Användarprofil Josskito / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Josskito

Antal betyg: 18
Antal recensioner: 18

Kalla mig Amanda

Underhållningsroman med humor och värme

15 december 2017

En feelgood med mycket humor och värme, härliga karaktärer som vill hitta kärleken men stöter på patrull. Idén där kvinnor går samman och startar en blogg för att sätta dit otrogna män är genialisk. Det är spännande när man är mitt i upplösningen. Hur ska det gå?

Detta är en underhållningsroman som gestaltar singelkänslan när man kan göra precis som man vill fast det egentligen finns en längtan efter tvåsamhet, ett starkt systerskap och sex. Den är rolig, har glimten i ögat och gör läsaren glad. Läs den!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Britt-Marie var här

Av 6 stjärnor får boken 4, värd att läsas.

10 januari 2015

Nu har jag läst den, Britt-Marie var här. Boken är genomarbetad och har många ljusglimtar, författaren Fredrik Backman lägger obemärkt ut frön som gror och som läsaren skördar mot resans slut.
Jag skulle säga att den är i stil lik En man som heter Ove. Min mormor hälsar och säger förlåt är min favorit av Backmans böcker och jag tycker att Min mormor skiljer sig från Ove och Britt-Marie.
Britt-Marie är välskriven och lättläst utan att bli enkel. Språket har en bra rytm och man hör Backman-tonen. Den handlar om en kvinna som aldrig levde sitt eget liv eller följde sina egna drömmar. Bara för att man vet det blir man nyfiken på varför och om hon någonsin kommer att göra det.
Författaren skildrar på ett fint sätt hur obetydliga saker kan vara för vissa medan dessa är livsviktiga för andra. Fredrik Backman bjuder också på roliga poäng och fniss.
Britt-Marie är boken för dig som tycker om en lättläst bok. Britt-Marie är boken för dig som vill läsa något med substans utan att för den sakens skull tyngas ner. Av sex stjärnor ger jag denna bok fyra och är värd att läsas.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Folk med ångest

Om att räcka till och hitta hem och vara vilsen.

25 juli 2019

Den här boken sätter så himla mycket fingret på - livet. Om vad som är viktigt. Varför vi inte ger upp fast vi innerst inne vet att det är lönlöst. Om hoppet. Det vi vill säga men inte vågar. Varför vi ljuger. Om liv som levs fast man egentligen vill leva ett annat. Om att passa in. Anpassa sig. Bångstyriga människor vi älskar och stundtals hatar men älskar dem mest i alla fall. Om att vad som är rätt inte alltid är korrekt. Om allt det där vi tror vi är ensamma om. Om skörheten som förkläds med taggarna utåt. Om usb-kablar. Om att räcka till och hitta hem och vara vilsen.
Boken har fått mig att skratta många gånger 😂 och gråta 😭. Jag älskar den! Fredrik Backman är ett geni. Tack för en underbart fin berättelse.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Född på en söndag

Den här boken är wow!

11 september 2015

Vilken debut! En intelligent, varm, glad och på sina ställen sorglig bok. PeKå Englunds "Född på en söndag" är en varm skildring av huvudkaraktären Jalle som man får följa som liten och sedan vuxen.

Språket är rappt och levande, med ett djup som skildras på ett enkelt sätt. Det är svårt men Englund lyckas!

Författaren har ett fint barnperspektiv när läsaren följer Jalle som liten. Läsaren tillåts komma lille Jalle inpå livet. Som vuxen följer man Jarl i tredje person vilket skapar ett uns av mer distans. Då styr Jalle själv vem som ska få komma honom inpå livet. Författaren skriver med en stor närvaro och som läsare följer man helt enkelt bara med. Ju mer lille Jalles och vuxna Jalles historier kommer närmare varandra, desto närmare in i huvudkaraktärens inre kommer man.

Boken handlar om ett barn som finner sig i saker han inte kan påverka. Ett barn som har en fantasivärld som blir en del av hans verklighet. Ett barn som blir vuxen och hur hans förflutna finns där, påverkar och formar.

Vardagsskildringen om hur män inte förstår sig på kvinnor (och tvärtom) är fantastisk, det är inte lätt att göra rätt, även om Jalle försöker och gör rätt - hur kan det ändå bli fel?
Författaren har en känsla för detaljer att jag får gåshud. Det är dofter, gester, blickar, rörelser. Jag måste ta reda på hur Chanel nummer fem doftar och även Old Spice med lite Eternity.

PeKå Englund knyter ihop säcken på ett smart sätt och som läsare får man (oväntade) svar på sina frågor.

Slutligen älskar jag att boken var 446 sidor och några rader lång. Så mycket av det goda att jag storknade ända till slutet.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
Om du bara visste

Vilken debut!

5 september 2014

Caroline Säfstrand lyckas hålla ett bra tempo och en fin spänning från början till slut. Det faktum att boken inte är indelad i klassiska kapitel tyckte jag om. Upplösningen och hur författaren tog mig som läsare dit var smart och överraskande, jag hade aldrig listat ut det.
Jag tyckte väldigt mycket om språket. Lagom djup och fina karaktärer. Värd att läsas.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hålla andan

Så himla bra bok!

25 juli 2019

En bok om syskonskap, beskydd, kärlek, ungdom, gränslöshet, kontroll och simhall. Älskar författarens språk, hennes röst. En superfin berättelse. Läs den!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Manhattan Transfer

En underbar smällkaramell!

29 april 2019

Vilken underbar smällkaramell. En fantastisk debut. Som utlandssvensk är det många igenkänningar. Allt nytt och roligt. Ensamheten. Möjligheterna. Att våga ta för sig. Att lära sig andra sociala koder och outtalade regler. Anpassa sig. Kämpandet. Ekonomin. Att inte kunna äta sig mätt. Att stå utan skyddsnät. Att ha the time of your life.

Om du ska läsa en gul bok i år så är det självfallet den här. Underbart, rappt språk. Tycker författaren har hittat sin egen röst. Det bjuds på humor och sätter den där känslan när man vet att ALLT verkligen är möjligt!

Stort grattis, Katja Hvenmark-Nilsson, till en fantastisk bokdebut!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

STHLM Grotesque

Spänning, smart intrig och intressanta karaktärer!

14 oktober 2017

Wow! Stämningen sätts från första sidan. Hanna Lindbergs Sthlm Grotesque är skickligt skriven med en grymt smart intrig. Efter att ha läst hennes debut hade jag stora förväntningar. Och de uppfylldes verkligen! Författaren lyckas hålla spänningen från första kapitlet ända in till sista sidan och upplösningen.

Karaktärerna är intressanta, komplexa och som läsare fattar man till och med tycke för de som egentligen inte är sympatiska. Jag tycker Lindberg är skicklig på att visa intrigen ur flera olika perspektiv vilket gör att man förstår att allt inte alltid är vad det verkar, och det är helt omöjligt att lista ut hur det ligger till.

Jag tycker det är häftigt att man får ta del av hur det går till inne i restaurangköken. Verkligen en hård bransch där alla måste veta sin plats vilket författaren skildrar på ett lysande sätt.

Det märks att författaren är journalist och för över det tänket på huvudkaraktären Solveig. Solveig, som är krånglig och svår, hon vill bara ha det alla vi andra vill ha. Villkorslöst kärlek. Men hon trasslar till det för sig och det är inte lätt att vara Solveig.

En enormt spännande bok som jag inte kunde lägga ifrån mig. Lyckost alla som har läsupplevelsen kvar!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ordbrodösen

En makalös debut

5 februari 2017

Alla som tycker om spänning, mysterier och oanade vändningar borde läsa Ordbrodösen. Huvudkaraktären Alba ska på sin 18-årsdag få den kraft alla ordbrodöser får då, nämligen kraften att kunna styra andras tankar och handlingar. Men på inträdesprovet misslyckas hon. Från start är mysteriet ett faktum och läsaren får följa Albas egna väg att hitta svaret på släktens hemlighet.

Anna Arvidsson har ett fantastiskt språk. En unik berättarröst och ett vackert bildspråk. Det är så perfekt.
Författaren visar på enorm kreativitet och har hos mig skapat en beundran att komma på hela storyn. Så unik, så magisk, så overklig och samtidigt så trovärdig och nära verkligheten.

Det är korta kapitel som steg för steg tar läsaren närmare upplösningen. Helt plötsligt svänger det åt ett oväntat håll när man tror att man har kommit på svaret. Ordbrodösen är en annorlunda version av magisk sci-fi och ger Harry Potter-känsla blandat med en touch av Cirkeln. Den går bara att älska!

Mina förväntningar på den här boken var väldigt höga. Författaren var så ambitiös, så noga, så duktig. Skulle hon leva upp till den hype som skapats kring Ordbrodösen?

Svaret är ja, med råge. Bara en sådan sak som att Anna Arvidsson kom på ordet ordbrodös, ett ord som inte fanns, fångade mig första gången jag hörde talas om henne. När jag väl började läsa, kunde jag inte sluta förrän sista sidan var nådd. Tack för en fantastisk nutidssaga.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej