Användarprofil Birger B / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Birger B

Antal betyg: 7
Antal recensioner: 7

Cirkelns ände

Härlig semesterbok

23 januari 2006

Hade inte Tom Egeland skrivit Cirkelns ände två år före Dan Browns Da Vincikoden så hade han blivt anklagad för plagiat. Innehållsmässigt bygger de båda böckerna på samma tema, men med den skillnaden att Egelands bok inte är uppbyggd som en serietidning. Egelands språk är bättre och hans hjältes ambivalens mer trovärdig, första delen är dessutom mycket spännande, medan avslutningen mer filosofiskt/religiöst raffinerat.

Betyg: Härlig semesterbok

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vetenskapsteori för sanningssökare

Tyvärr...

1 mars 2014

Vetenskapsteori är spännande och ganska svårt, inte minst för att det spänner över så många ämnesområden. När jag såg innehållsförteckningen i Perssons/Sahlins bok blev jag därför nyfiken, för rubrikerna täcker in många intressanta begrepp, metoder och idéströmningar.

Efter att ha läst cirka halva boken känner jag att den inte lever upp till mina förväntningar, mycket på grund av författarnas stil som är allt för essä-lik och icke-strukturerad för min smak. Lägg därtill ett ganska frekvent name-droppande som jag personligen inte tycker fyller någon funktion.

Det finns en hel del resonemang och exempel ring medicinsk forskning. Som medicinare känner jag att författarna inte är bekanta med varesig terminologin eller metoderna de redogör för. Inte direkt fel i sak, men inte heller exakt och tydligt trots att de själva förespråkar begreppslig ordning och reda.

Så tyvärr, det finns bättre böcker om vetenskapsteori än denna.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Faller fritt som i en dröm

Inte den bästa

28 december 2007

Leif GW har en av landets vassaste pennor och om han i En annan tid ett annat liv skrev en fiktiv roman hur Palmemordet gick till så handlar denna om hur det "klaras upp". Emellanåt sprudlar texten av spåklusta och idérikedom (tex. personporträttet av den "särskilt sakkunnige..."), men det blir även en anselig mängd rätt trista polisförhör. Ska du läsa din första Leif GW så välj den som nämns ovan, men om du läst och gillar honom så är det bara att köra på även med denna.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fienden inom oss

Saknar dramaturgi

28 december 2007

Jag gilllar Jan Guillou, men denna bok når inte upp till hans vanliga nivå. Om någon undgått att förstå det så är Fienden inom oss en debattbok som menar att rädslan för terrorism är farligare än terrorismen själv. Så må kanske vara fallet, men det blir så hopplöst övertydligt att få denna tes tydliggjord för sig på ett par hundra sidor när den framgår av baksidetexten. Som vanligt är Guillous persongalleri målat i två färger: svart och vitt, det vill säga det finns dem som är hjältar och dem som är dumma. Gissa vilken grupp som Erik Ponti, Guillous alter ego hör till?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sjuka pengar - En svensk insider skakar läkemedelsin...

Rätt trist...

3 augusti 2007

Det råder ingen tvivel att läkemedelsindustrin och dess metoder förtjänar både att granskas och att kritiseras. Upplägget med en "insider" som pratar ut var därför lockande. Men det håller inte. Stilistiken är påver och det bestående intrycket är en tavla målad i endast två färger: svart och vit. Och Peter Rost har utnämt sig själv till riddare. Den vite riddaren, om det nu var någon som undrade.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Pol Pots leende

Fem stjärnor!

3 augusti 2007

Peter Fröding Idling var själv liten när det demokratiska Kampuchea skapades, hyllades och sedemera avslöjades som ett av de största folkmorden i historien. 30 år senare försöker han förstå vad som hände och vad de som ryktes med kände då och idag. Han lyckas med ett pussel på knappt 300 bitar foga samman en bild som jag aldrig kommer att glömma. Denna bok rekommenderas varmt, oavsett om du är intresserad av historia, politik, medias roll eller rent av männinskans natur.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Linda : som i Lindamordet : roman om ett brott

Läsvärd

14 januari 2006

Nej, detta är inte Leif GW Perssons bästa bok, sannolikt en av de sämre. Ibland saknar jag nyanser - det tycks som att Leif GW:s persongalleri tecknas antingen i vita eller svarta färger.

De dumma är dumma och de goda är mycket goda, smarta och effektiva. I bland blir det helt enkelt för stereotypt.

Ändå gillar jag hans sätt att skriva: fyllt av dräpande satir och språklig lusta. Men ska du köpa din första Leif GW bok så är det "En annan tid, ett annat liv".

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej