Användarprofil Joakim von Braun / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Joakim von Braun

Antal betyg: 2
Antal recensioner: 2

Spion och förrädare

Oleg var världens mest värdefulla avhoppare

16 februari 2020

Ben Macintyre är en historisk författare om specialiserat sig på underrättelseverksamhet och som alltid är trevlig och intressant att läsa. Tidigare böcker har handlat om personer och händelser under och strax efter Andra världskriget. Boken om Oleg Gordievskij, KGB-resident i London och dubbelagent för brittiska MI6, för oss fram till 1980-talet.
På många sätt har boken bäring på dagens Ryssland och den underrättelseverksamhet som Kreml bedriver idag, riktad mot hela västvärlden. Visserligen heter dåtidens KGB numer SVR (när det gäller ryssarnas utlandsspionage) men arbetsmetoder och inriktning är i stort sätt desamma.
Särskilt spännande, och också mycket ovanligt bland spionvärldens faktaböcker, är beskrivningen av Gordievkijs flykt från Moskva. Att en västlig underrättelsetjänst smugglade ut en högt uppsatt spion från Moskva och ut ur Sovjetunionen, hörde verkligen inte till vardagen.
Bokens största förtjänst är de delar som tar upp hur Ryssland och KGB verkligen fungerar. Visst är landet en supermakt med kärnvapen men samtidigt är det också mycket av en papperstiger. KGB var en bjässe med nästan en miljon anställda men utlandsspionaget (1:a Huvuddirektoratet) var förhållandevis litet, befolkat av byråkratiska chefer som styrdes av byråkrater som aldrig arbetat i något västland. Oleg Gordievskij som hade studerat svenska och även pratade tyska, tillhörde en minoritet även inom utlandsspionaget och som inte alltid fungerade så bra.
Operation Rjan (inte Ryan som det står i boken) är ett bevis på detta och på den galopperande paranoia som från tid till annan dök upp inom KGB. USA och Nato planerade dock inget överraskande kärnvapenangrepp och hade man gjort detta skulle i alla fall de sovjetiska underrättelseorganisationerna inte ha upptäckt detta genom de åtgärder man vidtog.
"Spion och förrädare" är en bok väl värd att köpa och läsa. Den är både spännande och bjuder på information om Ryssland som säkert kommer att överraska de flesta av bokens läsare!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sekreterarklubben : C-byråns kvinnliga agenter under...

Mycket intressant och viktig bok

3 september 2015

Jan Bergman har verkligen lyckats skriva en både mycket intressant och oerhört viktig bok. Att han lyckats få så många kvinnor att berätta om en delvis ganska jobbig och arbetsam period i livet, är verkligen en bragd. Eftersom jag har en ganska god kunskap om Sveriges olika underrättelseorganisationer är det sällan som jag blir överraskad men Sekreterarklubben bjöd på mycket ny spännande information.
Det hedrar också Jan Bergman att han behandlat kvinnornas synnerligen intima berättelser på ett så varmt och hänsynsfullt sätt. Många andra författare hade nog inte kunnat motstå frestelsen att skriva mer om de enskilda agenterna på ett sätt som skulle ha kunnat medföra att de enkelt kunnat identifieras. När man skriver om underrättelseverksamhet och i hög grad använder sig av anonyma källor, finns det alltid en risk för att man blir beskylld för att ha fabulerat i någon utsträckning och därför gärna skriver på ett sätt som underlättar identifiering av källor, särskilt sådana som inte längre är i livet. Det är uppenbarligen ingen risk att Bergman gör sådana övertramp vilket säkert kommer att underlätta för honom om han i framtiden skriver mer om svensk underrättelsetjänst. Jag vill nämligen gärna läsa mer om dessa spännande kvinnor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej