett annat sätt än gången innan. Vad det beror på vet jag inte. Kanske för att det är så mycket som händer att man fångas av de stora bitarna och missar de små. Läsa om den kan man göra många gånger. Så bra är den!

Jag vill också tipsa om den som ljudbok. Där kan man hoppa in var som helst och bara mysa av fröjd. Men man bör ha läst boken först, annars ska man nog börja från början.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Giganternas fall

Lärorik och kunskapsgivande

4 januari 2013

Bokens tema behöver jag inte nämna, utan skriver vad jag kände under läsningen. Kanske hjälper det någon inför ett köp.

Berättelserna, från de olika länderna, ger ett mycket trovärdigt intryck, och man lär sig massor. T ex förändrades min syn på Tysklands roll under 1:a världskriget helt. På den punkten har jag varit riktigt lurad.

Bokens upplägg är att man läser om t ex livet i Wales för att sedan förflyttas till annan plats med andra människoöden. Normalt tycker jag inte om detta sätt att föra handlingar framåt. Här fungerar det väldigt bra. T o m beteenden och människor jag aldrig skulle välja att läsa om blir intressanta och spännande. T ex vad bryr jag mig normalt om grevinnors garderob?

Jag rekommenderar mycket varmt denna bok!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Linsmännen - E. E. "doc" Smiths Lensmanseries 1 - 6 ...

Linsmän=Lensman

4 augusti 2019

Känns lite konstigt med benämningen Linsmän. Jag har läst alla sex på engelska och de är verkligen bra. Alla som gillar rejäl SF kan glädja sig åt ett magnifikt opus. Grejen är att de goda har sått frön i människor som inte ska träffa varandra förrän "tiden är mogen". Skippa hela första boken fram till andra världskriget. Sedan kan äventyret börja. Och det är djävlar i min låda inte ett litet sådant. Har du funderat på den rätta strategin att överrumpla elaka rymdflottor så har du alternativen här.

Visst märks det att "the american way of life" är det som gäller. Känns udda med organiserat valfusk av de goda, men för sakens skull köper man det.

Jag är/var en inbiten SF-läsare sedan mina tonår. Har nog läst det mesta fram till 2000-talet. Berättelsen om Lensman är precis sådan vi vill ha äkta SF. Rekommenderas å det varmaste. Läser om böckerna vart tredje år. Ungefär.

MEN sista delen (6:e) kan ni skippa. För mig helt obegriplig.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Pakten

Idéen är inte så dum.

18 april 2019

Idéen med Pakten är att par som älskar varandra ska följa en färdig manual som statuerar hur de ska sköta sin relation. Ex ringa ett samtal varje dag. Köpa en liten present varje vecka. Etc.

Men då det här är en bok, så spårar det ur eftersom straffskalan är synnerligen hård för de som är försumliga.

Klart läsvärd spänningsroman.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Trojan War: A Very Short Introduction

Väldigt värdefull information

17 mars 2018

Författaren går mycket noggrant igenom vad som är känt om det Trojanska kriget, eller krigen. Från en mängd olika källor presenteras tolkningar och analyser av högsta värde.
Även om jag betraktar mig själv som rätt kunnig om tiden från 1.500 bc till 400-talets slut så lär jag mig massor av nytt.

Den här boken rekommenderar jag mycket varmt till alla som vill veta mer om "Troja".

Jag hoppas, och förväntar mig, att den är med i kurslistan för de som studerar Antikens kultur och samhällsliv.

Intressant är också att förlaget specialiserat sig på att ge ut denna typ av böcker inom många andra ämnesområden. Tunna men med högt vetenskapligt värde som förklarar olika saker. Därifrån kommer jag att köpa fler.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den falske vännen

En märklig bok

17 mars 2018

Den är märklig av flera skäl. Dels är det konstigt att en svensk, någorlunda ung man, skriver en bok som visar på så mycket kunskaper om det tidiga 1900-talets Europa. Var fick han det ämnet ifrån, kan man undra?

Den är också märklig på så sätt att den stora berättelsen är noggrant skriven. Någon kan tycka omständligt. I den tjocka boken på dryga 500 sidor och liten stil blir det inte så mycket läst första tiden. Då språket är rikt och författaren skriver måleriskt och fängslande så läser man ändå en bit varje dag. Man lär sig också om saker man inte visste att man ville.

Sidohandlingar med lite högre spänning förs successivt in i handlingen och ges mer och mer utrymme vartefter romanen framskrider.
Vid ungefär halva boken ökas läsning på allt mer för att på slutet närmast bli en bladvändare. En sådan där som gör att man ser fram emot att gå och lägga sig.

Tyvärr, för min del, förstår jag inte de sista ca 30 sidorna. Hur slutade berättelsen? Möjligen borde jag förstå, men gör det inte. Därför rekommenderar jag inte boken till en vän.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Art of War

Liten bok

15 februari 2016

6,5 x 7,5 cm är storleken. Eller rättare sagt lilleken. Det jag läst är intressant, men för mig gör det lilla formatet att jag inte klarar av den.

Ska köpa en "större" version.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kamelklubben

En riktigt dålig bok med en helt osannolik intrig....

16 juli 2013

En riktigt dålig bok med en helt osannolik intrig. Mängder av små men mycket störande brister. Ex 1: En av huvudpersonerna anländer till ett möte direkt från sitt arbete som hamnarbetare. Han har skyddshjälmen i handen, de grova arbetshandskarna nedtryckta i bakfickan och MOCKASINER på fötterna. OK. Det kan vara ett översättningsfel.
Ex 2 Den mkt tjusiga hjältinnan arbetar som jurist på departementet, ger pianolektioner och knäckar extra som bartender. Hon tar ett glas rödvin som drink före maten vid ett restaurangbesök med sin tillkommande älskare.
Författaren har hög ambitionsnivå att förklara saker, t ex islam, men det blir bara långdraget och larvigt.
Läs hellre Ludlum, eller t o m Clancy, om ni är ute efter spänningslitteratur om konspirationer,

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej