Användarprofil David / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av David

Antal betyg: 2
Antal recensioner: 2

Utifrån inget ljus till hjälp

Lågmält och omskakande

12 december 2020

Tobias har skrivit en bok som verkligen berörde mig. På djupet. Han har lagt märke till en av alla dessa olyckliga och alkoholiserade männniskor som rör sig i vår stadsbild. En sådan som vi andra vanligtvis går omvägar runt och förbi. Som gör att vi skyndar lite på stegen.

Och sedan har han med silkesvantar och stor ömhet berättat hennes historia - såsom han tänker sig den.

Det är alldeles för lätt att ignorera, se bort eller skynda förbi. Det är nästan lika lätt att distansera sig eller till och med se ned på. Tobias omöjliggör det med sin berörande berättelse. Och jag är både tacksam och lite skamsen på en och samma gång.

Det är lågmält och omskakande i all sin vanlighet. Och han gör det utan överdrifter eller utsvävningar.

De enda invändningar jag har är att den bakvända kronologin förvirrade mig emellanåt. "Nej, just ja. Det där hade ju inte hänt än." Att lära känna någon baklänges är ovant. Jag tror dock att berättelsen vinner på det grepp han valt. Den glimtvisa förvirringen är nog bara en ofrånkomlig sidoeffekt.

En annan sidoeffekt av stilgreppet är att berättelsen hela tiden rör sig bort från upplösningen - samtidigt som just upplösningen hela tiden fylls ut, blir fastare i konturen och mer komplett. Men också mer avlägsen. En märklig och fascinerande effekt.

Tack Tobias för att jag fick ta del av din lågmälda men djupt omskakande berättelse. Den kommer att dröja sig kvar. Troligen för gott. Inte mig emot.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Frank

Frank -En kvardröjande man i en framrusande samtid

11 juni 2020

Frank har inte hittat sin plats i dagens samhälle. Han är en bitter, sargad och kvinnoföraktande konstnärssjäl som ägnar dagarna åt alkohol, kvinnoförnedrande porrkonsumtion och nostalgiska tillbakablickar på sina egna golden days på 80-talet. Emellanåt målar han några tavlor. Alltid samma motiv - dessa vindpinade träd.

Alkoholen dövar och porren eggar. Tillbakablickarna tröstar och målandet sörjer för brödfödan. Men inget av det skänker någon varaktig tillfredsställelse. I bakvattnet skvalpar ett självförakt som är svårt att fly undan. Han lever fullständigt ohållbart - och han vet om det.

Han har en religiös vän som regelbundet försöker frälsa hans förtappade själ. Och även om Frank själv är troende så är han inte intresserad av den sortens framkrystade godhet som hans vän påtvingar honom.

När Sigrid kommer in i hans liv är det något som förändras. Hon är inte en man. Men han ser henne inte heller som en kvinna. För honom är hon könlös. Och det är bara då han kan uthärda hennes närvaro.

Resten av berättelsen byggs sedan skickligt upp mot ett crescendo som är både spännande, olustigt och nervpirrande.

Frank är en viktig bok om svåra frågor. Den lyfter ut porrens skadliga inverkan i ljuset och tvingar läsaren att förhålla sig till det. Men i lika stor utsträckning behandlar den existentiella frågor, människors drivkrafter och hur man kan finna en mening med allt.

Det som möjligtvis skiljer Frank från andra män i liknande förhållande är att han har en intellektuell kapacitet som gör att han kan företa en mental resa. Och det är möjligheten att företa den mentala resan som gör boken mycket läsvärd!

Boken är skriven i jag-form och saknar kapitelindelning. Ett ovanligt grepp men man vänjer sig snabbt vid det obrutna flödet. Som läsare uppskattar jag greppet.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej