Användarprofil Ankavanka / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Ankavanka

Antal betyg: 3
Antal recensioner: 3

Trotsboken

En samling korta berättelse från föräldrar, varvat med...

25 oktober 2013

En samling korta berättelse från föräldrar, varvat med förnumstiga påståenden som man kan undra vad de baseras på egentligen.

Jag ogillar särskilt avsnittet om Extra krävande barn:
"Ett starkt barn behöver förstås ett extra starkt motstånd..." "Att vara supergnällig är också ett sätt att styra sin omgivning med järnhand" "De här barnen klarar starkt motstånd utan att bli kvästa eller hämmade."

Den här boken säger inget om hur man ska minska konflikterna utan hejar snarare på: "...därför att vi måste skälla på dem, förmana och berätta vad de får och inte får göra" "De behöver ha sina starka utspel för att få ordning på sin inre värld..."

För de barn som inte är extra krävande spelar nog tänket i den här boken inte någon större roll, de klarar sig bra ändå, men den som letar efter hjälp med en riktigt jobbig situation letar förgäves här.

Jag mår illa när jag tänker på hur den här typen av tankegångar har fått mig att sabba för mina egna (extra krävande) barn. Ska nog bränna upp mitt ex.

Nej, läs Ross Green "Explosiva barn" istället, om du vill komma till rätta med sk "trotsiga" barn, istället för att bara skälla mer.

4 av 4 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte gå...

Trams...

15 januari 2019

Denna bok gav Thomas Erikson utmärkelsen Årets förvillare 2018 (VoF), med motiveringen att han ...."lyckats vilseleda en stor del av det svenska folket att tro på ren pseudovetenskap och grova psykologiska förenklingar"

4 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sorgfjäril

Lite för "snäll" för en spökhistoria

30 april 2015

Min 10-åring, som gillar spökhistorier, hade den här som läsa-hemma bok i skolan och tyckte inte om den.
Det är en standardhistoria om en flicka som flyttar, har en lillebror med "speciella behov" (lite jobbigt men han är ju samtidigt jättecharmig, inga konflikter här inte), pratar med pojkvännen på skype, hittar nya kompisar innan terminen börjar och har kloka, goda vuxna omkring sig. Ganska tråkigt. Det tar nästan hela boken innan några spöken syns till, och inte ens då blir det speciellt nervpirrande.
10-åringen reagerade också på att de i nästan varje kapitel klappar varandra på huvudet. Det blev i alla fall en återkommande orsak till skratt!

Men, för barn som gillar vardagsnära berättelser och tycker att det är otäckt med spökhistorier kan nog det här vara ett bra val.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej