Användarprofil Eva Åhlén / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Eva Åhlén

Antal betyg: 11
Antal recensioner: 5

Ingenting är sant och allting är möjligt : det nya R...

Obligatorisk läsning för västvärlden?

25 april 2022

För mig, som levde 30 år i ett annat kommunistiskt land (men aldrig besökte Sovjet), var boken bekräftelsen och fördjupningen av mina kunskaper och fördomar om landet som styrde decennier våra liv. Pomerantsevs bok kommer inte altså inte som en överaskning utan man blir rejält deprimerad. Lögn, korruption och förakt till individens frihet existerar i Ryssland som utvecklad cancer med metastaser i alla samhellets områden.
Pomerantsev berättar om sina år och få läsaren förstå varför är rysska tänkesätt så annorlunda, vilka historiska, politiska, sociala rötter ligger bakom folk som aldrig upplevde ett enda år av demokratin.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tritonus

Rekommenderar!

7 mars 2022

Boken är en av de bästa som jag har läst under coronan. Kjell Westö skriver utan att läsaren drunknar i texten, beskrivningarna är detaljerade men inte tröttsamma. Hans berättelse gör ofta på ett sympatiskt sätt ett uppehåll för att läsaren få tillfälle att tänka själv men utan att rubba kronologin.
Romanen anser jag vara oerhört bra balanserad, gestalterna är målade på ett mycket levande sätt. Där finns intressanta konfrontationer mellan generationerna och olika kulturella bakgrunder, likasom mellan ortsbefolkningen och stadsborna och mellan konstmusiken och populärmusiken.
Som ex-musiker och ex-musikmanager uppskattar jag Westös djupa insikter i dirigentbranschen, de är absolut strålande och excellenta, något som är mycket sällsynt hos de flesta författare som försöker skriva om klassisk musik. Westö har en inre blick i musikernas känslor och sensitivitet och speciella livsstil.
Dirigentens åldrande och växande fåfänga framträdde kanske tydligare hos den som står i strålkastarens ljuset men är det inte likadant för oss alla medan vi åldras?
Bravo, Kjell Westö!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter

Härlig berätelse

1 april 2021

Trotts knappt sex hundra sidor blev jag inte trött på boken. Den gör detaljerad och lärorik bild på en del av 1800-tals världen. Att det fanns kvinnor som forskade just i botaniken, det var en överaskning för mig. Författarinan kopplade fint Darwins liv och arbete i boken.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Midsommarnattsdrömmar

Underbar porträt av en generation

30 oktober 2020

För mig, som inte växte upp i Sverige, var boken som en djup analys i generationen av nutida 50-åriga. Äntligen fattar jag varför de beteer sig på - för mig - undligt sätt, varför säger de något som de inte menar osv. Mycket skicklig skapad berättelse. Egentligen är de den andra boken efter Gregorius som jag verkligen gillar.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Absolutely on Music

Vem är lämplig läsare för boken?

30 oktober 2020

Jag har svårt att komma på vem skulle njuta av boken. Om man är verkligen hemma i klassisk musik finns det inte mycket att få från texterna, de känns ...tjatiga. Ifall är det Murakami läsare utan särskilt intresse i Mahler och likadana, boken är full av mysteri. Finns någon som kan ses som kompromis mellan de två typer???

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Rosa candida

(enbart betyg)

30 oktober 2020

Den sista kvinnan

(enbart betyg)

30 oktober 2020

Ärr

(enbart betyg)

30 oktober 2020

Fiskarna har inga fötter

(enbart betyg)

30 oktober 2020