Användarprofil Mats Blom / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Mats Blom

Antal betyg: 13
Antal recensioner: 13

Aldrig fucka upp

Ingen lovande uppföljare

22 juni 2008

Det här var ju inte så bra. Inte så bra alls faktiskt... Visserligen är det inte ofta som uppföljare är lika bra som debuten, men den här boken är inte bara skriven med vänster hand, utan har till skillnad från debuten personporträtt som är totalt befriade från all form av realism.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Flickan under gatan

Fortsatt hög kvalité

5 maj 2008

Det här är troligen den mörkaste boken av kriminalparet Roslund/Hellström (då jag inte läst "Odjuret" låter jag det vara osvuret). Med sina bakgrunder som kriminalreporter och kåkfarare är intrigen som vanligt verklighetstrogen. I sin eftertext skriver de att allt som verkar osannolikt troligen är sant, och det som verkar sannolikt troligen fiktion. Jag finner som lekman inga skäl att tvivla.
Roslund/Hellström är tjugohundratalets Sjöwall/Wahlöö med sin mörka, skitiga, kritiska samhällskildring, fjärran från de excelmallade kriminalromaner som vanligen toppar våra försäljningslistor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Dödlig dos

Slarvigt arbete!

9 juli 2007

Slarvigt ihoprafsad plot, förutsägbart persongalleri och en massa trådar som lämnas lösa gör att denna bok känns som slöseri med tid. Det enda som räddar den något är de många, och långa, mat- och miljöbeskrivningarna som gör att man blir sugen på att åka till Italien. Donna Leon borde satsa på att bli copywriter för en resekatalog istället.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det heligaste

En Mina att älska

10 augusti 2006

Denise Mina, författare till den prisbelönade Garnethilltrilogin, fortsätter att gå från klarhet till klarhet. I "Det heligaste", som är en fristående roman, märker man än tydligare hennes bakgrund inom mentalvården, juridikstudier samt kunskaper inom kriminologi.

Boken är skriven som en dagbok, där en man forskar i vad som egentligen gjorde att hans fru blev åtalad för ett mord hon inte kan begått. Man får följa hans efterforskningar, omgivningens reaktioner och hur utvecklingen tar en oväntad vändning. Boken känns realistisk och även om det tog mig ett tag att komma in bokens disposition så blev jag fast en bit in.

Denise Mina fortsätter att befästa sin position som en av de mest intressanta kriminalförfattarna idag.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Cash - självbiografin

Självutlämnande biografi

4 augusti 2006

"Johnny Cash- Självbiografin" heter den andra självbiografin av Johnny Cash (den första hette Man in black) och berättar hans historia från uppväxten i Dyess, Arkansas till hans avslutande dagar på Cinnamon Hill, Jamaica.

Min erfarenhet av självbiografier skrivna om eller av artister medan de lever (denna kom ut 1997), är att de i regel är väldigt tråkiga och tillrättalagda. Så är ej fallet med denna. JC är smärtsamt självkritisk och har en respekt för sin omgivning som jag uppskattar. Alltför många biografier är uppgörelser där man hänger ut andra och framställer sig själv i god dager, vilket definitivt inte är fallet här.

En annan sak som boken lyfter fram är amerikaners syn på religion, som skiljer sig en hel del från hur vi ser på det i Europa och särskilt i vårt sekulariserade Sverige.

Jag vill varmt rekommendera denna bok till alla som har något intresse av populärkultur eller bara har intresse av starka livsöden.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Civil olydnad

Oundgänglig bok!

24 juli 2006

Detta är en oundgänglig bok för alla som är intresserade av civil olydnad som kampmetod, oavsett om man själv stödjer det eller bara har ett intresse av politisk filosofi och ideologi.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Klass - är du fin nog?

Medelklassens underbara(?) liv

23 juli 2006

Anneli Jordahls bok är intressant och tankeväckande även om jag inte delar hennes fascination för medelklassens sätt att föra sig (klä ner sig på fest), bostadsmiljö (Stockholms innerstad) och umgänge (kultureliten). Jag gläds dock med henne att hon fått uppfylla sin dröm att hamna där.

Den största behållningen med boken är dock intervjun med Ragnar Thoursie, arbetargrabben som slog igenom som poet men tyckte att det smällde högre att jobba på AMS.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Flickan som lekte med elden

En besvikelse...

21 juli 2006

Detta är den andra delen av Stieg Larsson hyllade Millenniumtrilogi. Kan den leva upp till förväntningarna? Till skillnad från Sveriges alla recensenter måste jag tyvärr svara nej.

För att börja med det som är bra. Stieg Larssons bakgrund som journalist på bl.a. TT och chefredaktör för tidskriften Expo lyser igenom. Beskrivningen om arbetet på en redaktion känns trovärdig. Värre är det med personporträttet av denna dels huvudperson, Lisbeth Salander.

I den första delen, Män som hatar kvinnor, hade hon extremt goda kunskaper inom data. Detta var något som man köpte som läsare. I denna del har tyvärr Stieg helt spårat ur. Lisbeth Salander sitter i denna del på oändlig rikedom, specialistkunskaper inom stort sett alla områden och maximal intelligens. Det enda som saknas är möjligen förmågan att med tankekraft kunna flytta sig genom tid och rum, samt att kunna tända eld endast genom sin blick. Dessvärre är hon inte den enda boken med superegenskaper...

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Exil

Fängslande fortsättning

4 juli 2006

I del två av Denise Minas Garnethilltrilogi, Exil, reser vår huvudperson, Maureen till London. Dock ej till de kvarter som du och jag brukar besöka när vi är där. Detta är en lysande fortsättning på den fantastiska debuten där vi får lära känna personerna ännu mer samt introduceras till nya.
Den är fängslande och släpper inte greppet om en vilket gör att man blir tvungen att, så fort man läst ut den, direkt gå vidare till den avslutande delen, Den sista utvägen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej