Användarprofil Peter Högberg / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Peter Högberg

Antal betyg: 1
Antal recensioner: 1

Utan ånger : Gustaf Ekström - SS-veteranen som grun...

Viktig bok att läsa

30 april 2017

En man i som under andra världskriget engagerar sig i Waffen-SS och stödjer Hitler, kommer sedermera vara en av personerna som finns med och lägger grunden för Sverigedemokraterna. Om detta handlar boken "Utan ånger" av Johan Ulvenlöv. Matti Palm och Anders Larsson. Men de lyckas också fånga hur judarna deportera till utrotningslägren. Vi följer personerna och lär känna dem på vägen till helvetet. En bok som inte lämnar någon oberörd.

Boken är en resa i Gustaf Ekström liv. En man som växte upp under ordnande förhållande och sedermera anslöt sig till den nazsisitiaka rörelsen. I Sverige och vidare till Amerika, Norge och så Tyskland, under brinnande krig. Vi kan följa hans rörelser och också hur judarna samtidigt förs till utrotningslägren, hur de vräks från byggnader som blir kontor för SS och nazisterna. Boken blir tydlig på det som hänt och att försöka förneka förintelsen blir märkligt när det finns vittnen och dokument som styrker det avskyvärda som inträffat.

Författarna har gjort ett riktigt grävjobb i olika arkiv världen över för att få ihop denna bok och historien om Gustaf Ekström. De har också fångar in de judar som tvingades lämna sina hem för att nazisterna skulle kunna få kontor där de ville. Vi kan följa dessa judar från sina boende till ugnarna i utrotningslägren. Ett detektivarbete av rang. Men det är inte bara en bok som staplar fakta om nazisterna brott och agerande utan också ger en känsla för de personer som fick sätta livet till.

En fråga är om denna bok behövs 2017 och svaret är tydligt. Sjävklart så behövs den. Vi ser hur de fascistiska och nazistiska rörelserna finns kvar och kliver fram. Åter så hörs de som vill förneka förintelsen. Runt om i Europas parlament sitter partier som har rötterna i dessa rörelser. En del mer påtagligt och andra liter diffusare. Men de har gemensamt att de vill tydligt skilja på vi och dom och aldrig har våldet särskilt långt bort från sig. Det sägs att historien upprepar sig och kan vi motverka detta så är det av vår demokratiska plikt att göra det. Denna bok är en del i detta.

Jag är glad att mina vänner skrev boken och att jag fått möjlighet att läsa boken. Hoppas många med mig gör det samma och att den används som ett underlag i samhällsdebatten om hur vi måste hela tiden vara vakna på dessa antidemokratiska rörelser som aktivt vill omstörta samhället.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej