Användarprofil Linda / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Linda

Antal betyg: 26
Antal recensioner: 21

Av stjärnstoft är vi komna

Spännande och välskriven

10 april 2020

Rykande hett boktips: Malin V Olssons "Av stjärnstoft är vi komna" är uppföljaren till "Universums mörka hemlighet", vilken jag tyckte mycket om. Förväntningarna var alltså skyhöga när jag äntligen fick öppna pärmarna till denna vackra skapelse. Inte för att jag behövde vara orolig, tvärtom, Malin överträffar allt med sitt underbara språk och sin känsla för spänning och romantik i perfekt harmoni. Jag älskar att se hur Veronica utvecklas och ställs inför nya utmaningar (både på det personliga och det professionella planet) tillsammans med sitt brokiga, men härliga, team av människor och utomjordingar. Jag vill inte avslöja för mycket, men ... det är en hel del som står på spel för hela universums befolkning. Och Veronicas kärleksliv då? Jo, det händer saker även där ... Spännande och välskriven njutning från allra första sidan.
Det enda jag kan säga är: Läs boken! (Böckerna, om ni inte läst "Universums mörka hemlighet" än.)

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den mörka portalen

Välskriven och spännande fantasy

2 april 2020

Jag har läst Den mörka portalen, Första delen i Oldenasagan, av Mattias Lönnqvist. Först och främst måste jag säga att jag är tacksam för persongalleriet i slutet av boken, utan det skulle jag haft svårt att hålla isär de olika karaktärerna i början av läsningen. Nu gick det alldeles utmärkt.
I Den mörka portalen får vi följa Ella som alltid drömt om att lära sig magi, Tirandim som lite av en slump söker sig till kyrkan och Marmat som mot sin vilja befinner sig på de manliga magikernas skola.
För femhundra år sedan splittrades magikerna: kvinnorna på ena sidan och männen på andra sidan. Och däremellan kyrkan som avskyr allt vad magi är. En skör fred råder, men allt tyder på att det bara är tillfälligt.
Detta är en spännande, välskriven och magisk berättelse sedd ur de tre ovan nämnda perspektiven. Vilken roll kommer de tre unga huvudpersonerna egentligen att spela för Oldenas framtid? Jag ser fram emot att få svar på det i kommande böcker.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Fågeln

Spännande fantasytrilogi

27 februari 2020

Jag har läst Fågeln av Isabelle Törnqvist. Fågeln är första delen i Enigmatrilogin och utspelar sig i en dystopisk verklighet där alla som föds förväntas föda barn och sedan bli soldater för att försvara landet i ett långdraget krig.
Svala är tolv år och annorlunda. Hon kan saker ingen annan kan, och hon tänker göra allt som krävs för att fly sitt syfte: att föda barn hon kommer tvingas överge för att sedan bli soldat.
Jag tyckte mycket om både Svala med sitt typiska mittemellan barn- och tonåringssätt, hennes tuffhet och ärlighet kändes befriande. Boken är välskriven, storyn spännande och väldigt bra. Jag ser fram emot fortsättningen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Profetians svärd

En spännande avslutning på en fin trilogi

8 januari 2020

Jag har läst Profetians svärd, Jenny Töredals avslutande del i Sagan om Ella. En inte så tjock bok, men det spelar ingen roll, för berättelsen är spännande och välskriven med en handling som hela tiden rör sig framåt. På ett snyggt sätt väver Jenny ihop blodiga scener och magi med romantik och kulturkrockar som får mig att vilja skrika högt av frustration. Ett genomgående tema i denna fina trilogi.
Hur det går för Ella, Älvkorsets bärare, tänker jag givetvis inte avslöja. Men jag satt som på nålar de sista kapitlen ...
En mycket läsvärd trilogi som bara blir bättre och bättre.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Syskonen Madlock

Fortsättning som lever upp till förväntningarna

21 december 2019

Syskonen Madlock är tredje delen i serien om Drakens Dotter, skriven av Ulrica E. Sundin. Som vanligt trollbinder Ulrica en från första sidan. I fokus står vampyrer, demoner, troll och guiniveres, kärlek, triangeldrama, makt och minst sagt udda familjeförhållanden. Men framför allt: kvinnliga starka karaktärer! För er som läst de två första delarna är det inga nyheter, utan precis det som är så karaktäristiskt för Ulricas normbrytande böcker. Drokina, Rachel och Nicki - så starka och coola, men också så olika ...
Detta är en spännande fortsättning som lever upp till förväntningarna, där vi inte bara får veta mer om Drokinas familj och bakgrund, utan också får följa hennes utveckling som ... Nja, mer vill jag inte skriva, med risk att spoila för nya läsare.
Men läs den, och de två första delarna om ni inte läst dem än.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Prästgårdens hemlighet

Snygg debut

6 november 2019

Det här var en snygg debut! Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund är läskig, men inte för läskig. Åtminstone inte om man är vuxen. Är man i tio-tolvårsåldern däremot ... Ja, då blir man nog skrämd ett antal gånger. Precis som man ska bli i en skräckbok med otäcka spöken och överraskande moment. Jag är ju ganska vuxen, men hade ändå stor behållning av boken och ser mycket fram emot fortsättningen. Minst lika mycket ser jag fram emot att min son ska läsa den (han är fem, boken har inga bilder - vi får nog vänta ett par år).
En stor bonus, för mig åtminstone, är att boken är oklanderligt skriven. Snyggt språk, inga korrekturmissar (vilket i sig är en bedrift).
Jag kan varmt rekommendera alla att läsa denna bok!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Resan mot de röda öarna

Spännande och välskriven

2 november 2019

Resan mot de röda öarna av Linus Löfgren är en mycket välskriven och spännande bok som riktar sig till barn mellan 9-12 år. Men har man bara fantasin i behåll går den alldeles utmärkt att läsa även som vuxen. Boken, den första i serien om Vattenfolket, utspelar sig i vår värld för mer än en miljon år sedan, på den tiden då vi fortfarande kunde andas under vatten.
Nimo, Viljo och Vindra, tre barn av Vattenfolket, kidnappas av berlocker. Berlockerna är ett mellanting mellan haj och kvinna, otäcka, fula och blodtörstiga. Här börjar ett spännande äventyr där läsaren får möta inte bara berlocker utan även vattendrakar, vasajer, kolossmaneter och havskrigare. Ett äventyr jag varmt kan rekommendera.
Och Linus, se till att bli färdig med uppföljaren nu.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kvarnpojken

Tankeväckande familjebok

23 oktober 2019

Kvarnpojken är en fin bok som riktar sig till barn i åldern 9-12 år, men jag tycker också att den passar utmärkt som familjebok då den tar upp en hel del tankeväckande frågor. Frågor som berör mobbing, våld och vuxna som inte står upp för utsatta barn, eller rent av överger ett barn ... Problem som fanns både förr och nu. Erika binder på ett intressant sätt ihop dåtid med nutid, och visar hur historien ständigt upprepar sig gällande mobbing och utsatthet.
Jag gillar hur hon för in en extra dimension i boken genom de övernaturliga inslagen (utan att avslöja för mycket) som löper som en röd tråd genom både nutid och dåtid. Detta kan kanske vara lite läskigt för de yngsta, men absolut inte för läskigt.
En fin, viktig och tankeväckande bok jag tror kan vara både nyttig och spännande för alla barn/familjer att läsa.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Stjärnfödd

En underbar bok

18 oktober 2019

Maria Wälsäter skriver med så mycket kärlek i språket att man vill läsa hennes böcker bara just därför. Men nu är ju Stjärnfödd, uppföljaren till Avien, så mycket mer än bara ett vackert språk. Miljöerna ör välbeskrivda, vackra och lockande, och karaktärerna likaså. Jag gillar hur mörkret får ta större plats och hur spänningen ständigt tilltar. Frågan hur det kommer gå för Isondra, hur hon ska hantera mörkret (och en del annat, eller kanske andra ...), löper som en röd tråd genom hela berättelsen. En underbar bok man inte vill lägga ifrån sig.
Nu längtar jag bara efter fortsättningen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej