Användarprofil @barnbokstips / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av @barnbokstips

Antal betyg: 133
Antal recensioner: 129

Svenska hjältinnor : 100 berättelser om smarta, star...

Fantastiskt fin och inspirerande!

12 september 2019

Helt fantastiskt fin bok med inspirerande kvinnor både samtida och dåtida. Flera av mina egna förebilder finns med. En bok jag hoppas kommer inspirera unga att se att de kan vara med och påverka och förändra i samhället och i världen. Läser den med mina söner 6 och 10 år. Vackra illustrationer av många olika illustratörer.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Östen: en födelsedagslek

Charmig!

7 september 2019

En bok med humor, barnperspektiv och många bus under tiden mormor tupplurar sig. Blandning mellan kapitelbok och bilderbok. Mycket text och bilder på ungefär varannan sida som förstärker texten.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Djuren som försvann & djuren som vi fann. Djuren som...

Fin och innehållsrik faktabok

21 augusti 2019

En fin och innehållsrik faktabok som tar upp djurarter som varit utdöda sen länge, arter som nyligen dött ut och arter som riskerar att dö ut. Vi får också lära oss olika anledningar till att djurarter dör ut och hur vi människor påverkar exempelvis genom skövling, jakt, handel med djur och föroreningar. I slutet får vi läsa om vad vi kan göra för att vara rädda om miljön och djuren. En faktabok jag varmt rekommenderar! Linda och Jonna har även gjort den fina faktaboken Lika olika utsida och insida.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Billie Lou och Lille Bo på begravning

Fin, charmig och med barnperspektiv

17 augusti 2019

Billie Lou och Lille Bo är bästisar och eftersom Lille Bos farfar har dött ska Billie Lou följa med på begravningen. Barnen har frågor om hur begravningar går till och Lille Bos pappa försöker förklara. Man är ledsen, gråter och sjunger samtidigt.
Vi får följa med på begravningen där Billie Lou och Lille Bo hjälps åt att sjunga och gråta, hinner ta en paus och hitta en död mus som de ska begrava och så blir det men kanske inte riktigt som de själva tänkt sig musbegravningen.
En bok med barnperspektiv och full av humor och värme! Illustrationerna och berättelsen matchar fint och både huvudkaraktärerna och övriga är charmigt illustrerade. Bilderbok som enligt mig passar från ca 4-7 år.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Alla små lögner

Perfekt bok för mellanstadieåldern

11 juli 2019

Alla små lögner handlar om Lova som flyttar till en ny stad med sin pappa och till en pytteliten lägenhet. Hur ska det bli att börja i en ny klass där alla bor i fina hus? Dagen innan biter dessutom Lovas hund sönder hennes jacka. På väg till skolan och första dagen i nya klassen 5A blir det bara så att Lova snor en jacka och sen trasslar hon in sig i den ena lögnen efter den andra för att passa in. Det blir nästan jobbigt att läsa om alla lögner, man liksom skäms över Lova och tycker synd om henne på samma gång. Trots lögnerna tycker jag som läsare om Lova och vill att det ska gå bra för henne. Jag tror alla kan känna igen sig i känslan att vilja passa in, vara rätt och bli godkänd. Som tur är finns schyssta klasskompisar som försöker hjälpa Lova ut ur trasslet. En bok om nya vänner, kärlek och att hitta sin nya plats i en ny stad och en ny klass. En bra bok för mellanstadieåldern.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jag äger min story

Böcker som den här kan göra skillnad

11 juli 2019

En viktig bok som gör skillnad precis som Henriettas föreläsningar på högstadieskolor gör skillnad. En självbiografi om att växa upp i en dysfunktionell familj med en pappa som missbrukade och där även våld förekom. En bok som inger hopp eftersom Henrietta beskriver hur både stödgrupp för barn och terapi som vuxen hjälpt henne. Även konkreta tips på vanor och tänk som hjälpt Henrietta.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kvarnpojken

Spännande och gripande

7 juli 2019

Kvarnpojken av Erika Larsson Norlund är en spännande bok där vi får följa olika generationer i en liten by. Dåtid och nutid vävs till slut samman genom Adrian som trots att han inte får störst utrymme i boken är huvudpersonen. Adrian blir mobbad i skolan och till slut väljer familjen att lämna storstaden och flytta till morfaderns hus i en liten by. Vad är det egentligen som har hänt i byn där hans morfar växte upp? Är de ensamma i huset eller finns det något där de inte kan se och vem är damen som Adrian ser gå upp och ner i ån? Jag tänker att ett budskap i boken är hur det som händer personer i en generation kan påverka även kommande generationer. I det här fallet hur mobbning, hot och våld i en generation får konsekvenser även för kommande generationer. Ett tydligt budskap är också vikten av att vara schysst och att låta människor vara som de är.
Boken hade behövt ytterligare korrekturläsning då det är vissa meningar som har konstig meningsbyggnad, nåt felstavat ord och på ett ställe funderar jag på om det inte blev fel tempus ett tag. Utifrån att jag själv skriver böcker vet jag hur lätt det är att missa saker när man korrekturläser. Oavsett detta så är det en bok jag kan rekommendera för läsåldern ca 11-14. Fungerar säkert som högläsning även för barn från ca 9 med tanke på att den kan vara lite läskig att läsa själv. Finns att köpa i nätbokhandeln och via Visto förlags hemsida.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den modiga lilla kaninen och spökena i garderoben

Klassisk godnattsaga

30 juni 2019

Den modiga lilla kaninen och spökena i garderoben är en bilderbok för de yngre. För oss har böckerna om Ingrid varit böcker vi läst om och om igen för båda våra killar när de var små och jag tror den här kan bli en sådan bok för yngre barn nu. Kanin som är rädd för mörkret och spökena. Kanin som ser spökena som de vuxna först inte ser. Föräldrarna som inte tar rädslan på allvar förrän de själva svimmar och kissar på sig av rädsla och Kanin får bli den modiga och prata vett med spökena. Charmiga illustrationer! Gillar att spökena ser självlysande ut. Enkel, klassisk story som brukar gå hem hos barn.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sommarens skatter

Härlig sommarbok

12 juni 2019

Sommarens skatter av Jenny Lindqvist är tredje boken om två syskon som möter de olika årstiderna. Här är de sommar och de gör en utflykt till stranden med pappa. Letar snäckor, bygger sandslott med mera. Författaren bjuder in läsaren genom frågor. Längst bak kan läsaren också lära sig mer om snäckor. Det är en fin serie om årstiderna och Sommarens skatter illustrerad i ljusa sommarfärger. Rekommenderar hela serien för barn 3-6 år!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej