Användarprofil Molloy / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Molloy

Antal betyg: 4
Antal recensioner: 4

Alkemisten

Kallad till väckelsemöte

7 april 2006

"Du måste läsa den!! Gå hem med dig nu! Jag vill inte se dig igen förrän du har läst boken. Du fattar inte asså - det är den bästa bok som skrivets. Så rakt upp och ner sann!"
Känns det bekant?
En av mina bästa vänner, vem jag anser vara en någorlunda sund människa, tryckte Alkemisten i handen på mig för ett antal år sedan. Coelho - schysst namn, tänkte jag.
Kom hem med en bok där sida efter sida hade strukits under. Stora utropstecken i blått återkom i marginalen.
Tonen som författaren använde sig av var väldigt bekant.
Den var frireligiös.
Och jag tyckte att det var extremt kränkande att en författare spelade på så säkra kort, kom med axiomer som skulle få mig att samstämmigt nicka med, utbrista suckande: "Ja, så är det!"
Alkemisten handlar inte om att tänka själv eller hitta sig själv, tvärtom handlar den i slutänden om att låta sig duperas och förföras av fjäsk.
Det är viktigt att komma ihåg att även Adolf Hitler var en väldigt omtyckt människa.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Cronenberg on Cronenberg

Provokatör i gemytligt samtal

7 april 2006

Det är lätt att ha åsikter om den kanadensiske regissören Cronenberg, men betydligt svårare att inte ge honom cred för att utvecklat sin egen linje och tagit risk efter risk med sina märkliga projekt.

I Cronenberg on Cronenberg befinner sig regissören i ett gemytligt och intressant samtal med filmaren Chris Rodley. Många av kringhistorierna till filmerna är riktigt roliga.
Så som att Cronenberg blev erbjuden att Regissera "Top Gun" men att det då var meningen att Sylvester Stallone skulle spela huvudpersonen. Det är också intressant att läsa om regissörens uppväxt och hans planer på att bli vetenskapsman.
Boken ger en mänsklig bild av en väldigt märklig regissör.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Filmen i Sverige : en historia i tio kapitel och en ...

Oumbärlig filmbok

7 april 2006

Leif Furhammar ägnade ett flertal år av sitt liv åt missionen att se varenda svensk film som hade gjorts. Mycket av det kolossala arbetet resulterade i bitar av Filmen i Sverige.

Boken är genomgående skriven med passion av ett så eldigt slag att jag stundtals är rädd att lågorna ska sätta eld på min egen lilla dvd-samling.
Genomgången av svensk filmhistoria överraskar ofta. Många gånger under läsningens gång är jag lite måttligt intresserad av det avhandlade men Furhammars intresse smittar av sig.

Många av bokens partier ger översikter med många roliga anekdoter, och här och där görs lite djupdykningar.

Filmen i Sverige ger läsaren på en gång informativ, underhållande och spännande läsning. Det sorgligaste boken för med sig är påkallandet av det faktum att det svenska skolväsendet helt har tappat bort Sverige som ett betydande filmland i undervisningen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Klarsynen

Manar till debatt

7 april 2006

Aktualiteten i Klarsynen är obestridlig. Den för omedelbart tankarna till det politiska läget i Portugal, och efterdyningarna av 11 september.

José Saramago skriver med en distanserad, och rent av byråkratisk, stil i Klarsynen. Under många av partierna blir tyvärr den politiska uppmaningen tyngd av detta. Stundtals är det svårt att känna något och dialogen mellan de inblandade parterna (som är skriven utan annan anföring än komma och stor bokstav), gör det svårt att hålla engagemanget uppe.

Saramago är ofta rolig. För det mesta med en lakonisk humor, men andra gånger med dragning åt det burleska. Stundtals går dock de humoristiska partierna överstyr och regeringsmännen förvandlas till ett slags mr. Burns-aktiga typer som bara vill ont, ont.

Ändå, trots de stora problemen med Klarsynen finns det såväl gripande, provocerande och vackra partier i romanen. Dock når inte Saramagos intention hela vägen fram.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej