Användarprofil Gustavs bokhylla (finns på instagram) / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Gustavs bokhylla (finns på instagram)

Antal betyg: 742
Antal recensioner: 741

Mio, min Mio

Nytappning med fantastiska illustratitioner

21 september 2020

Mio min Mio är en riktig klassiker och det kan inte vara helt lätt att illustrera en bok likt den. Det är stora skor att fylla men Johan Egerkrans gör det dock riktigt bra och vilka fantastiska illustrationer sen. Han gör det med bravur. Mio min Mio är en magisk bok och allt det har Johan lyckats fånga med sina illustrationer.

En riktigt fin presentbok att investera i till sig själv eller någon man tycker om. Passar både barn och vuxna.

6 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den falska rosen

Spännande och fin bok

17 juni 2020

Nu har vi läst Den falska rosen som är en fristående bok men bygger på samma karaktärer som föregående bok. Den är spännande och bra och man har svårt att lägga den ifrån sig. De fina illustrationerna på de olika karaktärerna i början gillar vi och den detaljrika bilden över Glasgow kan man titta länge på. Åldern på boken är satt ganska högt och man förstår varför. Vi tycker dock att den fungerar som högläsningsbok för oss (barnen 7 och 10 år).

6 av 7 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Barnens bästa bibel

Enkel och fin bok

19 november 2020

AC:
Upplägget på denna bok känns bra då Sören Dalevi skriver på ett enkelt och oprackade sätt. Det är olika berättelser i boken och även klassiska psalmer. Man behöver inte sträckläsa boken om man inte vill. Marcus-Gunnars Petterssons illustrationer är som vanligt detaljrika, lockande och spännande. Fantastiskt fina bilder.

Att läsa bibeln kan kännas härligt eller provocerande beroende på vilken sida av myntet man står på. När vi bläddrar och läser i boken känner vi att det inte spelar någon roll om du är religös eller inte. Boken öppnar också upp för samtal.

En bok som kan läsas högt hemma eller i klassrummet.

5 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Pärlfiskaren

Läs den! Den är jättebra!

11 november 2020

Gustav 10 år:
Jag har läst Pärlfiskaren och jag tycker att den var jättebra. Den är spännande och det är ett äventyr. Det är första boken i en serie.

Boken handlar om Miranda som bara har en arm och som är södra regionens skickligaste pärlfiskare. Det är en roshaj som tagit armen. Drottningen utlyser jakten på ögonstenen och då bestämmer sig Miranda för att hitta den pärlan. Hon måste vara med Syrsa som är ett barn och hon pratar hela tiden. Hon kan inte dyka utan att det åker sand överallt.

Ögonstenens förbannelse gör att den som börjar leta aldrig kan sluta men hittar man den behöver man aldrig mer längta.
Det finns många annorlunda namn i boken och jag tycker boken är magisk.

AC (mamma):
Jag har inte läst denna bok men det enda Gustav sagt till mig är Läs! Du måste läsa den! Jag antar att jag måste läsa den.

5 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Grattis världen! Jag är här nu!

Rolig och fin bok

26 oktober 2018

Vi läste boken om Athena som högläsningsbok men jag hade kunnat läsa denna själv. Både mamma och lillebror tyckte boken var rolig så jag fick inte läsa den själv. Boken handlar om Athena som är en tuff och målmedveten tjej som vill rädda vår planet. Hennes familj är lite rörig just nu men det reder till slut ut sig precis som de tokigheter Athena hamnar i. Vi gillade verkligen denna bok och hoppas att det kommer att komma en uppföljare.

5 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hilma af Klint : kartor över osynligheten

Fin, pedagogisk och annorlunda bok om konst

11 december 2020

Gustav 10 år:
Mamma läste boken Hilma af Klint kartor över osynligheten och det var ganska spännande.
Den handlar om en konstnär som inte blev känd förrän hon dog. Hon var före sin tid också. Folk förstod inte hennes målningar och hon höll på att utforska religion och filosofi. Det är fina bilder i boken.

Philip 8 år:
Jag tyckte också att det var spännande att läsa om Hilma. Hennes tavlor är lite konstiga. Jag skulle vilja titta på dem.

AC (mamma):
Detta är en annorlunda bok om en annorlunda person i en tid när kvinnan skulle synas, vara ljuv och inte höras. Vi visste ingenting om Hilma af Klint och efter att ha läst om henne som person, hennes resa och hennes konst så blev man sugen på att veta mer. Det skulle vara fantastiskt roligt att se en av hennes tavlor på riktigt exempelvis.

Hilma af Klint (1862-1944) var en svensk konstnär, esoteriker och pionjär inom abstrakt måleri. Hilma af Klint är en av de konstnärer som först långt efter sin död uppmärksammats och fått erkännande vilket är sorgligt och ganska vanligt. Hon var en sökare, och sökte sig till ett flertal filosofiska riktningar. Om någon klassificering skall ske är väl Hilma af Klint att anse som en teosofisk konstnär kanske.

I boken får man lära sig om Hilma, se några av hennes verk och till detta finns fina illustrationer.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Horton hör en vemling

Fin och fantasifull bilderbok

20 november 2020

Gustav 10 år:
Mamma läste bilderboken Horton hör en vemling för oss. Vi har sett den på film tidigare och det är en ganska gullig historia. Elefanten i boken måste ha en superhörsel eftersom den kan höra vad de säger på det lilla dammkornet. Ingen annan hör. Det är fint att elefanten kämpar för dem. Illustrationerna är roliga och boken är skriven på rim.

Philip 8 år:
Jag tycker om bilderboken. Elefanten är så snäll. Den vill ta hand om de som bor på dammkornet och elefanten kämpar för dem när de andra djuren bara vill att dammkornet ska försvinna. Vad spelar det för roll? Elefanten kan väll få vara med sitt dammkorn. Det är konstigt att alla blir snälla sen när de kan höra de som bor på dammkorne.

AC (mamma):
Som barn har jag inte läst så mycket av Dr.Seuss. Grinchen har jag både läst och sett men inget annat. Som vuxen har jag nu läst ytterligare två böcker av alla 46 som Dr.Seuss skrivit och illustrerat. Jag kan tänka mig att läsa fler. Det är häftigt och samtidigt sorgligt att hans böcker handlar om ämnen som är relevanta även i dag.

Bilderboken Horton hör en vemling handlar om en elefant som hittar ett dammkorn och dammkornet är som en egen planet med varelser som bor, arbetar och har familjer. Självklart vill elefanten skydda dammkornet och man känner nästan en stress för dem då alla andra i djungeln bara vill att dammkornet ska försvinna för syns eller hörs det inte så finns det inte. Om man tittar på det djupa i boken så handlar den om att skydda de utsatta och att göra sin röst hörd. Boken känns passande i valtider.

Illustrationerna är fantastiska och detaljrika. Jag vill också hitta ett dammkorn som är som en planet.

Det är Marianne Tufvesson som gjort översättningen och detta med rim kan inte vara lätt. Hatten av då det är både kul och relativt enkelt att läsa texten. Det innehåller en del äldre ord men inga ord som inte går att förklara. För mig var det en mycket stark fyra på denna bok.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kom dagen, kom natten

Vacker och poetisk bilderbok

4 maj 2021

Philip 8 år:
Det är en lite annorlunda bok för man kan veckla ut boken som ett dragspel. Det är ganska kul faktiskt. Jag längtar efter sommarlovet nu. Jag vill bada och sova så länge jag kan.

AC (mamma):
Så kom dagen den sista sommardagen. För morfar sa att höststormarna var på väg.
Lite vått i gräset, kallt under fötterna. Men varmt i solen i ansiktet.

Så börjar den vackra och poetiska bilderboken Kom dagen kom natten. Det är en lekfull bok som kan vecklas ut eller läsas ihopvikt (dock kanske lite känsligt för ovarsamma fingrar) och jag är svag för överraskningsmoment likt detta. Meningarna drar mig tillbaka till barndomens varma sommardagar och jag känner frustrationen hos barnet i de delar av boken då hen är för liten för att vara med. Jag känner värmen under mina fötter när hen går på stenarna. Jag känner lukten från blöta bad och grässtrån. Jag känner tryggheten från min farfar. Jag känner längtan efter sommaren och jag inser att jag haft lyckan att ha fina somrar och sommarlov och det ligger en stor önskan om att mina barn en dag ska minnas dofter och känslor på samma sätt bara genom att titta på illustrationer likt dessa. Nostalgi!

Boken får starka fyror av fem av mig för tillbakablickar och text och illustrationer som gifter sig tillsammans med en fin lekfullhet.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lönndörrens hemlighet

Spännande och rolig bok för december eller högläs.

2 oktober 2020

Gustav 10 år:
Mamma läste Lönndörrens hemlighet för oss. Den är jättebra och gick fort att läsa. Den är tänkt som en kapitelbok för December och det är spännande redan i första kapitlet så det är svårt att bara läsa ett kapitel per dag fast det nog är så man ska göra.

Boken handlar om Sam som fyller 10 år som är ensam. Det finns en katt han ibland är med men annars är han ensam. Han får inte leka med kompisar hemma och hans föräldrar är döda så han bor med sin farbror som heter Albin. De bor i en stor herrgård i en fiskeby. Albin är rik och sur. Varför är man sur om man är rik egentligen.

Jag vet inte hur jag ska berätta om boken utan att avslöja för mycket så jag säger: böcker, bokhylla, lönndörr, pussel och skatter¿ Den är rolig också.

Philip 8 år:
Jag tycker att denna bok är sååå bra och spännande. Man ville läsa hela på en gång. Man ville veta hur det skulle gå för Sam. Jag tycker synd om honom för att han är ensam. Jag tycker inte riktigt om farbrorn som Sam bor hos. Varför är han så surig? Huset verkar vara hur stort som helst och de har många böcker i sin bokhylla.

Sam får resa i tiden och träffar några pojkar. Jag vet inte heller vad jag mer ska berätta. Det är bättre att ni läser. Bokens bilder är fina och de är bara svarta och vita.

AC (mamma):
Detta är en välskriven och stämningsfull bok som fick mig att längta till julen. Hanna är duktig på att fånga in läsaren direkt. Bokens kapitel är lagom långa för att läsa ett kapitel varje dag i december. Vi kommer att läsa den igen.

Vi hade saker att prata om medan vi läste och vi vill läsa mer om Sam. Det är ett par illustrationer i boken och vi uppskattade dem.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej