Användarprofil Bo Dahlberg / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Bo Dahlberg

Antal betyg: 2
Antal recensioner: 2

Söndagsvägen : berättelsen om ett mord

Boken Söndagsvägen är det bästa jag läst på länge

2 november 2020

PE är en författare av mycket hög klass. Hans beskrivning av Hökarängens femtio och sextiotal är så träffande att jag förstår att han har gjort betydande och noggrann forskning kring stadsdelen och de då boende på Söndagsvägen. Först tänkte jag att han måste vara uppväxt i området. Nej, PE är född i Boden 1957. Jag född 1947. Då bodde jag hemma hos mina föräldrar på Russinvägen 76, några hundratals meter ifrån mordplatsen. Jag skulle fylla 18 år i september 1965. Vi (arbetarklass) som bodde i flerfamiljshusen hade inte något umgänge med de (medelklass) som bodde i radhusen på Söndagsvägen.
Visst snackades det i familjen och bland kompisar en del om det inträffade. Men - inte mer än vad som var vanligt.
Jag visste inte vem Kickan var, kände inte igen henne på bilder som visades i tidningar och tv.
Varför just detta mord har fastnat hos mig, beror inte så mycket på att det begicks i Hökarängen. Utan till min förskräckelse att jag själv haffades, när jag ensam strosade runt i skogsområdet nedanför Lingvägen. I en svart Volvo Pv på cykelstigen, satt två män, de klev ur bilen och ropade till mig att de var poliser och anbefallde mig att komma.
Efter mycket om och men, togs jag till förhör i det gamla polishuset på Kungsholmen, förhördes kort av - tror jag - GW Larsson.
Jag var skitskraj, inte för det, de var ute efter. Jag hade en oöppnad kvarter vodka som jag tänkt gömma i skogen. Hem vågade jag inte ta flaskan. För mig handlade det bara om att ingenting fick sabbas för att få lämplighetsintyg, så att kunde börja ta körkort när jag fyllt 18 år.
Som sagt, förhöret blev kort. De två poliserna skjutsade mig tillbaka. Hör och häpna, jag fick tillbaka vodkaflaskan. De så att det inte var deras bord, utan ordningspolisens. De frågade givetvis varifrån jag fått flaskan. Jag ljög och sa att jag köpt den av langare vid Slussen. Ville inte gola ner en jättehygglig gubbe på firman.
Nu när jag läst boken förstår jag mer varför de plockade in mig. När jag togs var polisen smått desperat, de hade kört fast och GW Larssons order var nog "plocka in varenda jävel som rör sig i trakterna"?

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Pippi Långstrump. Sommarlovsboken

Toppen

18 augusti 2020

En perfekt gåva att ge bort till nära och kära. Kan definitivt rekommendera denna till er som vill köpa en gåva.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej