Användarprofil Kai Virihaur / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Kai Virihaur

Antal betyg: 33
Antal recensioner: 17

Nästan allt om människan : evolutionen, generna, mor...

Rätt bra bok

12 september 2017

Har inte läst hela, men där finns mycket som är läsvärt. Uppskattar att förf. faktiskt vågar nämna hypotesen om "vattenapan", som lanserades på 1970-talet men ogillades av förståsigpåarna då den förespråkades av "fel" personer.

Alla andra försök till förklaringar av hur vi kom att på så många punkter skilja oss från aporna bygger på föga övertygande "just så-historier".

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Frommare kan ingen vara : texter om blågul renlärigh...

Vettig bok

7 februari 2017

Essäerna i denna bok talar förnuftets röst, en röst som numera nära nog överröstats av den ideologiskt motiverade galenskapens röster.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Great Gardens of Italy

Vackra bilder och liten text

18 februari 2016

Köpte denna bok baserat på min mycket höga tanke om Monty Don sedan jag sett hans tv-program. Boken innehåller vackra bilder och texten är det inte heller något fel på -- förutom att den till större delen är tryckt med pytteliten psalmboksstil. Vilket verkar omotiverat då det finns gott om utrymme.

Jag har även en bok om italienska trädgårdar av Ann Larås, och gillar nog den boken bättre.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fools, Frauds and Firebrands

Tokvänsterns ideologiska rötter avslöjas

8 februari 2016

Det finns en nyvänster i Väst, som i efterdyningarna av turbulensen år 1968 lyckats få fotfäste framförallt i media och i den akademiska världen. Sverige tycks vara särskilt hårt drabbat av denna nyvänsters härjningar.

Roger Scruton går igenom denna nyvänsters mera framträdande ideologer och avslöjar skickligt deras tankevärldars tomhet. Ideologerna använder grumliga kvasi-vetenskapliga resonemang för att ge en falsk legitimitet åt sin fanatiska och antidemokratiska vänsterideologi.

En krävande bok att ta sig igenom, men värd ansträngningen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
Decoded

Suveränt skriven berättelse

2 mars 2015

Köpte denna bok som present till min tonårige son, som plöjde igenom den på kort tid. Läste den sedan själv och blev enormt fascinerad av denna ovanliga historia, som rör sig på flera plan. Den handlar bland annat om svårigheterna med att vara en undantagsmänniska, ett geni som samtidigt har svårt att hantera vardagen, och handlingen ger också inblickar i Kinas turbulenta nutidshistoria.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Walk! Madeira

Snygg men virrig

2 mars 2015

Köpte denna bok inför en resa till Madeira. Väl på plats visade det sig snabbt att beskrivningarna av vandringsturer i denna bok inte är tillförlitliga. Redan första dagen blev det problem, då beskrivningen av färdvägen inte stämde med verkligheten. Dessutom är beskrivningarna av bussförbindelser till start- och slutpunkter mycket summarisk.

Jag har vandrat på Madeira tidigare och hade då en annan bok (som jag senare tyvärr gav bort), och den boken var långt mer tillförlitlig.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Arkeologiska upptäckter i Sverige

Vacker bok med politiskt korrekt text

12 juni 2014

Jag köpte denna bok på antikvariat, fångad av de vackra bilderna. Texten är vad jag kan bedöma kunnigt skriven (om än med vissa stilistiska brister) sålänge författaren håller sig till fakta. Jag lärde mig tex. litet om "dödshus", som jag inte visste fanns.

Vad jag däremot störs av är de egendomliga inslag i texten där författaren, utan att ange något som helst empiriskt stöd för sin åsikt, spekulerar i att forntidens kvinnor ska ha burit vapen och deltagit i stridshandlingar. Vad jag vet finns det inga kulturer där det kan påvisas att kvinnorna ägnat sig åt krigföring -- och det av goda skäl. Kvinnor är vanligen fysiskt svagare än män, och är dessutom värdefullare än männen för stammen då som bekant endast de kan föda barn.

Författarens åsikter verkar utgöra ännu ett bevis för att varje nutid projicerar sina egna fördomar på svunna tider; i detta fall handlar det om den just nu populära myten att "könet är en social konstruktion", som implicerar att det borde finnas 50 % kvinnor inom alla yrken -- inklusive sopåkare och byggarbetare. Alltså borde även krigskonsten ha varit könskvoterad på stenåldern.

0 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Thoughtful Gardener

(enbart betyg)

13 november 2018

Bevare mig väl! : fem fall för byggnadsvård

(enbart betyg)

28 augusti 2018