Användarprofil Kalle / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Kalle

Antal betyg: 31
Antal recensioner: 25

Slutet

Ungdomslektyr

9 februari 2019

Slutet är en av få böcker jag haft bevakning på innan den kom som ljudbok men tyvärr mötte den inte förväntningarna. Det är inget fel på varken språk, karaktärer eller grundkoncept men jag hade hoppats på mer substans i själva händelsen som binder ihop romanen. Vad händer i andra länder, med andra personer och folkgrupper och hur påverkas samhället? Nu avhandlas detta i perferin och kvar finns bara en ungdomsroman med två personer i huvudrollen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Illusionen om Gud

Sågar religion längs fotknölarna

5 november 2017

Dawkins plockar metodisk fram alla argument som talar för att religion behövs och dissikerar dem därefter en efter en. Boken är lättläst, välgrundad och avhandlar religion som vilket fenomen som helst. Även om den egentligen riktar sig till (eller mot?) alla religioner så lyser det igenom att det är den kristna högern i USA som är huvudmålet för angreppet. Boken borde vara obligatorisk i amerikansk undevisning!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940

Annorlun skildring av kriget ur svenskt perspekt

18 mars 2019

Landet utanför är bitvis en knastertorr faktabok som ofta fastnar i detaljerade personskildringar av personer och händelser man aldrig hört talas om. Trots det är det en mycket läsvärd skildring av kriget sett inifrån Sverige och vid den tidpunkt som det faktiskt ände - inte summerat i efterhand. Sett ur detta perspektiv är det lättare att förstå varför man agerade som man gjorde och varför det ibland blev fel.
Boken fokuserar på åren 39-40, de första krigsåren innan hela världen sätts i brand.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Begynnelse

Bladvändare

18 mars 2019

Jag gillar Dan Brown. Det är ingen stor lyrik men språket är enkelt och rappt. Han ljuger friskt och fantasin flödar.

Begynnelse är en spännande bladvändare i typisk Dan Brown anda. Skrivet som ett manus till en actionfilm. Bra grundstory men alldeles för pladdrig. Boken hade vunnit på att redigera bort 200 sidor svammel, historia, symbolik och platsbeskrivning.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Universum i din hand : en resa genom rymden, tiden o...

Fånig men originell

10 juni 2018

Grundkonceptet är det egentligen inget fel på. Ett facinerande ämne och ett originellt upplägg. Men beskrivningarna blir ofta lite väl putslustiga och omständiga när syftet egentligen är att ge enkla och raka svar på komplicerade ämnen. Ibland blir det rörigt och man tappar lätt tråden. Boken räddas av att ämnet är så oerhört facinerande och författaren är så påläst.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Selfies

Ovanligt snårig story

26 maj 2018

På ett sätt är det här en typisk Adler-Olson deckare om avd Q. Tät, rolig, spännande och med ett stort och skruvat persongalleri. Men den här gången hade jag svårt att komma in i berättelsen. Kanske beror det på att jag lyssnade igenom den under för lång tid, eller så lyssnade jag under så lång tid eftersom den var svår att komma in i. Fan vet. Hursomhelst så är boken ovanligt tjock, persongalleriet är ovanligt stort och alla sidoberättelser tar väldigt mycket utrymme. Om man läser den här delen om Avd Q som första bok i serien så måste den vara smått omöjlig att få grepp om. För min del är det den 6:e eller 7:e i ordningen vilket rimligtvis gör det lättare. Faktum kvarstår dock, endast Stefan Sauk är lysande i Selfies. Resten är bra men inte bländande även om storyn växer ju längre man kommer. Allt är snyggt sammanlänkat i slutändan men den saknas tyvärr ett tydligt huvudspår. Det blir för mycket av det goda.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kvinnan i svart

Sekelskiftesrysare ala Henry James

13 mars 2018

Det är lätt att dra paralleller med Henry James sekelskiftesromaner men det går även att känna igen Sherlock Holmes. En dimmig engelsk spökhistoria i kuslig miljö. Susan Hill har till viss del även anammat herrklubbsdialogen för att skapa rätt stämning.

Precis som med Henry James "Turn of the Screw" blir det dock aldrig riktigt spännande, bara sådär småmysigt kusligt. En bok att läsa framför brasan en vinterkväll med ett glas konjakt och en cigarr.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Krigshästen och andra kämpar

Typisk Passilinna

2 mars 2018

Älskar Paasilinna. Har läst ett tjugotal böcker. Den här boken trodde jag var ny men det finska originalet visade sig vara närmare 40 år som så många andra böcker. Denna utspelar sig i det Arktiska vintermörkret men skrattet är alltid närvarande.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vad gör dina barn när du sover?

Strömberg levererar

2 mars 2018

Tät, mörk, kuslig, originell men samtidigt igenkännande. Både realistiskt och övernaturlig och skruvad på samma gång. Strömberg håller fortsatt hög klass.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej