Användarprofil Rebecka Nyman @_enbokiveckan_ / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Rebecka Nyman @_enbokiveckan_ (Mariefred)

Antal betyg: 251
Antal recensioner: 248

Den stora skrivboken ; Beviset ; Den tredje lögnen

Säger bara wow, vilken bok!

13 februari 2022

Jag säger bara wow. Enligt mig ett litterärt mästerverk. Jag ville bara ha mer och mer och mer. Jag och en kompis har en bokklubb där vi bestämde oss för att läsa denna. Så glad för detta då det var fantastisk läsning och en spännande upplevelse. Det är en helt sjuk bok - på ett positivt sätt utifrån läsupplevelse. De tre berättelserna utmanar läsaren och en mängd tolkningar går att göra även om vissa kanske är mer populära än andra. Jag gillar hur Kristof byter perspektiv i de tre böckerna. Ju mer information jag får desto mer väcks tankarna till liv. Jag tänker tillbaka på saker jag har läst och ser händelser på nytt via ny vetskap. Fantastisk trilogi!

I'm just saying wow. So happy to have read this because it was fantastic reading and an exciting experience. It is a completely sick book - in a positive way based on reading experience. The three stories challenge the reader and a variety of interpretations can be made. I like how Kristof changes perspective in the three books. The more information I get, the more the thoughts come to life.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Arktiska nätter

Älskar allt - miljön, morden m.m.

25 september 2022

Att jag så fort jag har läst ut en bok i Cardinal-serien genast vill tillbaka säger en hel del om hur fångad jag är av denna serie. Inget undantag för den sjätte boken i serien. Förväntningarna var oerhört höga då jag har älskat (!) alla tidigare böcker i serien. Helt klart en ny favoritförfattare inom denna genre. Giles Blunt fortsätter att hitta på brutala, men ändå enligt mig trovärdiga mord. Miljöerna är fortsatt väldigt närvarande och sätter tonen för den stämning som ligger sänkt över historien. Jag gillar hur läsaren sakta men säkert får en bakgrund till det som händer genom att utredningen varvas med anteckningar från förr då motivet byggdes upp under den arktiska forskningsexpeditionen. Blunts språk är pricksäkert och vardagsnära samtidigt som det upplevs naturligt.

Giles Blunt continues to come up with brutal but yet believable murders. The environments are still very present and set the tone for the mood. I like how the reader slowly gets a background to what is happening by interspersing the investigation with notes from the past. Blunt's language is spot-on and close to everyday life.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Vill inte, vill inte

Berörande berättelse

25 september 2022

Den här boken berör och gör en arg. Så många år som de befinner sig i en konflikt och i olika rättsprocesser. Jag gillar hur det skönlitterära berättandet varvas med direkta översättningar av verkliga dokument och konversationer. Som läsare får jag en bra inblick i hur det fungerar både i det norska och i det svenska rättssystemet. Det finns så många brister och det är bra att Bokens Christina och Irene Strålberg synliggör detta. För att kunna arbeta på lösningar behöver problemen lyftas. Speciellt sorgligt är det när det är barn inblandade. Det skär i hjärtat å deras vägnar att läsa denna berättelse. Efter att ha läst denna bok kan jag bara hoppas att rätt personer får vetskap om detta och kan arbeta för att påverka rättssystemet i rätt riktning. En riktning mot att faktiskt lyssna på barnen och att göra det som är bäst för dem och inte för föräldrarna. Detta i umgängeskonflikter där föräldrarna tyvärr själva inte lyckats komma överens om vad som är det bästa för barnen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Håll honom hårt

Härlig bok!

25 september 2022

Ylva-Li Lindh tycker jag fångar hur svårt livet kan vara på ett bra och trovärdigt sätt. Jag kan själv till viss del känna igen mig i både Freja och Filip. Det här med tillit är svårt - att våga lita på någon och att välkomna någon innanför ens murar. Jag har ännu inte lyckats, men kanske kan jag inspireras av Freja och Filip. I boken blandas massor av hett och skamlöst sex med osäkerhet och problem. Både Freja och Filip dras fram och tillbaka mellan motstridiga känslor och tankar. Språket är enkelt och rakt på, vilket jag gillar. Det är inte jobbigt att som läsare hänga med i alla olika svängar. Från deras första möte hejar jag fullt ut på dem och håller tummarna vid varje hinder de stöter på.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Testamente

Aningen för lång och utdragen

22 september 2022

Jag kan förstå att andra har älskat denna bok, men jag tyckte att den var aningen för lång och utdragen. Till en början gillade jag denna och var nyfiken på hur den skulle fortgå. Förutom att det ibland inkonsekvent förekommer meningar och ord på engelska gillar jag språket. Det känns naturligt och det passar miljön. Sättet Wähä skriver på får läsaren att förstå vilka personligheter karaktärerna har och vilka de är utan att behöva skriva ut allt. Dock blir jag ibland något förvirrad angående vem det är som berättar; ibland verkar det vara utifrån och ibland inifrån och ibland direkt till läsaren. Boken upplevde jag som nämnt vara för lång och mitt intresse för hur allt skulle gå samt sluta minskade ju längre jag kom. Det är många karaktärer och många olika typer av relationer. Alla karaktärer är gestaltade på spännande sätt, men jag tycker att de är för många för att boken ska flyta på bra. Under läsningen upplever jag inte att jag kommer framåt då det är många personer att bekanta sig med. För mig var det en väldigt bra läsupplevelse tills jag tappade intresset för att läsa om det elände familjen och alla dess medlemmar är med om. Jag kan inte heller säga att jag riktigt kände för någon av familjemedlemmarna, tyvärr, vilket jag tror hade gjort att jag hade uppskattat längden och boken som helhet mer.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det ärrade arvet

Bra uppföljare

22 september 2022

Boken är en bra uppföljare och den är fartfylld genom hela. Många oväntade saker sker och slutet berättas i ett rasande tempo. Det jag gillar med den här boken är att miljöerna där allt händer sprids ut vilket ger en bra variation i läsningen. Trots den stora mängden karaktärer upplever jag det relativt enkelt att hålla reda på alla. Detta då de som nämnt är utspridda och att deras olika bakgrundshistorier till stor del har givits läsaren i trilogins första bok. Jag bryr mig om de flesta av karaktärerna, men för vissa saknar jag ibland den sista delen som gör att jag helt känner med dem. Slutet känns till viss del som ett slut för trilogin, vilket kommer att göra det extra spännande att läsa den sista delen. Frågorna är många, likaså känslorna. Boken innehåller det mesta ett fartfyllt äventyr ska ha - fiender, oväntade allianser, vänskap och mytomspunna förfäder samt vackra och sagolika miljöer.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det dolda arvet

Mer och mer engagerad genom berättelsen

22 september 2022

Trots en del missar i korrläsningen av denna bok samt avsaknaden av rimlig styckesindelning tycker jag inte att den upplevs så svårläst som jag har läst att andra har känt den vara. Många namn är dessutom väldigt lika, men jag tycker nog att det ändå fungerar då presentationen av karaktärerna kommer lite pö om pö. Ibland innehåller berättelsen långa beskrivande delar vilket tyvärr saktar ner den något. Andra delar är däremot väldigt spännande. Jag kände mig mer och mer engagerad i vad som hände och det ska bli spännande att läsa fortsättningen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Väggen

Tänkvärd!

22 september 2022

Den här boken fick jag som tips av mitt bibliotek och valde som bok i min och min kompis bokklubb. Det händer egentligen inte speciellt mycket i boken, men jag gillar den ändå på något sätt. Den får mig att inta ett lugn och jag märker hur mitt tempo sänks i takt med att berättelsen går framåt. Det är en tyst bok och jag känner hur skönt det är att läsa något som utspelar sig i en relativt stilla och oföränderlig miljö när verkliga världen omkring en skriker. Vill du att mycket ska hända är det inte boken för dig, men är du en som i stället vill se inåt och kanske skapa plats för att upptäcka dig själv på nytt och påminna dig själv om vad du tycker är viktigt i livet är detta en bok för dig.

It does not really happen much in this book, but I still like it in some way. It makes me calm down and I notice how my pace slows down as the story progresses. It is a silent book and I feel how nice it is to read something that takes place in a quiet and relatively unchanging environment when the real world around you screams.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En tredje värld

Hög puls genom hela

13 februari 2022

Pulsen genom denna var till stor del hög. Det tog ett tag innan jag kom in i boken då det var mycket information i början som läsaren behövde. Men sedan ville jag bara läsa vidare. Jag kände ett starkt begär efter att veta hur allt skulle sluta. Martin Björklind använder språket på ett effektfullt sätt. Han använder nutid vid fartiga scener vilket skapar en nära koppling mellan läsaren och handlingen. Jag som läser befinner mig verkligen mitt i händelserna. Lite synd tycker jag dock det är att han inte är konsekvent med detta ända till slutet då det mot slutet enbart är skrivet i dåtid. Slutet tycker jag även sker lite för snabbt, många frågor finns kvar. Lite för många, jag hade gärna fått några svar till, det blev något mer oklart än tidigare i berättelsen. Det här är en spännande bok som är annorlunda, på ett bra sätt. Jag som gillar thrillers uppskattade verkligen denna som skruvar till allt. Rekommenderas starkt!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej