Användarprofil Dhana Deshnoor / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Dhana Deshnoor

Antal betyg: 43
Antal recensioner: 43

Väsen : ett familjedrama

En bok som stannar kvar

28 maj 2019

En bra bok berättar allt, men en bok som verkligen stannar kvar, är en sådan bok som inte berättar allt, utan man läser mellan raderna, man läser en persons tankar, handlingar och känslor och tolkar det till nya tankar, handlingar och känslor. Väsen är en sådan bok.

3 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Djävulens dagbok : Alfred Rosenberg och tredje riket...

I huvudet på en mördare

7 maj 2017

Vi kommer nog aldrig att till fullo förstå nazismens bestialiteter (lika lite som man kan förstå kommunismens) men ett steg på vägen är ju att gå direkt till källan; i det här fallet en dagbok skriven av en högt uppsatt nazistledare, Alfred Rosenberg. Djävulens dagbok. Alfred Rosenberg och Tredje Rikets försvunna hemligheter. (Lind&Co, 2017) är skriven av fd FBI-agenten Robert Wittman och journalisten David Kinney.

Det är en lika delar fascinerande som skrämmande läsning. Med hjälp av Rosenbergs egna ord får man följa nazisternas anfall mot Sovjetunionen, deras konfiskering av kulturellt värdefulla föremål, Rosenbergs samtal med Hitler och den ständiga maktkampen i partitoppen. Alfred Rosenberg tillhörde Hitlers innersta krets och var Tredje Rikets chefsideolog. Hans bok Det tjugonde århundrades myt. var tillsammans med Hitlers Min Kamp i var mans bokhylla.

Efter Rosenbergs avrättning försvann hans dagbok spårlöst och var helt borta tills Wittman så småningom efter en lång tids sökande, slutligen 2011, hittade den. Många var turerna kring detta manuskript, innan det kunde återfinnas. Lägg därtill själva dagbokens innehåll, som var politiskt sprängstoff och en historisk guldgruva! Den här boken är välskriven och med ett driv framåt som den värsta thrillern, men tyvärr är den ju inte fiktion. Den är en dokumentär över mänsklig ondska.

http://epiloger.blogg.se/2017/may/djavuens-dagbok.html

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Pojken som läste Jules Verne

Oj, oj, oj vilken bok!

17 december 2016

Alludera Grandes är en ny bekantskap för mig, som jag är mycket glad att jag lärde känna. Hennes bok Pojken som läste Jules Verne (Nordstedts, 2014) är en hyllning till den lilla människan som lever under förtryck, det är en hyllning till litteraturen, en hyllning till friheten att tycka och tänka som man vill.

Nino är en 9-årig pojke som bor med sin familj på Civilgardets förläggning i en liten by. Hans pappa är civilgardist och måste delvis mot sin vilja kämpa mot den kommunistiska gerillan uppe i bergen, som slåss mot Francos regim. Man får följa Nino under några år och får lära känna honom och hans familj, samt de andra i byn och se hur det är att leva i en spansk liten by under Francoregimen. Så kommer Pepe Portugisen till byn och livet förändras för Nino på ett sätt han nog inte trodde var möjligt. Nino tycker mycket om att läsa, men har inte så mycket möjligheter till det eftersom han är fattig och inte har råd med böcker. Genom Portugisens försorg, får han dock möjlighet att stifta bekanskap med Jules Verne och hans författarskap, samt introduceras även till andra författaren. Nino är överlycklig, men säg den lycka som varar för evigt. Verkligheten tränger sig på, livet förändras, inte bara för honom utan för hela byn. Men kärleken till litteraturen slocknar aldrig, dess betydelse kan aldrig underskattas. Litteraturen och Portugisen sätter outplånliga spår i Nino.

Oj, oj, oj, vilken bok! Vilket språk! Vilken stil! Vilken berättelse! Jag måste genast leta reda på Grandes andra böcker på svenska eller engelska - för spanska kan jag ju inte. Konstigt egentligen, hon räknas som en av Spaniens främsta kvinnliga författare, men jag har inte hört talas om henne eller någon av hennes böcker. Men jag är tacksam för att jag nu ändå har gjort det!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det enda rätta

Vad är det rätta?

25 april 2016

Charlotte Rogans bok Det enda rätta (Bookmark, 2016) är något så ovanligt som en filosofisk roman. Rogan har ett mycket speciellt sätt att skriva på; antingen älskar eller hatar man det.

Kontoristen Maggie råkar en dag komma över ett hemligstämplat dokument, vilket kommer att få oanade konsekvenser både för henne själv, hennes familj och personer i hennes närhet. Samtidigt i Irak så får ett beslut som kapten Sinclair fattar också oanade konsekvenser. Dessa båda öden kommer så småningom att indirekt vidröra varandra.

Frågan boken ställer är Vad är det rätta att göra? Ska sanningen alltid till varje pris fram, även om den kan vara förödande? Eller är det så att sanningen alltid är det enda rätta att göra? Hur mycket ska man offra för det som är sant? Å andra sidan, om något är det enda rätta, så är väl inga uppoffringar för stora?

"Jag skriver för att ställa frågor, inte för att ge svar. Och för att hedra dem som försöker göra rätt, oavsett följderna- oavsett hur svårt det är att veta vad som är rätt." - Charlotte Rogan

Jag har aldrig läst en sådan här bok förut. Språket och personbeskrivningarna kan te sig simpla, men när man väl kommer in i handlingen mer, så inser man att Rogan maskerar djupa och svåra frågeställningar med en vilseledande simplicitet.

Det enda rätta tvingar en att se bortom plattityder och klichéer och söka svaret inom sig själv. Boken är ingen actionthriller, men en filosofisk utredande spänningsroman. Ja, en helt ny genre alltså. Läs den!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vi hade makten i åtta år : en amerikansk tragedi

Vi hade makten i åtta år

20 mars 2019

Att inte vara rasist innebär inte att vara färgblind, men att inte låta hudfärgen på sin medmänniska spela någon roll i hur man bemöter denne. Den amerikanske presidenten Barack Obama var den första svarta presidenten i USA, ett stort steg, både bokstavligt och symboliskt. Likafullt var han tvungen att i mångt och mycket agera efter hur de vita uppfattade honom. Som svart kunde inte Obama göra saker som en vit president skulle ha kommit undan med.

De svarta i USA var förslavade under flera sekler, de sågs inte som människor utan som lägre stående varelser. Vita amerkaners synsätt på svarta är än idag färgade av slavmentaliteten. Den svarta författaren, journalisten och skribenten Ta-Nehisi Coates skriver i sin Vi hade makten i åtta år. En amerikansk tragedi. (Norstedts, 2019) om vad som gjorde att Obama lyckades ta sig hela vägen upp till presidentposten. Därigenom ger också Coates en skildring av den amerikanska rasimens historia, på ett djupgående men samtidigt lättfattligt sätt, som gör att man får nya insikter.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lyktsken

Våra liv är som lyktsken

31 maj 2019

Varför denna tillbakablick? Ja, hur påverkar det egentligen barn (tonåringar) att bli övergivna, att inte veta var deras mor är? Klart det måste ge sprickor. De uppfostras av främlingar, måste lita på främmande för sin emotionella överlevnad. Ändå, Nathaniel säger sig älska den sanning han lär sig av främlingar:

"Lämnad vind för våg av mina föräldrar var jag nu vidöppen för allt runtomkring mig. Vad är mamma hade för sig, vart hon än tagit vägen, så kände jag mig underligt tillfreds."

Jag kan inte låta bli att undra om Nathaniel förnekar sina föräldrars svek? Gjorde sveket att han tydde sig till de i hans närhet som kändes trygga?Osäkerhet leder till att man lär sig hantera folk dag för dag eller timme för timme. Att balansera, för det förflutna stannar aldrig i det förflutna.

Vi organiserar våra liv med historier som nätt och jämt håller ihop, liksom ljuset från en lykta bara lyser upp ett litet område. Vår historia är som lyktsken.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fattigfällan

Välfärden dinns inte längre

28 mars 2019

Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk är en dokumentär skräckroman om hur Folkhemmet Sverige är dött och begravet och det bara är minnet hur det en gång var som är kvar. Det finns inget socialt skyddsnät längre, maskorna är för stora, folk faller igenom alldeles för lätt!

Vi möter Beata som är ett typexempel på denna nya grupp fattiga i Sverige, de som inte har missbruksproblem eller psykisk sjukdom i bagaget, utan bara råkat hamna på samhällets bakgård pga långvarig sjukdom eller arbetslöshet. Har väl den nedåtgående spiralen börjat snurra är det svårt att få stopp på den. Chocken blir också stor eftersom samhället sviker de som redan lider. Man måste vara stark för att vara fattig, för att orka slåss med myndigheter, för att kunna behålla åtminstone ett uns av sin integritet.

Klyftorna har ökat markant i Sverige. Beata är ett verkligt fall. Tyvärr.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Makt utan gräns

Hög actionfaktor

19 november 2018

Marc Cameron axlar Tom Clancys mantel med bravur men lyckas också sätta sin egen prägel på storyn. Läs hela min recension på ‪http://epiloger.blogg.se/2018/november/makt-utan-grans.html #Blogg.se‬

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det växte ett träd i Brooklyn. Del 1

Det växte ett träd i Brooklyn

22 april 2017

Det är en varm sommardag i Brooklyn, New York. Året är 1912. 11-åriga Francie klättrar ut på brandstegen som är utanför familjens lägenhet, för att få sitta ifred och läsa. På gården till hyreshuset där de bor växer ett träd högt upp över brandtrappan, så att Francie liksom sitter i en lövkoja. Där kan hon läsa sina böcker, iaktta människor på gården eller genom fönstren till deras lägenheter. Francie är nämligen en flicka som iakttar, som observerar och funderar.

I Det växte ett träd i Brooklyn (Bookmark, 2017) av Betty Smith får man följa Francie och hennes familj i deras kamp för mat på bordet, för att inte bara existera utan även att leva. Den här boken kom ut redan 1943 och blev genast en succé. Det förstår jag faktiskt mycket väl, för den är en unik bok och en njutning att läsa! Språket är kristallklart, personbeskrivningarna träffande och skildringen av hur livet tedde sig för fattiga Brooklynbor under början av förra seklet, där de flesta var immigranter (Francie var den enda i sin klass vars föräldrar var födda i Amerika) ; skildringen är levande.

Smith skriver helt underbart vacker ibland, eller vad sägs om följande citat, där Francies mor Katie frågar sin mor när Francie just fötts, hur Katie kan göra livet bättre och lättare för sin dotter och hon svarar:

Hemligheten ligger i att kunna läsa och skriva. Du kan läsa. Varje dag måste du läsa en sida ur en bra bok för ditt barn. Varje dag måste du göra det tills hon kan läsa själv.....Det finns två stora böcker. Shakespeare är en stor bok. Jag har hört sägas att alla livets under står i den boken....Den andra boken är Bibeln som protestanterna läser.

Katie uppmanas att läsa en sida ur Bibeln och en sida ur Shakespeare varje dag, men även att berätta sagor och om småfolket och om feér och änglar och spöken, för det är viktigt att barnet tror, för det utvecklar hennes fantasi - och den är nödvändig för att kunna överleva i den hårda verkligheten, menar Katies mor.

Den här romanen är ärlig, naken coh sann. Läs den!

http://epiloger.blogg.se/2017/april/det-vaxte-ett-trad-i-brooklyn.html

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej